Ekosystemtjänster för klimatanpassning – dagvattenlösningar och temperaturreglering
Gröna lösningar går med fördel att använda kostnadseffektivt vid klimatanpassning. Regnbäddar och andra dagvattensystem är exempel på gröna lösningar som ger ekosystemtjänster som reducerar, fördröjer och renar dagvatten. Träd och vattenhållande mark motverkar höga temperaturer vid till exempel värmeböljor. Klimatanpassning med gröna lösningar går att räkna som ekonomisk vinst vid en nykonstruktion eller om kapaciteten på dagvattenhanteringen behöver utökas.
Att tänka på: Vid öppna dagvattenlösningar
- Dimensionering. Lösningarna måste dimensioneras rätt vilket innebär att beräkningarna av förväntade dagvattenflöden och reducering av vattenmängderna ska vara fackmannamässigt utförda.
- Markens och jordens egenskaper. Jorden måste vara lämplig för infiltration eller magasinering. Är jorden för kompakterad, förorenad, eller om den är väldigt tät, det vill säga har en hög lerhalt, så är det mycket svårt att infiltrera ner vatten i jorden. Föroreningar ska inte tillföras och spridas med vattnet. Olika jordar har olika förmåga att rymma ett stort innehåll av vatten med en bibehållen bärighet. Bärigheten hos siltjordar kan kraftigt försämras om de blir vattenmättade. Speciellt om kornen är runda. Det är även mycket olämpligt att leda ner vatten i en jord om det finns risk för att vattnet tar en oönskad väg som kan leda till skada på en byggnad eller annan konstruktion.
- Topografi och placering. Ska dagvattenlösningar fungera på ett bra sätt måste de planeras och placeras noga. Hänsyn måste tas till områden som ligger uppströms och nedströms den lösning man konstruerar. Topografin kan göra att anläggningen får ta emot mer vatten än beräknat, om inte vattenrörelserna i ett större perspektiv har beaktats.
- Säkerhet. Säkerheten måste också garanteras så inga olyckor sker på grund av uppstickande kantstenar och branta kanter eller sluttningar.
- Föroreningar. Föroreningshalterna i dagvattnet måste undersökas och dagvatten ska inte filtrera genom en förorenad jord.
- Design. Dagvattenlösningar utan vatten kan se tråkiga ut och måste designas med detta i åtanke.
Lösningar för dagvatten
Det finns olika gröna lösningar som avleder, renar, reducerar eller fördröjer dagvatten. Biofilter är ett samlingsnamn för olika typer av bäddar där vattnet infiltreras och renas av växter och filtermaterial. Svackdiken, skelettjordar och regnbäddar är exempel på biofilter. Svackdiken och luftiga fördelningslager av stenkross bromsar hastigheten på dagvattnet och avleder det. Dagvattnet renas också genom sedimentation eller infiltration. Andra lösningar som renar, reducerar och fördröjer vatten är skelettjordar och översilningsytor. Dessutom finns dammar, kanaler och magasin som fördröjer dagvatten vid kraftiga regn och som också har en renande effekt. Vatten infiltrerar ner i marken och många av dessa lösningar ger därigenom en påfyllning till grundvattnet.
Öppna ytor kan planeras för att kunna ta hand om stora mängder vatten tillfälligt. Då leds vattnet antingen ytligt i väl utformade diken och kanaler som kan uppehålla vatten, eller ner i växtbäddar med biofilter. Det finns också lösningar där vattnet även kan renas från partiklar och föroreningar.
Att anlägga en dagvattenlösning kräver planering och beräkningar måste göras för att mängden vatten som kan uppehållas och/eller reduceras ska kunna kvantifieras. Dessa beräkningar kan göras mer eller mindre komplicerat och det finns datormodeller som MIKE-urban och STORM-TAC, för att hantera dem. Läs mer om verktygen för att beräkna, simulera, planera och dimensionera olika dagvattenåtgärder under rubriken "På andra webbplatser" i "Relaterad information".
Du kan läsa mer om olika dagvattenlösningar under rubriken "På andra webbplatser" i "Relaterad information".
Träd och dagvatten
Träd reducerar dagvattenmängderna genom så kallad interception, vilket innebär att vatten fäster på bladytan och hålls kvar där. Man brukar räkna att blad fördröjer 1 mm dagvatten per kvadratmeter bladyta (egentligen 1 mm3 vatten / mm2 bladyta). Ett stort träd kan ha en bladyta på 1 000 m2 och har därför reell betydelse för hur mycket dagvatten som genereras på en plats. Efter ett regn kan träd effektivt tömma ett biofilter genom evapotranspirationen, det vill säga avdunstningen och transpirationen från bladen. Därigenom återställs fördröjningspotentialen i systemet.
Biofilter
Biofilter är en specialkonstruktion utvecklad för att fördröja och ibland reducera dagvattenmängderna i stadsmiljö. De består av en växtbädd med växter och en jord utformad för att kunna magasinera vatten – en översvämningszon. Ett biofilter kan ha dränering som går till VA-systemet eller också får vattnet infiltrera ner i jorden.
Reglering av lokalklimat
Gröna lösningar kan bidra med att reglera temperaturen både lokalt i kvarteret, men också på stadsdels- och stadsnivå. Vegetation sänker temperaturen genom att ge skugga till närliggande områden samt genom avdunstning av vatten från mark och vegetation (evapotranspirationen). Avdunstningen höjer även luftfuktigheten.
Vegetation i flera skikt, det vill säga med gräs, olika stora buskar och träd ger en större volym på vegetationen, vilket leder till mer avdunstning och därmed en större temperaturminskning. Temperaturen kan vara flera grader lägre i en park jämfört med i en tät bebyg