Frångänglighet

Granskad: 10 maj 2023

BBR avsnitt 3 ställer krav på tillgängligheten i byggnader, det vill säga att byggnader ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i den dagliga användningen av byggnaden. Möjligheten att ta sig ut ur en byggnad i händelse av brand regleras däremot i BBR avsnitt 5 där det även framgår vilka krav som ställs för att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna ta sig ut. Ordet "frångänglighet" används ofta för att beskriva detta, det vill säga möjligheten att kunna utrymma en byggnad även för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Allmänt

Grunden för en god frångänglighet är den samma som för en god tillgänglighet. Det vill säga att undvika onödiga nivåskillnader eller höga trösklar, att dörrar är enkla att öppna och passera och att byggnadens utformning gör den enkel att orientera sig i. Det är däremot inte alltid möjligt för alla personer att använda samma väg ut vid utrymning som användes för att komma in i byggnaden. Det kan till exempel handla om personer som tagit sig in i byggnaden med hjälp av en hiss men att hissen sedan inte får användas i samband med en brand. BBR ställer därför särskilda krav på att publika lokaler ska utföras med byggnadstekniska åtgärder för att öka frångängligheten.

I vilka lokaler krävs frångänglighet?

I BBR avsnitt 5:336 ställs det krav på att publika lokaler som enligt avsnitt 3:1 ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga även ska vara frångängliga. Kravet på frångänglighet avgörs utifrån om lokalen är att anse som publik eller inte. Med begreppet publik lokal avses i BBR en lokal dit allmänheten har tillträde, det vill säga en lokal som riktar sig till och används av allmänheten. En lokal kan anses vara publik även om det krävs inträde eller medlemskap för att få tillträde till lokalen, t.ex. ett gym där alla som vill träna kan lösa ett medlemskap.

Exempel på lokaler som kan anses vara publika är:

  • receptionen hos en kommunal eller statlig myndighet
  • reception på sjukhus eller vårdcentral
  • idrottsanläggningar
  • bibliotek
  • teatrar och biografer
  • buss- och järnvägsstationer
  • restauranger
  • affärslokaler
5:336 Utrymningsplats

Publika lokaler som ska vara tillgängliga och användbara enligt avsnitt 3:1 för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska förses med minst två oberoende utrymningsplatser. Om lokalen har fler än ett plan ska det finnas minst en utrymningsplats på varje plan. Om lokalen i enlighet med avsnitt 5:322 enbart har en enda utrymningsväg får lokalen utformas med en utrymningsplats. Utrymningsplatsen ska vara placerad i intilliggande brandcell och finnas i anslutning till eller i utrymningsvägen. En utrymningsplats ska kunna rymma minst en mindre utomhusrullstol.

Utrymningsväg som är tillgänglig och användbar och som leder horisontellt till säker plats behöver inte förses med någon utrymningsplats.

Publika lokaler som är försedda med automatiskt släcksystem behöver inte förses med utrymningsplats.

Ytterligare krav anges i avsnitt 5:352. (BFS 2014:3).

Allmänt råd En mindre utomhusrullstol upptar 1,30 x 0,70 m2. Regler om utrymningsplatser ges även ut av Arbetsmiljöverket. (BFS 2014:3).

Kraven på frångänglighet i publika lokaler kan uppfyllas antingen genom att utrymningsvägar görs tillgängliga och användbara hela vägen till det fria eller genom att byggnaden förses med utrymningsplatser. Lokaler som förses med ett automatiskt släcksystem, till exempel sprinklersystem eller boendesprinkler, behöver inte förses med utrymningsplatser eller tillgängliga och användbara utrymningsvägar.

Tillgång till utrymningsplats krävs endast i de delar av en lokal som är publik. Personalutrymmen i en butik har till exempel inte krav på utrymningsplats enligt BBR. Däremot kan Arbetsmiljöverkets föreskrifter ställa krav på tillfällig utrymningsplats, se nedan under avsnittet om krav i icke publika lokaler.

I föreskrift anges det att utrymningsväg som är tillgänglig och användbar och som leder horisontellt till säker plats inte behöver förses med någon utrymningsplats. Ordet horisontellt kan innebära vissa problem eftersom en byggnad kan ha utrymningshiss som gör att utrymningsvägen är tillgänglig hela vägen till säker plats trots att den delvis går i en vertikal riktning. Tillämpning av utrym