Vattenbruk
Vattenbruk är ett samlingsbegrepp för odling av djur och växter i vatten. Odlingen kan ske i havet, i sjöar eller i bassänger på land. Här kan du läsa mer om vattenbruk i den kommunala översiktsplaneringen för hav och kust, där även de fem stora sjöarna i Sverige ingår.
Att tänka på i översiktsplaneringen
- Översiktsplanen kan visa på områden där förutsättningarna för vattenbruk är goda och redogöra för kommunens syn på avvägning mot andra allmänna intressen.
- I översiktsplanen kan kommunen visa på lämpliga områden för att möjliggöra testbäddar, där marina branscher kan testa och utveckla nya produkter.
- För driften av vattenbruk är det viktigt med tillgängliga hamnar, landningsplatser och sjöfartsleder.
- Anläggningar för vattenbruk bör inte lokaliseras där det går kablar eller ledningar på botten, eftersom ankare och förtöjningar kan orsaka skador. Vattenbruksanläggningar kan även hindra båttrafik och yrkesfiske lokalt.
Vattenbruk – en näring med stora tillväxtmöjligheter
Den ekonomiska och regionalpolitiska betydelsen av vattenbruk är än så länge liten i Sverige, men näringen har goda tillväxtmöjligheter. I jämförelse med skogsbruk eller jordbruk, är stora delar av vattenbruket fortfarande på forsknings- och utvecklingsområdet. På sikt kan näringen dock ge upphov till nya försörjningsmöjligheter för boende vid kusten och bidra till att bevara och utveckla samhällen. En fördel med vattenbruk för livsmedelsproduktion är att den inte kräver stora landarealer och konkurrerar därför inte heller med landbaserad produktion av mat.
I Sotenäs arbetar till exempel kommunen med "Sotenäs Symbioscentrum" som är en mötesplats för att utveckla innovation, företagande, utbildning och sysselsättning. Där har man bland annat lagt grunden för utvecklingen av fiskodling i kombination med odling av alger respektive grönsaker.
Sotenäs symbioscentrum (på Symbioscentrums webbplats)
Viktiga parametrar för vattenbruk är god vattenkvalité, lämplig salthalt, pH-värde, temperatur, näringstillgång och solljus. Även bottentyp, vind- och vågpåverkan samt djup- och strömförhållanden kan ha en stor betydelse beroende på vilken typ av vattenbruk som är aktuell.
Olika typer av vattenbruk
Vattenbruk är odling av djur och växter i vatten. Det kan till exempel vara fisk, kräftdjur, musslor eller alger. Odling av fisk sker i Sverige idag i huvudsak i öppna kassar lokaliserade i sjöar eller kustnära havsmiljöer. En liten del av odlingsvolymen, i huvudsak sättfisk , sker i dammar eller landbaserade odlingar med genomströmmande vatten. Vattenbruk kan också ske i slutna, eller delvis slutna, anläggningar i sjöar, hav eller på land. Fastsittande organismer som till exempel musslor, alger och sjöpungar odlas på långlinor eller liknande system i vattnet.
Matfiskproduktionen står för den största delen av vattenbruksproduktionen. Det är främst regnbåge som odlas i kustbandet. Omkring 10 procent av all fisk som produceras av svenskt vattenbruk är sättfisk. Försöksverksamhet pågår med att odla fram fisk i stora odlingsbassänger inomhus.
I stort sett hela den svenska produktionen av konsumtionsmusslor odlas i Västerhavet, i kustvattnet i Västra Götaland. Här finns även ostronodlingar i liten skala. Musslor odlas främst som livsmedel, men det finns även anläggningar i Östersjön för odling av musslor för näringsupptag.