Fuktrisker med fasadens material och ytskikt
Det finns många fuktrisker när det gäller fasadens material och ytskikt, och fukten kan orsaka skador, som i sin tur kan påverka innemiljön och hälsan negativt. Fasadens viktigaste funktion är att skydda byggnaden från att nederbörd tränger in i byggnaden. Här får du exempel på fuktrisker vid olika typer av fasader. Du får också exempel på olika fuktrisker kopplade till fasader.
Fasadmaterial och ytskikt
En fasad kan bestå av olika material, exempelvis liggande eller stående träpanel, plåt, puts eller tegel. I alla fasader finns anslutnings- och infästningsdetaljer som till exempel infästningar av stuprör, anslutningar mellan förtillverkade byggelement och anslutningar mot fönster och dörrar. När dessa detaljer utsätts för slagregn så kräver det tätning i mer än en nivå, så kallad tvåstegstätning, för att undvika att vatten tränger in djupare i byggdelen.
Fuktrelaterade risker
Det är viktigt att du bedömer och hanterar risken för fuktkällor och fuktrisker beroende på vilken fasadbeklädnad som kommer att användas. Felaktigt val och felaktig montering av fasadmaterial kan orsaka läckage, vilket ökar sannolikheten för fuktskador i ytterväggen. Fuktskador kan även uppstå om fasadens ytskikt fuktas upp och inte hinner torka ut tillräckligt fort.
Fuktskador kan ge upphov till mikrobiologisk påväxt som i sin tur kan påverka fasadens utseende och inomhusmiljön negativt.
Läs mer om hur fasadens material och ytskikt har förändrats genom åren och hur det har påverkat risken för fuktskador i avsnittet ”Fördjupning”.
Här finns exempel på några risker med fasadens material och ytskikt med bland annat information om vad du behöver ta hänsyn till när du gör din riskbedömning.
Risker med fönster och dörrar
Fönster och dörrar behöver monteras, utformas och underhållas rätt för att inte drabbas av fuktskador. Här kan du läsa mer om risker för fuktskador på fönster och dörrar.
Risker med enstegstätning
I enstegstätade lösningar är risken större för att vatten tränger in i byggnaden och orsakar fuktskador. Här får du veta mer om principerna för enstegstätning och tvåstegstätning oavsett om det gäller fasad, tak, genomföringar eller anslutningar mellan olika byggdelar. Du får också exempel på risker vid enstegstätade lösningar.