Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Exempel på regional rumslig planering i Sverige

Granskad:

Regional rumslig planering pågår i många former. Här kan du läsa exempel på hur några regioner valt att arbeta med olika regionala frågeställningar.

Regional rumslig planering pågår i många former. Det kan handla om framtagande och spridning av olika kunskapsunderlag, forum för samtal mellan aktörer eller om strategiarbete med mål- eller framtidsbilder. Dessa former är relevanta oavsett om uppdraget är att ta fram en regionplan enligt 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900), en strukturbild eller andra behov av att lyfta regionala rumsliga perspektiv. Här visas exempel på hur några regioner valt att arbeta med olika regionala frågeställningar.

Region Skåne

Region Skåne genomför sin första regionplan enligt plan- och bygglagen. I arbetet har regionen har tagit fram metoder för att tillämpa 3–30–300-regeln, en modell som anger riktvärden för andelen grönska i tätorterna och som kan användas inom både regional och kommunal planering.

Region Östergötland

Region Östergötland arbetar med regional rumslig planering som ett verktyg i den regionala utvecklingsstrategin. I dialog med de 13 kommunerna i länet utarbetar regionen en rumslig strategi för Östergötland.

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbete mellan sex regioner för att skapa en gemensam grund för ökad tillväxt och hållbar utveckling. Ett delprojekt har varit att genomföra en storregional kartläggning och analys av ortsstrukturer och funktionella samband i Sydsverige.

Exempel regional samverkan

Hanteringen av mellankommunala och regionala frågor underlättas av att aktörerna har samarbeten som korsar administrativa gränser och planeringsnivåer. Här ger vi exempel på olika samarbeten mellan kommuner, med regionen och med länsstyrelsen.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen