Länsstyrelsens roll

Granskad: 10 maj 2023

I översiktsplaneprocessen har länsstyrelsen en viktig roll att stödja, ge råd och även granska kommunernas arbete med klimatrelaterade risker i den byggda miljön. Bland annat ska länsstyrelsen ange vilka underlag som är relevanta i översiktsplaneringen för den specifika kommunen. Länsstyrelsen kan även behöva ta fram eget underlag som kompletterar de nationella underlagen.

Länsstyrelsens roll i översiktsplaneprocessen

Under kommunens arbete med översiktsplanering ska länsstyrelsen bland annat verka för att bebyggelse och byggnadsverk inte blir olämpliga med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller risken för olyckor, översvämning eller erosion. Länsstyrelsen ska även tillhandahålla underlag för kommunens bedömningar. Detta kan ske kontinuerligt, både i tidig dialog och under arbetet med att ta fram en översiktsplan enligt reglerna i plan- och bygglagen, PBL.

Läs mer om tidig dialog i publikationen Tidig dialog ökar bostadsbyggandet, som är framtagen av länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Tidig dialog ökar bostadsbyggandet (på SKR:s webbplats)

10 §
  Under samrådet ska länsstyrelsen särskilt
   1. ta till vara och samordna statens intressen,
   2. tillhandahålla underlag för kommunens bedömningar och ge råd i fråga om sådana allmänna intressen enligt 2 kap. som hänsyn bör tas till vid beslut om användningen av mark- och vattenområden,
   3. verka för att riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken tillgodoses, att miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. miljöbalken följs och att redovisningen av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen är förenlig med 7 kap.
18 e § första stycket miljöbalken,
   4. verka för att sådana frågor om användningen av mark- och vattenområden som angår två eller flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt, och
   5. verka för att bebyggelse och byggnadsverk inte blir olämpliga med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion.

Länsstyrelsen ska dessutom ge råd i övrigt om tillämpningen av bestämmelserna i denna lag, om det behövs från allmän synpunkt. Lag (2020:76) .

Samrådskedet

Under samrådsskedet för översiktsplanen ska länsstyrelsen medverka till att redogörelsen av de klimatrelaterade riskerna i översiktsplanen blir så utförlig och ändamålsenlig som möjligt med hänsyn till tillgängligt underlag. (jfr prop. 2017/18:163 s. 85)

Nationell strategi för klimatanpassning, prop. 2017/18:163 (på Sveriges riksdags webbplats)

I det ingår bland annat att Länsstyrelsen ska ge stöd och råd om vilka statliga underlag som är relevanta att använda. Aspekter som behöver beaktas för att bedöma olika underlags relevans är bland annat detaljeringsgrad, osäkerheter och eventuella kunskapsframsteg som gjorts efter att underlaget togs fram. Länsstyrelsen kan även behöva ge kommunerna stöd och information kring hur olika underlag är framtagna, komplexiteten i dem och hur de kan tolkas. Underlagen kan till exempel ha tagits fram med utgångspunkt i olika klimatscenarier.

Länsstyrelsen kan även behöva observera kommunen på klimatrelaterade risker som kan behöva hanteras, där statliga underlag saknas. Exempel på detta kan vara skyfallskartering eller kartering av förutsättningar för skred. Länsstyrelsen ska också uppmärksamma kommunen på om det finns behov av mellankommunal samordning.

Samrådsskedet

Avgränsningssamråd om miljökonsekvensbeskrivningen

En översiktsplan kan normalt antas medföra en betydande miljöpåverkan vilket innebär att en strategisk miljöbedömning ska göras när en översiktsplan upprättas eller ändras. Så tidigt som möjligt i samrådsskedet ska kommunen ta fram ett förslag till miljökonsekvensbeskrivning, MKB, och i samband med det ska kommunen ha ett avgränsningssamråd med Länsstyrelsen. På avgränsningssamrådet kan länsstyrelsen hjälpa kommunen att komma fram till vad som vid ett genomförande av översiktsplanen kan ha betydande miljöpåverkan, så att kommunen kan koncentrera miljökonsekvensbeskrivningen till de frågorna. Även betydande konsekvenser som kan uppstå utanför kommungränsen ska ingå i avgränsningen.

Länsstyrelsen kan till exempel tillhandahålla underlag om klimatrelaterade risker om dessa, eller eventuella skyddsåtgärder, kan riskera att medföra betydande miljöpåverkan.

Läs mer om hantering av klimat i miljöbedömningar i Naturvårdsverkets vägledning om strategisk miljöbedömning.

Klimat i strategisk miljöbedömning (på Naturvårdsverkets webbplats)

Granskning

Under granskningen av översiktsplanen ska länsstyrelsen göra en bedömning av hur översiktsplanen förhåller sig till granskningsgrunderna i PBL. Granskningsgrunderna ansluter till grunderna för överprövning inom ramen för statlig tillsyn i detaljplaneskedet. Det innebär bland annat att länsstyrelsen ska ange om en planerad bebyggelse kan antas bli olämplig, eller ett byggnadsverk blir olämpligt, med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översv&au