Elsäkerhet, hälsorisker och avstånd vid detaljplanering
I planeringen behöver omgivningspåverkan från elnät, stationer och andra elnätsanläggningar beaktas. Skyddsavstånd kan behövas för att förebygga skador på grund av kontakt med el, brandrisk samt hälsorisker från buller och magnetfält.
Elsäkerhet
Elsäkerhet handlar om att förebygga fara för personskada och sakskada på grund av el. Det omfattar skador som uppstår omedelbart, exempelvis vid fysisk kontakt med el eller i händelse av brand.
Beakta avståndsregler i planering
Elsäkerhetsverket har tagit fram starkströmsföreskrifter och allmänna råd med regler för minsta avstånd mellan kraftledningar och bland annat byggnader och vissa typer av verksamheter. Starkströmsföreskrifterna anger också att starkströmsanläggningar ska vara utförda enligt god elsäkerhetsteknisk praxis. Det innebär att det förutom föreskrifterna kan finnas standarder eller andra bedömningsgrunder som har etablerats på elsäkerhetsområdet, som behöver beaktas i planeringen. (ELSÄK-FS (2022:1) 2 kap. 1 §)
Elnätsföretag är skyldiga att ta hänsyn till dessa regler och god elsäkerhetsteknisk praxis när en ledning byggs. På samma sätt behöver kommunen känna till och ta hänsyn till avståndsreglerna vid detaljplaneringen, så att inte bebyggelse eller byggnadsverk kommer för nära befintliga och planerade elnätsanläggningar.
Avståndskraven varierar med bland annat spänning, strömstyrka, utförande av kablar och stolpar. För att få information om vilka minsta avstånd som gäller vid olika elnätsanläggningar behöver kommunen kontakta det berörda elnätsföretaget. Elnätsföretagen har kunskap om avståndsbestämmelser utifrån både starkströmsföreskrifterna och kompletterande standarder eller andra bedömningsgrunder som är relevanta för det aktuella planområdet. Eftersom reglerna är minimikrav är det inget som hindrar elföretagen från att anföra att andra och stängare krav än dessa ska tillämpas i ett ärende enligt PBL.
Högspänningsledning över byggnad är oftast inte tillåtet
Enligt starkströmsföreskrifterna får en högspänningsledning inte vara framdragen över en byggnad. Det finns dock viss möjlighet till undantag. Under vissa förutsättningar kan mindre byggnader utan el, till exempel uthus, jordkällare eller friggebodar, få finnas under kraftledningar. (ELSÄK-FS 2022:1, 6 kap. 5 §)
Byggnader nära kraftledningar (på Elsäkerhetsverkets webbplats)
Minsta höjd över marken
En lednings minsta tillåtna höjd över marken ökar med stigande spänning. För ledningar i lokalnät och vissa regionnät, med spänning lägre än 55 kilovolt är minsta tillåtna höjd över marken ofta mellan 4,5-7 meter. Vid högre spänningsnivåer krävs större höjd över marken. (ELSÄK-FS 2022:1, 6 kap. 3 §)
Minsta horisontella avstånd till byggnadsdel
Även minsta tillåtna horisontella avstånd mellan ledning och en byggnad varierar med spänning. För ledningar i lokalnät och vissa regionnät, med spänning lägre än 55 kV, är minsta tillåtna avstånd ofta 5-0 meter. Vid högre spänningsnivåer krävs större avstånd. (ELSÄK-FS 2022:1, 6 kap. 6 §)
Högspänningsledning vid vissa platser
En högspänningsledning ska vara framdragen på betryggande avstånd från platser där många människor samlas utomhus. Det horisontella avståndet till platsen bör vara minst 20 meter. Under vissa förutsättningar får dock en luftledning vara framdragen över områden för fritidsaktiviteter som normalt inte har åskådarplatser. (ELSÄK-FS 2022:1, 6 kap. 11 §)
Fler bestämmelser
Starkströmsföreskrifterna innehåller också regler om minsta höjd eller minsta horisontella avstånd från kraftledning till följande typer av objekt eller platser:
- höjd över trafikled: vägtrafik, järnvägstrafik respektive sjötrafik
- horisontellt och vertikalt avstånd till parkeringsplats, avståndet är beroende av om det är tillåtet att parkera fordon med last av brandfarliga eller explosiva varor
- horisontellt avstånd till upplag med brännbart mate