Personer i behov av skyddat boende

Granskad:

Både män och kvinnor utsätts för våld i nära relationer, men framför allt drabbar det kvinnor. Barn utsätts också i hög grad för våld i nära relationer genom att själva misshandlas eller genom att bevittna våld mot en närstående. Kommunerna har ett tydligt ansvar att tillhandahålla skyddat boende med olika innehåll och skyddsnivå.

Regeringen presenterade i juni 2024 ett åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel som kommer att gälla 2024–2026. Du hittar det i "Relaterad information".

Socialstyrelsen har på sin webbplats samlat information och faktaunderlag om våld i nära relationer, se länk i "Relaterad information".

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet är ett expertcentrum för kvinnofrid och har regeringens uppdrag att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Du når NCK:s webbplats via länk i "Relaterad information". Där finns även ett metod- och kompetensstöd för kommunernas arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kommunernas ansvar enligt socialtjänstlagen

Enligt socialtjänstlagen har kommunerna ett utpekat ansvar att enskilda som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp kan tas emot i ett skyddat boende.

5 §
  Socialnämnden ansvarar för att enskilda som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp kan tas emot i ett skyddat boende.

6 §
  Med skyddat boende avses ett boende inom socialtjänsten som tillhandahåller platser för tillfällig heldygnsvistelse tillsammans med individanpassat stöd åt enskilda i behov av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp. Om ett sådant boende drivs av ett privaträttsligt organ eller en fysisk person, krävs dessutom att verksamheten bedrivs yrkesmässigt.

7 §
  Kommunen ansvarar för att det finns tillgång till familjehem, stöd-boenden, skyddade boenden och hem för vård eller boende. Enligt 8 § ska dock behovet av vissa hem tillgodoses av staten.

5 §
  Socialnämnden får bevilja ett barn sådant skyddat boende som avses i 9 kap. 6 § endast om barnet placeras där tillsammans med en vårdnadshavare som är myndig och som också beviljas insatsen.

Bestämmelser om skyddat boende när samtycke saknas från en av vårdnadshavarna finns i lagen (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

Skyddat boende utan individuell behovsprövning

Socialtjänstlagen medger att insatsen skyddat boende kan ges utan individuell behovsprövning, under vissa förutsättningar. Skälet till detta är att utöka socialtjänstens verktygslåda för att nå gruppen våldsutsatta.

5 §
  Socialnämnden får tillhandahålla insatser för att tillgodose personliga behov utan individuell behovsprövning. Följande insatser kräver dock alltid en individuell behovsprövning:
   1. kontaktperson, kontaktfamilj eller kvalificerad kontaktperson,
   2. vård i familjehem,
   3. vård i LVM-hem,
   4. vård i särskilda ungdomshem,
   5. vård av barn eller unga mellan 18 och 20 år i jourhem, stödboende, skyddat boende och andra hem för vård eller boende utöver sådana LVM-hem och särskilda ungdomshem som avses i 3 och 4,
   6. bostad i ett boende för äldre personer eller för personer med funktionsnedsättning som avses i 8 kap. 4 eller 11 §, och
   7. vård i hem för viss annan heldygnsvård.

Under vissa förutsättningar får insatsen skyddat boende också beviljas utan krav på dokumentation.

5 §
  Socialnämnden får, om det finns särskilda skäl, besluta att uppgifter som kan röja den enskildes identitet inte ska dokumenteras vid genomförande av en insats utan individuell behovsprövning enligt 11 kap. 5 §.

Brottsofferstöd

Enligt socialtjänstlagen har socialnämnden också ett särskilt uppdrag att erbjuda brottsofferstöd för grupper som är våldsutsatta och utsatta för brott. Det kan exempelvis handla om personer som har utsatts för sexuellt våld eller brottslig exploatering för t.ex. sexuella ändamål.

1 §
  Socialnämnden ska erbjuda brottsofferstöd. Insatsen kan riktas till både den som har utsatts för brott och dennes närstående.

I socialnämndens ansvar enligt första stycket ingår att nämnden ska vara uppmärksam på att personer kan vara i behov av insatser för att förändra sin situation, såsom kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av en närstående man, andra personer som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av någon närstående samt personer som är eller har varit utsatta för våld eller förtryck med hedersmotiv.

Boverket (2025). Personer i behov av skyddat boende. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/underlag-for-bostadsforsorjningen/sarskilda-grupper/skyddat-boende/ Hämtad 2025-07-14