Förhållanden av väsentlig betydelse
I översiktsplanen ska kommunen fokusera på förhållanden av väsentlig betydelse. Syftet är att göra planen tydligare och minska dess omfång.
Fokusera på det väsentliga i översiktsplanen
I översiktsplanen ska kommunen redovisa de förhållanden som kan ha väsentlig betydelse för beslut som avser hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. I denna bedömning ska kommunen ta hänsyn till de allmänna intressena i 2 kap. PBL.
4 §
Kommunen ska i översiktsplanen redovisa de förhållanden som med hänsyn till de allmänna intressena i 2 kap. kan ha en väsentlig betydelse för sådana beslut som avses i 2 § andra stycket. Riksintressen enligt 3 eller 4 kap. miljöbalken ska alltid redovisas.
Av planen ska det även framgå hur kommunen anser att
1. riksintressen ska tillgodoses,
2. gällande miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. miljöbalken ska följas, och
3. förhållanden av väsentlig betydelse i övrigt bör beaktas. Lag (2020:76) .
Kravet på att förhållandet ska vara av ”väsentlig betydelse” syftar till att kommunen ska kunna avstå från att redovisa förhållanden som har begränsad eller liten betydelse för beslut om användningen av mark- och vattenområden. Tidigare var kraven på redovisningen av de allmänna intressena mer omfattande vilket bland annat försvårade möjligheterna att hålla översiktsplanen aktuell och begränsa dess omfång.
Riksintressen anses alltid vara förhållanden av väsentlig betydelse.
Redovisningen skiljer sig åt mellan de olika förhållandena
Då översiktsplanen inte ska tyngas med mer information än nödvändigt finns det inga krav på att det ska finnas detaljerade beskrivningar i planen. Det gäller även riksintressebeskrivningar och uppgifter om gällande miljökvalitetsnormer. Detaljerade beskrivningar bör i stället presenteras i de planeringsunderlag som ligger till grund för översiktsplanen. I översiktsplanen räcker det med att hänvisa till dessa underlag, exempelvis kulturmiljöprogram, naturvårdsprogram, riktlinjer för bostadsförsörjningen och klimat- och energistrategi.
För att översiktsplanen ska ge vägledning för efterföljande planering och prövning är det av stor vikt att kommunens ställningstaganden klart framgår av planen. Det ska vara tydligt vad som utgör ställningstaganden och vad som utgör underlag.
Kommunen har en avgörande roll i att bedöma vilka förhållanden som kan anses vara av väsentlig betydelse. Länsstyrelsen har en rådgivande funktion och kan förse kommunen med underlag för att underlätta bedömningen av vilka förhållanden som kan anses vara av väsentlig betydelse.
Tillgodose riksintressen
I översiktsplanen ska redovisas på vilket sätt riksintressen enligt 3 och 4 kap miljöbalken kan tillgodoses. Att tillgodose innebär att göra en sammanvägd bedömning av mark- och vattenanvändningens påverkan på riksintresset.
Kraven i miljöbalken innebär bland annat att områden som är av riksintresse ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada riksintresset. Med stöd av riksintressemyndighetens beskrivning gör kommunen en analys av värdena. Utifrån analysen kan kommunen beskriva konsekvenserna till följd av den planerade mark- och vattenanvändningen och hur riksintresset ska tillgodoses.
Följa miljökvalitetsnormer
Miljökvalitetsnormerna ska följas oberoende av om dessa redovisas i översiktsplanen eller inte. Det kan handla om att bedöma markens lämplighet för användningar som påverkar möjligheten att följa normerna. Ett exempel kan vara lämplighet för en bebyggelse som innebär ökat dagvattenflöde eller ökad föroreningsbelastning från dagvatten. Det kan också handla om att redovisa områden där det behövs utrymmeskrävande åtgärder för att följa normerna, till exempel en dagvattendamm som behövs för god dagvattenhantering eller anläggning av en faunapassage i form av en fisktrappa.
Beakta förhållande av väsentlig betydelse i övrigt
Med beaktas menas att kommunen ska redogöra för vilken betydelse förhållandet ska anses ha vid efterföljande planering och prövning och vilken hänsyn som ska tas till förhållandet. I vissa fall kan den avsedda markanvändningen sammanfalla med de förhållanden som råder på platsen, till exempel om ett område har hö