Ras och skred
I stora delar av landet finns relativt god tillgång till karteringar av geologiska förutsättningar för ras och skred som är användbara i översiktsplaneringen. Fackkompetens kan behövas för riskanalys i anslutning till befintlig och planerad bebyggelse.
Samlad vägledning om kartunderlag från nationella myndigheter
Flera myndigheter producerar kartunderlag som beskriver förutsättningar för ras, skred och erosion. Några av dessa kartunderlag bygger delvis på samma information men de beskriver olika företeelser och kan ha olika geografisk täckningsgrad, olika skalor och olika grader av noggrannhet.
Myndigheterna har gemensamt tagit fram en kartvisningstjänst och vägledning till de olika kartunderlagen. Kartvisningstjänsten visar i vilka områden det finns förutsättningar för ras, skred eller erosion, enligt karteringar av nationella myndigheter. Kartvisningstjänsten ger också möjlighet att se om dessa områden sammanfaller med potentiella översvämningsområden, utifrån underlag från nationella myndigheter.
I vägledningen finns anvisningar för hantering av överlappande kartunderlag, samt råd kring användning och tolkning av underlagen. För varje kartunderlag finns ett produktblad som bland annat beskriver skala och noggrannhet, tidpunkt för framtagande, användningsområden och begränsningar. Både kartvisningstjänst och vägledning nås genom SGI:s webbplats.
Kartunderlag om ras, skred och erosion (på SGI:s webbplats)
Omfattande vägledning hos SGI
Hos SGI finns omfattande vägledning om hur kommunen kan arbeta med risker för ras och skred i översiktsplaneringen.
Geoteknisk säkerhet i kommunal planering (på SGI:s webbplats)
Bra att veta inför riskanalys – Ras och skred
Följande information är bra att känna till om nationella underlag och hur de kan användas vid analys av risker till följd av ras och skred.
Varierande tillgång till karteringar
I stora delar av landet finns relativt god tillgång till statliga karteringar av geologiska förutsättningar för ras och skred som är användbara i översiktsplaneringen. Karteringarna avser ytliga jordlager medan markförhållanden under ytskiktet normalt inte karteras. Karteringarna kan därför inte användas som underlag för att helt utesluta risker. Länsstyrelsen kan ge råd kring eventuellt behov av att ta fram ytterligare karteringar.
I delar av norra Sverige är tillgången till vissa karteringar sämre. Underlag för bedömning av förutsättningar för bergras saknas i stora delar av Sverige. Även tillgängliga underlag för bedömning av förutsättningar för slamströmmar är ofta otillräckliga. Avsaknad av karteringar behöver uppmärksammas när kommunen analyserar och bedömer risker till följd av ras och skred i anslutning till befintlig eller planerad bebyggelse. Kommunen kan ta stöd av länsstyrelsen för att bedöma om det finns behov av kompletterande underlag.