Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Främja alternativa sätt att bygga och bo

Granskad:

Byggandet av bostäder i form av flerbostadshus är i allmänhet mycket traditionellt. Det byggs smålägenheter för ensamstående och lite större lägenheter med ett ”föräldrasovrum” plus ett eller flera mindre sovrum. Inriktningen är traditionella hushållstyper – ensamstående, samboende och (små) barnfamiljer. Men finns andra sätt att bo, i andra konstellationer. Och det finns andra sätt att driva bostadsprojekt på än genom professionella och kommersiella byggaktörer. Att främja sådana initiativ kan vara ett sätt att möta en till omfattningen begränsad, men väl definierad bostadsefterfrågan.

Delad bostad – boendekollektiv

Flera personer som inte tillhör samma hushåll kan vilja dela bostad, så att de har varsin egen bostadsdel, typiskt sett ett sovrum, men delar andra utrymmen. Det kallas ibland boendekollektiv, till skillnad från kollektivboende eller kollektivhus, där varje hushåll har en egen, fullständig lägenhet, utöver gemensamma utrymmen.

År 2016 ändrades bostadsutformningsreglerna i BBR. Det blev då möjligt att bygga bostäder med gemensamt kök, badrum och vardagsrum även för andra än studenter. Bakgrunden var det stora behovet av bostäder för till exempel nyanlända och unga vuxna. Att dela utrymmen och funktioner kan vara ett sätt att hålla nere boendekostnaderna. Men det kan finnas andra syften, som att känna en gemenskap i vardagen och komma ifrån en oönskad social isolering. Vilket också kan gälla äldre personer, som då kanske gärna vill ha ett större eget rum och eget badrum men gemensamt kök och vardagsrum.

Inom dagens regelverk är det alltså möjligt att bygga bostäder där vissa funktioner delas med andra. Den enskilda bostadsdelen ska i övrigt uppfylla kraven på utformning och tillgänglighet för en bostad avsedd för en person men kan då vara så liten som 10 kvadratmeter. Toalett och bad- eller duschrum får dock inte delas av fler än tre personer. De gemensamma utrymmena ska vara så stora och välutrustade att de på ett fullgott sätt kompenserar för inskränkningarna i de enskilda bostäderna.

Bogemenskaper och kollektivhus

Bogemenskap eller gemenskapsboende, är samlingsnamn för boendeformer som präglas av utökade möjligheter till samvaro och gemenskap i vardagen, grannar emellan. I en bogemenskap har varje hushåll sin egen fullt utrustade lägenhet och därutöver tillgång till utrymmen för samvaro och gemensamma aktiviteter. För att hålla nere kostnaderna kan lägenheterna vara något mindre till ytan än i ett vanligt flerbostadshus. Seniorboenden är ett exempel.

En annan variant är kollektivhus, som typiskt sett präglas av större fokus på gemensamma aktiviteter och deltagande i drift och fastighetsskötsel. Det finns ett femtiotal kollektivhus runt om i landet och flera kollektivhusföreningar, som arbetar för att det ska bli fler.

Byggemenskaper

En byggemenskap är ett sätt att organisera och planera ett byggprojekt på, som karakteriseras av att det är de som ska använda byggnaden som själva äger och driver projektet. De som ingår i byggemenskapen arbetar utifrån en gemensam idé om hur och var de önskar bo. Byggemenskapen avgör också själv vilken upplåtelseform man vill ha. Det kräver initiativkraft och engagemang från enskilda och ett tillmötesgående från kommunens sida. Det kan vara ett sätt att få till stånd ett bostadsbyggande där det inte finns något intresse från traditionella byggaktörer av att bygga bostäder, varken för försäljning eller för egen förvaltning.

Kommunen kan på olika sätt underlätta för byggemenskaper, se sidan Bygg- och bogemenskaper, via länk i ”Relaterad information”. Boverket har också tagit fram en vägledning för kommuner som är intresserade av att låta byggemenskaper få en plats i bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen. Det finns även en kortversion av rapporten. Du hittar publikationerna i ”Relaterad information”.

Självbyggeri

Självbyggeri innebär att den som ska bo i huset själv utför delar av det faktiska byggnadsarbetet. Det kan till exempel handla om att låta hushåll bygga småhus åt sig själva, i grupp och under handledning, och med mer eller mindre starkt inslag av utbildning.

På sidan Bygg- och bogemenskaper med undersidor hittar du mer information och fler länkar.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen