Använd mål och vision

Granskad: 23 december 2020

Om det är ett nybebyggt område eller anlagd grönska kan det finnas mål och visioner för området och grönskan formulerade i en skötselplan eller i bygghandlingarna. Även äldre bebyggelse kan ha dokument som anger mål och vision för förvaltningen av området. Om mål och visioner saknas eller inte längre är aktuella behöver nya tas fram för att få med grönska och ekosystemtjänster i förvaltningen.

Mål och visioner i förvaltning Mål och förvaltning i förvaltningsprocessen. Illustration: Jenny Lilja/Boverket

Att tänka på om mål och vision i förvaltningen:

  • Granska befintliga mål och visioner.
  • Formulera mål för grönska och ekosystemtjänster.
  • Se platsen i sitt sammanhang.
  • Låt brukarna och de som står för praktisk skötsel vara delaktiga i formulering av mål och vision.
  • Hämta inspiration om vad som kan göras för att bevara, utveckla och skapa ekosystemtjänster även i förvaltningsskedet.

Granska befintliga mål och visioner

När platsen bebyggdes fanns troligtvis mål och visioner, såväl för tomten och grönskan som för byggnaderna. Målen kan behöva revideras om nya behov har uppkommit. Det kan exempelvis handla om att behovet av platser som ger svalka och skugga under varma sommardagar har ökat, eller att området ska kunna ge mer upplevelser och variation, till exempel genom att öka biologisk mångfald.

Syfte och mål med grönskan finns ibland uttryckta i en skötselplan. Om det är ett äldre område med befintlig bebyggelse eller anlagd grönstruktur kan skötselplanen ha ändrats under årens lopp. Försök att följa hur planerna för grönskan har utvecklats över åren genom att titta på gamla skötselplaner och ritningar. Frågor som behöver ställas är:

  • Är de mål och visioner som finns för platsen fortfarande relevanta?
  • Behöver målen revideras eller kompletteras utifrån nya förutsättningar eller behov som har uppstått, till exempel önskemål om nya eller utvecklade ekosystemtjänster?
  • Hur kan ändringar eller kompletteringar i mål och vision göras med respekt för grönskans ursprungliga uppbyggnad och struktur?
  • Vilka funktioner ska området ha?

Formulera mål för grönska och ekosystemtjänster

Om mål och vision saknas eller inte längre är relevanta behöver nya tas fram. Grönska och ekosystemtjänster förändras över tid, och därför är det angeläget att ha tydliga målbilder och en vision om vad som ska uppnås på sikt och gärna vid olika tidpunkter. Detta ger stöd för arbetet med drift och underhåll över tid, även om ägare och personal kommer att växla.

De övergripande målen och visionen behöver preciseras i mer operativa mål, som ger ett tydligare stöd för det fortsatta arbetet. Det finns en metod för att formulera så kallade SMARTa mål. Nedan ges en kort beskrivning vad SMART-metoden kan innebära för mål om grönska och ekosystemtjänster. Ett bra mål ska vara:

  • Specifikt. Målet ska vara tydligt avgränsat. Det ska vara utpekat vad och helst var det gäller. Det bör framgå vilken typ av ekosystemtjänst eller mångfunktionell lösning som ska eftersträvas. Olika delar av en fastighet kan utifrån förutsättningar och behov behöva olika mål för grönska och ekosystemtjänster. Förutsättningarna för lokal infiltration av dagvatten kan exempelvis vara olika på olika delar av fastigheten, beroende på markförhållanden.
  • Mätbart. Målet behöver vara mätbart så att det går att följa upp om det har nåtts eller om ytterligare åtgärder behöver genomföras. Det är dock viktigare att målet är möjligt att bedöma än att det är mätbart på ett vetenskapligt korrekt sätt.
  • Accepterat. Målet ska vara accepterat av de olika aktörer som behöver medverka för att det ska kunna nås. Om användarna av fastigheten och de som kommer att förvalta och stå för driften av den är med i arbetet med att formulera mål, ökar sannolikheten att målen blir accepterade. Acceptansen hos viktiga aktörer får stor betydelse för hur grönskans och ekosystemtjänsternas varaktighet.
  • Realistiskt och relevant. Det ska vara möjligt att uppnå målet med de resurser som finns tillgängliga, till exempel ekonomiska eller personella resurser, som kommer att behövas för drift. Om det finns befintliga mål för tomten och grönskan ska de vara en utgångspunkt för eventuella ändringar och kompletteringar.
  • Tidsatt. Det ska vara tydligt vid vilken tidpunkt målet ska vara uppnått. Eftersom grönska och gröna lösningar ofta utvecklas över tid kan det vara bra att ange etappmål för vad som ska uppnås vid olika tidpunkter, till exempel när garantitiden tar slut, efter fem, tio eller tjugo år. Behoven av etappmål beror också på i vilket sammanhang de ska användas: om det är i ett förfrågningsunderlag för en entreprenadupphandling eller för en skötselplan.

Se platsen i sitt sammanhang

Om mål och visioner ska formuleras behöver den aktuella fastigheten också ses i ett större sammanhang. Kanske är just den här platsen del av en större grön infrastruktur – eller skulle kunna bli det om grönskan förstärktes. Kommunens översiktsplan kan ha riktlinjer för detta, eller detaljplanens planbeskrivning. Många kommuner har även andra underlag som kan underlätta ett sådant perspektiv, till exempel grön- och blåplan eller trädplan. Länsstyrelsen har kunskapsunderlag om grön infrastruktur i ett regionalt perspektiv.

Låt användarna och de som står