Miljö- och hälsoskadliga ämnen
Befintliga bärverksdelar kan vara utförda med material som i dag inte är tillåtna. De kan även ha utsatts för påverkan som medför att de är farliga för hälsa och miljö. Denna sida syftar till att klargöra att miljö- och hälsoskadliga ämnen måste inventeras inför återbruk och att det kan ha påverkan på möjligheten att återbruka.
Krav på miljöinventering
Inför ombyggnation och rivning ska en miljöinventering genomföras för att kartlägga vad som kan bli farligt avfall. Kraven omfattar även bärverksdelar som är tänkta att återbrukas för att säkerställa att de är fria från otillåtna ämnen. Kravet på miljöinventering tar stöd i flera lagar, förordningar och föreskrifter, och går där under varierande benämning. Vid återbruk kan en mer noggrann inventering krävas för de material som är tänkta att återbrukas i syfte att kontrollera lämpligheten för tänkt användning.
6 §
Byggherren ska se till att det finns en plan för kontrollen av en bygg- eller rivningsåtgärd som avses i 3 §
(kontrollplan) med uppgifter om
1. vilka kontroller som ska göras och vad kontrollerna ska avse,
2. vem som ska göra kontrollerna,
3. vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden,
4. vilka arbetsplatsbesök som byggnadsnämnden bör göra och när besöken bör ske,
5. vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand, och
6. vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand, särskilt hur man avser att möjliggöra
a) materialåtervinning av hög kvalitet, och
b) avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen. Lag (2020:603) .
Boverkets allmänna råd (2013:15) om rivningsavfall, RIV 1, kallar undersökningen för en materialinventering vilken syftar till att få uppgifter om vilket farligt avfall som rivningsåtgärder kan ge upphov till.
Boverkets allmänna råd (2013:15) om rivningsavfall, RIV 1
16 §
Den som äger en byggnad eller annan anläggning där fogmassa eller halkskyddad golvmassa kan ha använts vid uppförande eller renovering åren 1956-1973 skall undersöka om fogmassan eller golvmassan är en PCB-produkt.
Ägaren skall senast den 30 juni 2008 till tillsynsmyndigheten redovisa vilka inventeringsåtgärder som har vidtagits samt ange vilka åtgärder som planeras för att säkerställa att förekommande PCB-produkt, när den blir avfall, sorteras ut och hanteras som farligt avfall.
Av 20 § och 37 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (AFS 2006:1) framgår att undersökning och riskbedömning ska utföras: Innan ett arbete som medför eller kan medföra exponering för asbesthaltigt damm påbörjas, ska alla åtgärder vidtas som behövs för att identifiera de material som kan tänkas innehålla asbest. När det finns minsta tveksamhet om en byggnad eller t