Besöksnäring - turism, camping och fisketurism

Granskad: 19 februari 2024

Med besöksnäring relaterat till kust och hav menas affärsdrivande verksamheter knutna till upplevelser så som camping, restauranger, gästhamnar, skärgårdstrafik, fisketurism, kanotuthyrning, dykutflykter och mycket annat. Kuster med bevarade och attraktiva natur- och kulturvärden utgör en viktig del för utvecklingen av en långsiktigt hållbar maritim besöksnäring.

Att tänka på i översiktsplaneringen

  • Besöksnäringens behov och anspråk på mark- och vattenområden behöver komma med tidigt i kommunernas långsiktiga planering. På så vis kan turismens intressen sättas i relation till andra markanvändningsintressen.
  • Arbeta med tillgänglighet och kopplingar till strategiska besökspunkter och noder genom att utveckla infrastruktur så som; gång- och cykelvägar, kollektivtrafik och parkeringsplatser med mera. Planera för hållplatser vid bytespunkter mellan båt- och kollektivtrafik.
  • Kopplat till viktiga noder bör det även finnas service och aktiviteter. Undersök möjligheterna att skapa mötesplatser för boende och besökare genom att utnyttja hamnarna mer. Finns det möjligheter att komplettera med småskaliga verksamheter, kommunal service, restauranger och andra möjligheter till rekreation?
  • Utveckla kommunikationen till sjöss mellan noder längsmed kusten. Utveckla farleder och målpunkter för båtlivet - båtturistleder.
  • Verka för mellankommunala samarbeten när det gäller kommunikationer.
  • För att åstadkomma en långsiktigt hållbar besöksnäring krävs planering för miljövänliga transporter, bra serviceanläggningar, sophämtning och annan infrastruktur.
  • Vid kustområden som är attraktiva för besöksnäringen behövs också lugna områden. Planering behövs för att behålla eller åstadkomma dessa. Om det behövs, föreslå hänsynsområden till länsstyrelsen för att skapa möjligheter till ostörda naturupplevelser.
  • Framtida och etablerade verksamheter är i behov av plats för att kunna utvecklas. Det gäller både små- och storskaliga anläggningar som exempelvis badland, butiker och camping. Lämpliga områden för dessa bör pekas ut i översiktsplanen.

Förutsättningar för besöksnäring

Närheten till havet, dess höga naturvärden och kulturhistoriska värden gör att kustlandskapet är attraktivt för både boende, friluftsliv och besöksnäring. Besöksnäring och friluftsliv nyttjar till stora delar samma geografiska områden men besöksnäringen har ett direkt näringslivsperspektiv.

När traditionella möjligheter till försörjning minskar är besöksnäring en alternativ möjlighet till försörjning. I skärgården handlar det om att utöka säsongen från sommarmånaderna till ytterligare delar av året. I de mer tätbefolkade kustområdena i landet är trycket stort mot de attraktiva kustnära områdena, men även längs många andra delar av kusten ökar befolkningen betydligt under vissa perioder. Även lugna områden behövs för besökare och djurliv. Några länsstyrelser har skapat hänsynsområden i kust- och skärgården vilket exempelvis innebär att båttrafik ska hålla låg fart, dämpa musik och prat med mera.

Områdesskydd

Båda begreppen bevara och utveckla har en central betydelse när man pratar om besöksnäring. Kunskap och planering behövs om hur man kan bevara och utveckla värdena i kultur- och naturlandskapet, som utgör attraktionskraften, för en långsiktigt hållbar besöksnäring. Turism är idag en basnäring i många kommuner.

Fisketurism

Fisketurism innebär att människor reser till och vistas på platser för att fiska, eller nyttjar tjänster som fisketurismföretagen tillhandahåller.