Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Antalet färdigställda specialbostäder sjönk under 2022

Granskad:

Statistik från SCB visar att det skedde en särskilt stor ökning av specialbostäder under 2019–2021. Under 2022 skedde en nedgång och det färdigställdes 560 specialbostäder färre än året innan. I statistiken för specialbostäder ingår både bostäder för äldre och för personer med funktionsnedsättning.

Vad är en specialbostad?

En specialbostad för äldre eller funktionshindrade är en bostad som är varaktigt förbehållen äldre personer eller personer med funktionshinder och där boendet alltid är förenat med service, stöd och personlig omvårdnad. Dessa bostäder eller rum är vanligtvis grupperade kring gemensamhetsutrymmen såsom kök, matsal eller sällskapsrum. Som specialbostäder räknas inte seniorbostäder eller så kallade 55+ boenden.

Färdigställda bostäder

Antalet färdigställda specialbostäder per år 2007–2021. Statistiken omfattar både särskilda boendeformer för äldre och för personer med funktionsnedsättning. Källa SCB. Klicka på bilden för att se den i större format. Illustration: Boverket

Bestånd av specialbostäder

Totalt antal specialbostäder för personer med funktionsnedsättning och särskilda boendeformer för äldre 2013–2021. Källa SCB. Klicka på bilden för att se den i större format. Illustration: Boverket
Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen