Djurparker

Granskad: 20 december 2017

Det krävs bygglov för att anordna, flytta eller väsentligt ändra djurparker.

Vad är en djurpark?

Det finns ingen definition av djurpark i plan- och bygglagstiftningen. Djurpark är inte heller definierat i TNC. Enligt Nationalencyklopedin, NE, är en djurpark en anläggning där vilda djur hålls i fångenskap för allmän visning, avel, undervisning och vetenskapliga ändamål. Djurpark kan även gå under benämningen zoologisk trädgård eller zoo. Mer specifika anläggningar kan förekomma under benämningarna safaripark, fågelpark, delfinarium, terrarium, akvarium och tropikhus. (Nationalencyklopedin, uppslagsverk-lång, djurpark. Hämtad 2017-11-21)

En djurpark är i dagligt tal ett område där besökare kan titta på djur. Djuren kan vara både vilda och tama och hålls ofta i burar eller inhägnader. Det förekommer ofta att det finns byggnader eller andra anläggningar på en djurpark. Det kan exempelvis vara djurstallar, restauranger, biljettkurer, förråd, parkeringsplatser eller plank.

När krävs det bygglov för djurparker?

Bygglovs krävs för att anordna, flytta eller väsentligt ändra en djurpark. Lovplikten gäller både inom och utanför detaljplanerat område. Oavsett om en djurpark kräver bygglov eller inte ska de krav i plan- och bygglagstiftningen som gäller för åtgärden uppfyllas.

1 §
  I fråga om andra anläggningar än byggnader krävs det bygglov för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra
   1. nöjesparker, djurparker, idrottsplatser, skidbackar, skidliftar, linbaneanläggningar, campingplatser, skjutbanor, hamnar för fritidsbåtar, friluftsbad, motorbanor och golfbanor,
   2. upplag och materialgårdar,
   3. tunnlar och bergrum som inte är avsedda för väg, järnväg, tunnelbana, spårväg eller gruvdrift,
   4. fasta cisterner och andra fasta anläggningar för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga och för varor som kan medföra brand eller andra olyckshändelser,
   5. radio- eller telemaster eller torn,
   6. vindkraftverk som
      a) är högre än 20 meter över markytan,
      b) placeras på ett avstånd från gränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken,
      c) monteras fast på en byggnad, eller
      d) har en vindturbin med en diameter som är större än tre meter,
   7. murar och plank,
   8. parkeringsplatser utomhus,
   9. begravningsplatser, och
   10. transformatorstationer.
Förordning (2021:786).

Vid bedömningen om en djurpark kräver bygglov kan följande faktorer vägas in:

  • verksamhetens karaktär och omfattning
  • anläggningens storlek
  • omfattningen av markarbeten och anordningar
  • omgivningspåverkan
  • påverkan på allmänna intressen.

(jfr prop. 1985/86:1 sid. 682-684)

Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)

Verksamhetens karaktär och omfattning

Verksamheten måste ha en viss karaktär och omfattning för att vara en bygglovspliktig djurpark. Exempel på faktorer som kan påverka är antal djur och hur många besökare som förväntas.

Anläggningens storlek

En anledning till att djurparker är bygglovspliktiga är att de oftast är arealkrävande. Lovplikten gäller för större anläggningar. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 682)

Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)

Omfattningen av markarbeten och anordningar

För att en djurpark ska vara bygglovspliktig krävs att åtgärder av något slag utförs för att bereda platsen för det nya ändamålet. Det kan exempelvis vara genom trädfällning, markarbeten och uppförande av anordningar. För att bedöma bygglovsplikten ska en sammantagen bedömning göras av åtgärderna och deras syfte. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 684)