Analysera enkelt avhjälpta hinder
Boverket har i regleringsbrevet för 2018 fått i uppdrag att analysera om reglerna för enkelt avhjälpta hinder i plan- och bygglagen behöver förtydligas eller ändras.
Här finns information om avslutade uppdrag. Uppdragen som presenteras här är ett urval och handlar om byggande eller regelverk för byggande.
Boverket har i regleringsbrevet för 2018 fått i uppdrag att analysera om reglerna för enkelt avhjälpta hinder i plan- och bygglagen behöver förtydligas eller ändras.
Boverket har upphandlat ett informationscentrum för hållbart byggande. Uppdraget gick till Svensk Byggtjänst tillsammans med andra aktörer.
Boverket har analyserat ett antal nya styrmedel för att minska klimatpåverkan från byggprocessen.
Boverket har under 2014 och 2015 på uppdrag av regeringen utifrån dessa förutsättningar utrett i vilka fall det bör ställas krav på individuell mätning. En årlig uppföljning av utredningarna sker under åren 2017-2019.
Boverket har fått i uppdrag av regeringen att komplettera utredningen om konsekvenser av Boverkets ändrade regler för rumsvärmare, bland annat vedspisar.
Boverket har undersökt om det finns förutsättningar för att införa reglering av loggbok för byggprodukter vid nybyggande av byggnadsverk.
Boverket har fått i uppdrag av regeringen att komplettera Boverkets tidigare förslag om dokumentationssystem för byggprodukter vid nybyggnad, en så kallad loggbok.
Boverket har undersökt behovet av och förutsättningarna för att reglera miljö- och klimataspekter i reglerna för byggnader i ett livscykelperspektiv.
Boverket och Energimyndigheten har utvecklat den svenska strategin för energieffektivisering vid renoveringar.
Boverket fick i uppdrag av regeringen att ta fram vägledning och föreskrifter om undantag från de tekniska egenskapskraven och utformningskraven i tillfälliga anläggningsboenden.
Boverket fick i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder som ska säkerställa att kraven i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och Boverkets byggregler följs vid byte av fastbränslepannor och rumsvärmare.
Boverket har fått i uppdrag att lämna förslag som innebär att byggnadsverk som i allt väsentligt är likadana utformade bedöms på samma sätt.
Uppdraget var en del i Sveriges strategi att närma sig nära-nollenergikrav och att öka kraven på energihushållning. Av uppdraget framgick att översynen bör omfatta samtliga klimatzoner och uppvärmningssätt.
Boverket har tagit fram en webbaserad vägledning om standarder - för dig som behöver grundläggande kunskap i ämnet.
Boverket fick år 2006 i uppdrag av regeringen att med hjälp av besiktningar, mätningar och enkäter ta fram en uppdaterad beskrivning av det svenska byggnadsbeståndet.
Boverket har utrett tillsynen och efterlevnaden av energihushållningskravet. I uppdraget har ingått att utreda behovet av ändringar i regelverket eller andra styrdokument så att energihushållningskravet vid nybyggnad uppfylls i större omfattning.
Boverket och Energimyndigheten fick i uppdrag att utvärdera befintliga och nya lågenergibyggnader samt redogöra för hur andra nordiska länder arbetar med nära-nollenergibyggnader.
Boverket har under 2014 tagit fram texter om ombyggnad och annan ändring av byggnader. Detta har sin upprinnelse bland annat i att det råder oklarheter kring hur reglerna i PBL ska tolkas.
Boverket och IRCC arrangerade, den 4 juni 2014, en internationell workshop om verifiering och kontroll av projekteringen.
Boverket har tagit fram en vägledning om livscykelanalyser (LCA) för byggnadsverk. Det är en åtgärd för att driva på utvecklingen att byggnadsverk ska ha en låg miljö- och klimatpåverkan.
Boverket har fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av ändrade kravnivåer för byggnader gällande laddinfrastruktur för elfordon.
Kunskapsunderlag för översyn av Boverkets byggregler.