Framtidsverkstad i Malmö
Framtidsverkstaden i Malmö tog utgångspunkt i IVA och Malmö stads arbete med att ta fram strategier och förhållningssätt till hur staden kan förtätas hållbart. Framtidsverkstad fokuserade på att utforska hur digitalisering och ny teknik kan användas för att uppnå en hållbar förtätning och hantera många av de intressekonflikter som planeringen idag står inför.
Framtidsverkstadens upplägg
Diskussionerna utgick från olika täthetsbegrepp som IVA utvecklat för att lyfta fram att förtätningen måste utgå från fler parametrar än exploateringstal. Under förmiddagen fick deltagarna i gruppen med utgångspunkt i dessa täthetsbegrepp diskutera vilka värden som behöver inkluderas. Därefter fick deltagarna diskutera hur teknologin kan bidra till att nå dessa värden.
Specialutformade canvasunderlag användes som stöd för diskussionerna. Ett trettiotal personer medverkade från bland annat kommuner, regioner, nationella myndigheter, näringsliv och akademi.
Inspirationsföreläsningar under dagen
Föreläsaren från White pratade om digitaliseringens roll i stadsutvecklingen och lyfte fram fyra viktiga perspektiv. Hon betonade att vi bygger för den ofödda generationen som kommer att leva i en värld där de fysiska och virtuella gränserna flutit samman.Hon menar att det är ett måste att inkludera barn och unga i vår planering.
Vi måste skapa teknologisk relevans och använda teknologin för att fatta bättre och klokare beslut innan projekt sätts i verket. Föreläsaren menar att vi idag bygger många silos och kommunikationen mellan olika aktörer är dålig. Hon lyfte Sigtuna stadsängar som ett bra exempel på visionsbaserad stadsplanering där man i dialogen tagit hjälp av teknologin för att synliggöra vad konsekvenserna kan bli innan projektet blir verklighet. Det skapar delaktighet t.ex. kan spel användas för att visualisera en bild och diskutera behov som man annars kanske inte skulle kunna synliggöra. Hon menar att teknologin kan hjälpa oss att sortera och ge oss olika användbara scenarier det vill säga hjälpa oss att förstå det icke existerande.
Ta del av bildspelet till föreläsningen i Relaterad information.