Trosa kommun

Granskad: 24 augusti 2023

Arbetet med gestaltningsfrågor har en viktig roll i Trosa kommun. Tre faktorer kan lyftas som särskilt betydelsefulla för kommunens arbete: att samla strategiska ställningstaganden kring gestaltningsfrågor i översiktsplanen, ett långsiktigt samarbete med privata aktörer och att kommunen agerar föregångare i gestaltningen av offentliga miljöer.

Strategiska ställningstagande kring gestaltningsfrågor i översiktsplanen

Linda Axelsson, planchef på Trosa kommun. Foto: Jacob Sjöman

Trosa kommun har valt att ha översiktsplanen som sitt övergripande strategiska dokument för gestaltningsfrågor. Linda Axelsson, planchef på Trosa kommun, berättar att översiktsplanen är ett viktigt stöd för beslutsfattande i efterföljande skeden, som vid detaljplanering. Linda berättar att även kulturmiljöfrågor har en framträdande roll i översiktsplanen, detta inte minst med tanke på att hela Trosa stad är riksintresse för kulturmiljö. För att säkra att gestaltningen på tillkommande bebyggelse utvecklar och stärker riksintresset har kommunen valt att i översiktsplanen inkludera råd och riktlinjer kring hur Trosas bebyggelse ska bevaras och utvecklas.

Vad gäller Trosa stad redovisar vi en del kring ’typiska Trosa hus’, typiska uttryck som är viktiga att tänka på (…). Det betyder ju inte att alla hus ska se ut som artonhundratals hus, men att man vid nybyggnation tänker på proportioner, taklutningar, materialval, färger och så där. Så kan man även med ett väldigt modernt uttryckt få ett en koppling till historien. - Linda Axelsson

Kvarteret Fiskpigan utgör ett exempel på hur ny bebyggelse i Trosa tätort tar upp flera av de karaktäristiska Trosa-drag som finns med i kommunens översiktsplan. Foto: Linda Axelsson
Kvarteret Fiskpigan passar väl ihop med äldre bebyggelse som det gula huset till vänster. Foto: Linda Axelsson

Linda berättar att riktlinjer kopplade till gestaltningsfrågor också lyfts fram i de delar av översiktsplanen som behandlar specifika utvecklingsområde, till exempel framtida bostadsområden eller verksamhetsområden. Genom att lyfta frågan redan på översiktsplanenivå menar Linda att det blir tydligt för exploatörer att det kommer att ställas krav på gestaltningen – ”att det är en viktig fråga helt enkelt på samma sätt som alla andra frågor”.

Kommunen har gjort ett aktivt val kring att låta vissa av översiktsplanens delar som behandlar gestaltning vara på en relativt detaljerad nivå. I vissa skrivningar återfinns direkta kopplingar till hur frågan kan hanteras i detaljplaneringsskedet. Ett exempel återfinns i ett stycke från översiktsplanen där riktlinjer för ny bebyggelse i Trosa stad presenteras:

När en detaljplan ska möjliggöra högre byggnader är det viktigt att studera höjdens påverkan på intilliggande bebyggelse men också om det föreligger risk för skadlig påverkan på riksintresset för Trosa stad (…). I de fall en detaljplan föreslår en högre bebyggelse är det av betydelse att detta utreds och illustreras i planhandlingen. Förslaget behöver alltid utredas utifrån de förutsättningar som råder på platsen och i vissa lägen, även i Trosa tätort, är det möjligt att gå upp i höjd medan det i andra är direkt olämpligt. - (Trosa kommuns översiktsplan, 2021)

Arbetet med att ta fram översiktsplanen är något kommun valt att behålla inom den egna organisationen. Detta till skillnad från detaljplaner som alltid tas fram av en plankonsult. På så vis behålls de ”strategiska frågorna inom huset” vilket Linda menar är särskilt viktigt med tanke på den tyngd som översiktsplanen har.

Vi kan kommunen bäst. Vi tar såklart in influenser från andra, men vi kan inte skicka ut till andra som inte har samma kunskap kring den historiska utvecklingen och situationen. Det är också viktigt med förankring – att alla