Boverkets föreskrifter om motordrivna portar och liknande anordningar

Granskad: 12 maj 2021

I Boverkets föreskrifter finns krav och regler för motordrivna portar och liknande anordningar när det gäller utförande och installation, kontroll samt skötsel och underhåll.

Vilka anordningar omfattas?

Motordrivna portar och liknande anordningar som omfattas av Boverkets föreskrifter definieras som anordningar som öppnas och stängs med motorkraft och som används för passage av personer eller fordon.

5 §    Med motordriven port och liknande anordning avses port, dörr, vägg, galler och grind som öppnas och stängs med motorkraft, om den är avsedd att användas för personpassage eller passage med sådana fordon som avses i fordonslagen (2002:574) eller med fordon som löper på skenor.

Författningen omfattar dock inte motordrivna portar och liknande anordningar som ingår i en maskinanläggning eller som utgör skydd mot tillträde till anläggningen.

Allmänt råd I 8 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och 4 kap. plan- och byggförordningen (2011:338) finns bestämmelser om byggprodukter.

Exempel på motordrivna anordningar som går in under begreppet motordrivna portar och liknande anordningar är:

  • Portar
  • Dörrar
  • Väggar
  • Galler
  • Grindar

För att omfattas av föreskrifterna ska anordningarna ovan både öppnas och stängas med motorkraft.

För dörrar med enbart öppningsautomatik gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter om maskiner samt allmänna råd om tillämpning av föreskrifterna (AFS 2008:3) samt de generella kraven på underhåll enligt plan- och bygglagen och Boverkets byggregler.

14 §
  Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 § i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt.

Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras.

En anordning för ett syfte som avses i 4 § första stycket 2-4, 6 eller 8, ska hållas i sådant skick att den alltid fyller sitt ändamål. Lag (2011:335) .

2:5 Drift- och skötselinstruktioner m.m. 2:51 Allmänt Allmänt råd Innan byggnader eller delar av dem tas i bruk bör det finnas skriftliga instruktioner för hur och när idrifttagande och provning samt skötsel och underhåll ska utföras. Detta för att de krav på byggnader och deras installationer som följer av dessa föreskrifter och av huvudförfattningarna ska uppfyllas under brukstiden. Vid ändring av byggnader kan befintliga instruktioner behöva kompletteras eller uppdateras. Dokumentationen ska anpassas till byggnadens användning samt till installationernas omfattning och utformning. Med idrifttagande avses det skede och de aktiviteter som syftar till att slutföra och samköra byggnader och deras installationer till en fullt färdig och fungerande enhet. Samordnade funktionsprov som verifierar att installationerna uppfyller alla tillämpliga krav bör göras. Krav på att instruktioner och skötselanvisningar för ventilationssystem finns lätt tillgängliga framgår av 5 kap. 2 och 3 §§ PBF. Krav på brandskyddsdokumentation finns i avsnitt 5:12. En plan för periodiskt underhåll bör omfatta 30 år. Regler om underhåll av tekniska anordningar finns hos Arbetsmiljöverket. Ytterligare bestämmelser om underhåll och dokumentation för vissa installationer finns i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar, H. (BFS 2011:26).

För motordrivna portar och andra anordningar som t.ex. ingår i eller utgör skydd för en maskinanläggning är det Arbetsmiljöverket som ger ut föreskrifter, se "På andra webbplatser" under "Relaterad information".

Generell information om krav och regler för motordrivna anordningar finns i Boverkets föreskrifter. Länk finns i "Relaterad information".

Utförande och installation

För portar och liknande anordningar gäller att de ska vara utförda och installerade så att de