Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Legionella

Granskad:

Legionellabakterier, som kan ge upphov till allvarliga sjukdomar, kan finnas i byggnaders tappvatteninstallationer. Det är därför viktigt att installationerna utformas och hanteras för att förhindra tillväxt av legionellabakterier och andra bakterier.

Hur sprids legionellabakterier?

Legionellabakterier kan följa med i vattendimma som uppstår där vattenstrålar slås sönder, till exempel vid duschning, i evaporativa luftkylare och i bubbelbad. Det går att få legionellabakterier i lungorna via vattendroppar som man andas in. Att dricka vatten som innehåller legionellabakterier anses däremot inte farligt.

Tillväxt, förekomst och avdödning av bakterier

Legionellabakterier är vilande vid temperaturer under ca 20 °C. De förökar sig vid temperaturer mellan ca 20 °C och 45 °C, framför allt mellan 35 °C och 40 °C. Avdödning av bakterier sker vid högre temperaturer.

Legionellabakterier kan växa till bland annat i beredare där inte hela vattenvolymen värms upp över 50 °C och i beredare där vatten ofta blir stillastående eller som har avlagringar på botten. Tillväxt kan också ske i ledningsdelar där vattnet blir stillastående och på vissa organiska material.

I "Relaterad information" hittar du länk till PBL kunskapsbanken där du hittar mer utförlig information om legionella.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen