Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Den byggda formens betydelse – kunskap från forskning

Granskad:

Vi har ett brådskande behov av att ställa om dagens samhälle. Utmaningarna är många och komplexa, exempelvis klimatförändringar, social segregation, ojämn resursfördelning och ökande skillnader i folkhälsa. I kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse - kunskap från forskning”, som Formas har varit med och finansierat, presenteras forskning som visar på vilken betydelse den byggda formen har för att bidra till flera av samtidens utmaningar. 

Kunskapsöversikt om den byggda formens betydelse

Flicka som hoppar på färgglada stolar längs med ett gångstråk i ett bostadsområde.
Samhällsplaneringen är komplex. Kunskapsöversikten lyfter därför fram en bredd av perspektiv som behöver vägas in i planeringsprocessen och som kan fungera som stöd i kommunernas beslutsfattande. Foto: Scandinav

"Den byggda formens betydelse – kunskap från forskning” är framtagen av Boverket och flera av landets forskare inom stadsbyggnad. Forskningsrådet Formas har varit med och finansierat. Kunskapen som presenteras i översikten kommer från olika forskningsfält, men har som gemensam utgångspunkt att beskriva hur den byggda miljön och dess form påverkar vår miljö, oss som människor och våra beteenden. Forskningen visar på hur den byggda formen hänger samman med sociala villkor, folkhälsa och välbefinnande, ekonomi, transporter, klimat, ekologiska förutsättningar, samvaro, trygghet och trivsel.

Kunskapsöversikten är en pusselbit i Boverkets arbete med att främja utvecklingen av hållbara och kvalitativa livsmiljöer runt om i landet som är berikande för oss människor. Mer kunskap om den byggda formens betydelse behövs. Fler behöver förstå och kunna argumentera för att byggd form skapar värden. Fler behöver också bli skickliga på att, utifrån kunskap och erfarenhet, organisera, forma och utveckla den byggda miljön.

Den byggda formens betydelse (publikation)

Nya insikter och ökad förståelse utifrån en bredd av perspektiv

Med denna kunskapsöversikt vill Boverket därför engagera och ge användbara argument till dem som arbetar med att planera, utveckla och förvalta byggd miljö genom att göra kunskap från forskning lättillgänglig. Förhoppningen är också att väcka nyfikenhet och bjuda praktiken att söka mer kunskap i forskningen.

Samhällsplaneringen är komplex. Översikten lyfter därför fram en bredd av perspektiv som behöver vägas in i planeringsprocessen och som kan fungera som stöd i kommunernas beslutsfattande.

Kunskapsöversikten har inte ambitionen att svara på hur metoder och arbetssätt kan tillämpas. Den är inte heller en heltäckande sammanställning av stadsbyggnadsforskningen, utan öppnar för en fördjupad diskussion om vad mer som behöver studeras inom detta viktiga fält.

Ett stöd i planeringen

Kunskapsöversikten vänder sig till alla som arbetar med planering och stadsbyggnad i översiktlig planering och detaljplanering. Även till kommunala planerare inom stadsbyggnad, mark, exploatering, trafik, gata och park - professioner där kunskapen om den byggda miljöns utformning har avgörande betydelse. Vi hoppas också nå beslutsfattare, byggaktörer och fastighetsägare.

Stadsbyggnadsnivån i fokus

Kunskapsöversikten berör städer och orter av olika storlek och med olika utformning. Den ägnas helt åt stadsbyggnadsnivån, de övergripande sammanhangen, grannskap, kvarter och de offentliga stadsrummen utifrån en principiell nivå. Kunskapsöversikten omfattar inte utformningen av enskilda byggnader eller gårdar, och inte offentliga inomhusmiljöer.

Kunskapsöversiktens delar

Kunskapsöversikten består av tre delar: inledning, ”Den byggda formens betydelse” (16 artiklar som ger olika perspektiv på byggd form utifrån kunskap från forskning) samt slutord, där Boverket ger sina reflektioner utifrån forskarnas texter.

De texter som presenteras under ”Den byggda formens betydelse” har sorterats utifrån sex olika teman; den byggda formen över tid, stadsrummen som system, regionala perspektiv, olika perspektiv på täthet, effekter på grönska, dagsljus och mikroklimat och de gemensamma livsrummen. Detta utifrån vilka frågor och utmaningar som texterna adresserar. I stadsbyggandet behöver alla dessa kunskapsområden och perspektiv arbetas med samlat. En koppling görs också till kommunernas olika planeringsnivåer och verktyg.

Texterna är framtagna av de forskare som nämns inledningsvis i anslutning till respektive texts rubrik. På denna webbsida hittar du som läsare också länkar till lästips, metoder och exempel kopplat till respektive artikel i kunskapsöversikten. Forskarna står själva för innehållet i texterna i kunskapsöversikten, för de medskick som finns i slutet av respektive text samt för angivna referenser, lästips, metoder och exempel.

Epoker och ideal

Foto på mindre småhusbebyggelse längs med gata.
Stadens grammatik visar sig i både små och stora städer: med en fastighetsindelning i botten som skiljer kvartersmark från allmän plats skapas miljöer av gator, byggnader och öppna rum. Foto: White/Anna-Johanna Klasander

I artikeln ”Epoker och ideal - stadsbyggandets form i Sverige sedan 1900-talet”, lyfter Anna-Johanna Klasander från Chalmers hur människan genom tiderna har organiserat sina bosättningar på liknande sätt världen över. Oavsett storlek har byar, samhällen och städer utformats enligt samma princip: kvarter för bebyggelse, genomgående stråk för rörelse och öppna platser för samling. Samtidigt har de specifika förutsättningarna på olika platser och i olika samhällsskick givit upphov till vitt skilda former och miljöer.

Under vissa epoker har stadsbyggandet formats efter starka estetiska ideal, under andra har det främst styrts av funktionella krav. I varje epok har lagstiftningen haft en drivande roll genom att lägga ut ramar för vad som blir juridiskt möjligt, eller omöjligt, att bygga. Artikeln som finns publicerad i kunskapsöversikten, ”Den byggda formens betydelse”, bygger på forskning inom stadsbyggnad med utgångspunkt i urbanmorfo­logi och stadsbyggnadshistoria.

Lästips

Anna-Johanna Klasander ger här några lästips inom ämnesområdet.

Stads-delar: Förorter som stadsbyggnadsfråga

Anna-Johanna Klasander beskriver i licentiatavhandlingen ”Stads-delar. Förorter som stadsbyggnadsfråga” hur svenska bostadsförorter tog form under 1900-talet med särskilt fokus på grannskapsepoken, från 1940- till 1970-talet. Arbetet med orienterbarhet utvecklas vidare i doktorsavhandlingen ”Suburban Navigation. Structural Coherence and Visual Appearance in Urban Design”.

Suburban Navigation. Structural Coherence and Visual Appearance in Urban Design (doktorsavhandling på Chalmers webbplats)

Konsten att bygga en stad

Publikationen ”Konsten att bygga en stad” innehåller ett antal exempel på svenska stadsplaner från olika tidsepoker. Skriften uppmuntrar läsaren att reflektera över den egna stadens historia, samt hur dagens planering skapar förutsättningarna för kommande generationer.

Konsten att bygga en stad – svenska stadsplaner genom seklerna (publikation)

Principer och begrepp

Torgbildning med flerfamiljshus i bakgrunden.
Byggd form påverkar användningen och upplevelsen av stadsrum. Foto: Boverket

I artikeln ”Principer och begrepp – byggd form och dagens utmaningar” ger Lars Marcus och Meta Berghauser Pont på Chalmers tillsammans med Ann Legeby från KTH en introduktion till begreppet byggd form. Texten behandlar vad byggd form är, vad den möjliggör och hur den relaterar till dagens samhällsutmaningar. Den finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”. Här beskrivs hur byggd form framträder och fungerar på olika skalor med betydelse för hur vi använder och upplever den byggda miljön.

Texten lyfter att byggd form hänger samman med en professionell praktik som behärskar just byggd form som medel i stadsutvecklingen. Detta ställer krav på professionen men det begränsar också dess ansvarsområde. Texten tar utgångspunkt i forskning inom arkitektur med inriktning mot stadsbyggnad inom forskningsämnet urbanmorfologi. Ordet urbanmorfologi betyder läran om stadens form, men själva ämnet rör inte bara städer utan används för att förstå planformer och bebyggelsemönster i samhällen av alla olika storlekar (Vernez Moudon 1997).

Lästips

Här kan du ta del av några lästips inom ämnesområdet från forskarna.

Skriftserie om stadsform

Fusion Point Gothenburg är ett forskningsprogram med praktisk inriktning som drivits i samarbete mellan Älvstranden Utveckling och Chalmers tekniska högskola, Institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik. Ta del av skriftserien om stadsform som togs fram inom projektet.

Skriftserie om stadsform (på Älvstranden Utvecklings webbplats)

Städernas stenar

I Lars Markus bok ”Städernas stenar” kan du läsa mer om hur den byggda formen påverkar social segregation, lokala marknader och ekosystemtjänster.

Städernas stenar – Hur den byggda staden formar den levda staden (bok på Svensk byggtjänsts webbplats)

Stadsbyggandets sociala dimension

Människor som går på en gågata  framför affärer och träd.
De vi dagligen delar stadens gator och torg med formar över tid hur vi ser på stadens invånare och vilka som bor i staden. Foto: Ann Legeby

Ann Legeby på KTH bedriver forskning inom arkitektur med inriktning mot stadsbyggnad och med urbanmorfologi som huvudsakligt teoretiskt fält. Hon har skrivit artikeln ”Stadsbyggandets sociala dimension - om stadsrummets betydelse för segregation och ojämlika livsvillkor” som ger en översiktlig beskrivning om hur den byggda formen påverkar sociala processer och om stadsbyggandets roll i relation till segregation, ojämlika livsvillkor och social sammanhållning.

Den byggda formen påverkar hur vi använder staden och skapar förutsättningarna för stadsliv. Hon menar att segregation, social polarisering och ojämlika livsvillkor jämte klimatförändringarna år några av vår tids största utmaningar. Artikeln finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Metoder

Ann Legeby ger här några exempel på metoder som används inom forskningen. Metoderna utgörs av en blandning av stadsformsanalyser (space syntax) och tillgänglighetsanalyser (place syntax tool, PST). Stadsformsananalyser används för att analysera bebyggelse och stadsrum som enskilda platser och som sammanhängande system. Utöver det används exempelvis observationer och intervjuer samt digitala enkäter (t.ex. Public Participatory GIS).

Space syntax

Teoribildning om relationen mellan av bebyggelse definierad rumslig form och sociala relationer mellan människor. Space syntax har utvecklat metoder för att beskriva och analysera detta samband som bygger på beskrivningar av byggnaders och städers rum som relativa, det vill säga att de definieras av sin relation till övriga rum i en byggnad eller en stad. Nätverksanalys är en vanlig metod för detta.

Space Syntax Laboratory (på University College London’s webbplats)

Place syntax

Vidareutveckling av space syntax-metodiken som gör det möjligt att inte bara beskriva och analysera av bebyggelse definierade rumssamband, utan även samband mellan olika företeelser i dessa rum. Metoder har utvecklats för att exempelvis kartlägga livsvillkor i städer vilka definieras av den byggda miljön och markanvändningen.

Place Syntax Tools (på Chalmers webbplats)

Programvaror för stadsformsanalyser

KTH har medverkat i utvecklingen av flera programvaror. 

Software (på KTHs webbplats)

Exempel

Ann Legeby lyfter här fyra exempel på där forskningen tillämpats i praktiken.

Dela[d] Stad, Göteborg

Forskningsprojektet Dela[d] Stad handlade om att beskriva stadsbyggandets roll i relation till segregation. Projektet finansierades av Boverket och genomfördes i samarbete med Göteborgs Stad genom Mistra Urban Futures.

Forskningsprojektet byggde broar mellan forskning och praktik med resultat som konkretiserade hur segregation kan adresseras utifrån arkitektur och stadsbyggnad.

Dela[d] Stad (Forskningsprojektet på Mistra Urban Futures webbplats)

Kommissionen för ett Socialt hållbart Stockholm

Stockholms stad inrättade en Kommission för ett socialt hållbart Stockholm med uppdraget att analysera och beskriva skillnader i livsvillkor i kommunen och föreslå åtgärder för att minska skillnader och främja en socialt hållbar utveckling i Stockholm.

Social hållbarhet (Utredningar och rapporter på Stockholm stads webbplats)

Uppsala - ojämlik stad?

Denna studie innehåller en kartläggning av livsvillkor i Uppsala stad utifrån ett stadsbyggnads-­ och planeringsperspektiv. Med ökad kunskap om stadsbyggandets och arkitekturens roll i relation till ojämlika livsvillkor och segregation kan planeringspraktiken vidareutvecklas och bli mer träffsäker i strävan mot skapandet av socialt hållbara städer. Kartläggningen kan också bidra till relevanta och rimliga målformuleringar i översiktsplaner, handlingsplaner och olika kommunala styrdokument.

Uppsala - ojämlik stad? Segregation och ojämlika livsvillkor utifrån ett stadsbyggnadsperspektiv (rapport på webbplatsen diva-portal.org)

MAPURBAN

MAPURBAN är ett forskningsprojekt som handlar om att identifiera viktiga förutsättningar och resurser för utsatta grupper samt att analysera hur livsvillkoren ser ut. Projektet omfattade tre städer; London, Stockholm och Berlin. Inom ramen för Stockholmsdelen genomfördes stadsrumsanalyser på regional nivå samt mer detaljerat för Sundbybergs kommun.

Dessutom vidareutvecklades en metod för att skapa en temporär social arena, Kökets Torg, där det inom projektet genomfördes tre matlagningstillfällen i Hallonbergen Centrum. En temporär arena kan kompensera för avsaknad av samhälleliga resurser och fungera som en positiv kraft i lokalsamhället och stärka sociala relationer och nätverk.

MAPURBAN Project (på University of Kent's webbplats)

Mapping Urban Inequalities – MAPURBAN & The Kitchen Square (på YouTube)

Lästips

Här kan du ta del av Ann Legebys lästips inom ämnesområdet.

Everyday urban life at neighbourhood centres: Urban design and co-presence (publikation på DiVa portal)

Kontinuerlig stad: av betydelse utifrån ett socialt perspektiv (publikation på DiVA portal)

Hus som delar staden (publikation på DiVa portal)

Patterns of co-presence: Spatial configuration and social segregation (publikation på DiVa portal)

Stadens form och lägets betydelse

Festival med folkliv på ett torg.
Folkliv i Boden. Foto: Mats Engfors / Fotographic

Lars Marcus vid Chalmers skriver i artikeln ”Stadens form och lägets betydelse - ekonomiska värden på mark och bebyggelse”, om stadsrummet som ett system av samband.

En plats läge, dess samband och hur platsen är programmerad sätter ramarna för var vi rör oss och möts, hur platsen används och hur vi upplever den. Hur gatunätet och hur olika attraktioner som handel, kollektivtrafik eller parker är fördelade skapar ett system av offentligheter och marknader. Artikeln handlar om vikten av att kunna tyda stadsformen och förstå lägets betydelse utifrån ett ekonomiskt perspektiv, för att kunna skapa eller ändra läge. Texten bygger på forskning inom arkitektur med inriktning mot stadsbyggnad inom forskningsämnet urbanmorfologi och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Metoder

Lars Marcus ger några exempel på metoder och analysverktyg inom ämnesområdet. Spacematrix, Space syntax och Place syntax är tre exempel på metoder som kan användas för att analysera bebyggelse och stadsrum för enskilda platser och som sammanhängande system.

Spacematrix

Metod att med hjälp av olika former av mått på bebyggelsetäthet beskriva den byggda formen hos olika stadsområden som kvarter och stadsdelar. Därigenom kan man bland annat identifiera bebyggelsetyper inom dessa områden.

Spacematrix: Space, Density and Urban Form - revised edition (publikation på TU Delft OPEN’s webbplats)

Space syntax

Teoribildning om relationen mellan av bebyggelse definierad rumslig form och sociala relationer mellan människor. Space syntax har utvecklat metoder för att beskriva och analysera detta samband som bygger på beskrivningar av byggnaders och städers rum som relativa, det vill säga att de definieras av sin relation till övriga rum i en byggnad eller en stad. Nätverksanalys är en vanlig metod för detta.

Space Syntax Laboratory (på University College London’s webbplats)

Place syntax

Vidareutveckling av space syntax-metodiken som gör det möjligt att inte bara beskriva och analysera av bebyggelse definierade rumssamband, utan även samband mellan olika företeelser i dessa rum.

Spatial Morphology Group (på Spatial Morphology Group's webbplats)

Stadsform som stöd i urbana ekosystemtjänster

Flicka och kvinna på promenad i parkmiljö.
Urbana ekosystemtjänster blir allt viktigare. Stadsparken, Lund. Foto: Susanne Sixtensson, Edge

I artikeln ”Stadsform som stöd i urbana ekosystemtjänster - robusthet för människa och miljö” som finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse” lyfter forskare från Chalmers, Högskolan i Gävle och Calluna AB vikten av att bredda det idag ganska snäva planeringsfokuset på att minska koldioxidutsläppen i städer genom förtätning.

Meta Berghauser Pont, Åsa Gren, Oskar Kindvall, Lars Marcus, Amanda T. Häll anser att våra städer behöver bli mer motståndskraftiga mot effekterna av klimatförändringar. Den stora utmaningen menar forskarna är att bygga tätt men ändå grönt. Artikel ger en djupare förståelse av stadens form där den gröna infrastrukturen ingår och där kunskapen om stadens form och landskapsekologi integreras.

Metoder

Ta del av forskarnas tips på metoder och verktyg inom ämnesområdet urbanmorfologi. Forskargruppen Spatial Morphology Group på Chalmers arbetar bland annat med att vidareutveckla Place Syntax Tool, Smart Density och Urban Calculator. En annan metod är MatrixGreen som används för att analysera fragmenterade landskap och som utvecklats på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Tools (på Spatial Morphology Group's webbplats)

MatrixGreen (på Stockholm Resilience Centre's webbplats)

Lästips

Forskarna har sammanställt några lästips inom ämnesområdet.

Bee Connected

I publikationen ”Bee Connected”, ett samarbete mellan Chalmers, SLU och Beijerinstitutet och del av C/O City diskuteras hur stadsbyggnad kan stödja, skapa, forma och upprätthålla pollinering i städer.

Bin och människor – Bee connected (på föreningen C/O City’s webbplats)

Planning for pollination

Det urbana landskapet har stor potential att fortsätta stödja biologisk mångfald om den planeras och gestaltas på rätt sätt. Masteruppsatsen ”Planning for pollination” av Amanda T. Häll dyker in i den komplexa världen av urban ekologi och urbana livsmiljöer.

Planning for pollination (på Chalmers webbplats)

Den mindre ortens byggda form

Familj på promenad på gata omgiven av villor.
Den byggda formen har betydelse och påverkar människors vardag och samhällsutvecklingen. Foto: Christian Ferm, Skandinav

Nils Björling vid Chalmers beskriver i artikeln ”Den mindre ortens byggda form - särskildhetens möjligheter” den mindre ortens särskilda förutsättningar i relation till att förändra och utveckla den byggda miljön. Texten ger en ökad kunskap om den mindre ortens särskildheter avseende den byggda formen som följer av bland annat gleshet, begränsade investeringsmöjligheter och utmaningen med att samla funktioner och skapa mötesplatser.

Nils belyser att det idag saknas begrepp för ”landsbygdsbyggnad” vilket i sig är ett argument för att stärka kunskapen om den byggda formens betydelse utanför staden. En kunskap som är nödvändig både för orter där intresset för nya ekonomiska investeringar minskar och i orter som ser att framtiden kan innebära en snabb omställning i övergången till en fossilfri ekonomi. Artikeln bygger på forskning inom stadsbyggnad och planering med inriktning mot ojämn geografisk utveckling och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Exempel

Nils Björling ger här flera exempel från praktiken inom ämnesområdet.

Odla torg

Ta del av resultatet från projektet Odla torg som syftade till att utveckla metoder och arkitekturstrategier för torg på landsbygden.

Odla torg (projekt på Gaia Arkitekturs webbplats)

Exploring Rural Public Space

I studien ”Exploring Rural Public Space” studerar tre nordiska forskare omvandlingen av offentliga rum och platser på landsbygden.

Exploring Rural Public Space - A Nordic Travelling Transect (studie på Rural Public Space)

Den osynliga kontinenten

Filmen ”Den osynliga kontinenten” handlar om hur förändringsprocesser inom jordbruk, lantbruk och samhällsomvandling på landsbygder och mindre orter påverkar den gestaltade livsmiljön. 

En annan landsbygd: Den osynliga kontinenten (film på Form/Design Centers webbplats)

Not Quite

I det gamla pappersbruket i Fengersfors i norra Dalsland pågår sedan 2002 förverkligandet av ett levande kulturcentrum, Not Quite, som är en plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. 

Den nya bruksorten (projekt på Not Quite's webbplats)

Byggemenskap

En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och senare använder en byggnad. Drivkrafterna för att vilja vara en del av en byggemenskap kan variera. Det kan handla om att vilja bo tillsammans, om bostadens utformning, om ekologiskt byggande, om hur man vill bo som äldre eller om att själv vilja behålla vinsterna från att bygga i attraktiva lägen. Det kan också handla om att kunna bygga nya bostäder på lokala bostadsmarknader där andra byggherrar lyser med sin frånvaro.

På Föreningen för byggemenskaps webbplats Byggemenskap.se finns exempel. 

Byggemenskap.se

Det byggda transportlandskapet

Biltrafik på gata.
Transporterna i vårt samhälle skapas till stora delar av den byggda formen. Foto: Kenneth Beng, Scandinav

I artikeln ”Det byggda transportlandskapet - samband mellan bebyggelse,infrastruktur och resmönster”, skriver Alexander Ståhle på Spacescape (tidigare KTH) om de faktorer som ligger till grund för dagens byggda transportlandskap och som utgör ett arv efter de senaste hundra årens bebyggelseutveckling. Texten behandlar sambanden mellan bebyggelsens form och påverkan på transportmönster samt dess effekter kopplat till boende- och transportkostnader, drivmedelsanvändning, koldioxidutsläpp och energianvändning.

Artikeln bygger på forskning inom transportgeografi med inriktning mot urban­morfologi och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Metoder

Alexander Ståhle har här gjort ett urval av tillgänglighets- och trafikmodeller samt trafikalstrings- och prognosverktyg.

Tillgänglighetsmodeller

Det finns en stor mängd modeller för olika regionala tillgänglighetsanalyser och trafikmodeller som till exempel:

Sampers (på Trafikverkets webbplats)

Pipos (Tillväxtverkets webbplats för geografiska analyser)

Place Syntax Tool (på Spatial Morphology Group's webbplats)

Tillgänglighetsmått (på Göteborgs stads webbplats)

Se även: 

  • Emme
  • LuTrans
  • Visum
  • Aimsun

Trafikalstringsverktyg

Trafikverkets Trafikalstringsverktyg är utformat för att underlätta skattning av trafikalstring i samband med planering av nya eller befintliga områden. Trafikalstring med bil, kollektivtrafik, gång och cykel är inkluderat.

Trafikalstringsverktyg (på Trafikverkets webbplats)

Gångtrafikprognos

Analyser av gångnätet och start/målpunkter uppskattar gångflöden, kan göras med till exempel GIS, Place Syntax, Vissim.

Cykeltrafikprognos

Analyser av cykelnätet och start/målpunkter uppskattar cykelflöden, kan göras med till exempel GIS, Place Syntax, Vissim.

Motortrafikprognos

Analyser av motortrafiknätet och start/målpunkter uppskattar motortrafikflöden och kapacitet, kan göras med till exempel Vissim, Visum, Capcal, Aimsun.

Exempel

Alexander Ståhle ger här några exempel från praktiken. 

Regional utvecklingsplan för Stockholm

Den regionala utvecklingsstrategin i Stockholm bygger på principen om kollektivtrafiknära stadsutveckling och regionala stadskärnor som kompletterar och avlastar den centrala regionkärnan.

RUFS 2050 - den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen (på Region Stockholms webbplats)

Bostadsläget

Sökmotorn på Bostadslägets webbplats bostadslaget.com kan användas av såväl bostadssökande som stadsplanerare för att analysera lägets betydelse kopplat till kostnader för boende, energi och transporter samt klimatpåverkan i regionerna Stockholm, Göteborg och Uppsala. 

Bostadslaget.com

Oslos cykelstrategi

Oslo kommun har tagit fram en cykelstrategi som lagt grunden för stora investeringar i cykelnätet.

Cykelstrategier och dokumentärer (på Oslo kommuns webbplats)

Lästips

Ta del av Alexander Ståhles lästips inom området.

Alla behöver närhet

Hur kommer framtidens städer att se ut? I ”Alla behöver närhet” berättar stadsforskaren Alexander Ståhle om de politiska och ekonomiska drivkrafter som förändrar städer och varför bilens plats kommer att minska och människors plats öka i framtiden.

Alla behöver närhet (bok på Svensk Byggtjänsts webbplats)

Stadsform och täthet

Meta Berghauser Pont, Chalmers, och Per Haupt, Norrköpings kommun (tidigare BTH) vill ge en mer nyanserad förståelse av täthet i artikeln ”Stadsform och täthet - en översikt av begrepp, metoder och effekter av förtätning”.

I artikeln skriver de om direkta, indirekta och kumulativa effekter av högre täthet. Miljömässiga, ekonomiska och sociala effekter av täthet behöver analyseras för att kunna göra mer faktabaserade avvägningar när intressen vägs mot varandra i planeringsprocessen. Men också för att ge en förståelse för skillnaden mellan effekter som sker lokalt och effekter längre bort, så kallade externa effekter. Artikeln bygger på forskning inom arkitektur med inriktning mot urbanmorfo­logi och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Metoder

Meta Berghauser Pont ger här ett exempel på metod som kan användas för att mäta effekterna av täthet.

Smart Density

Smart Density är ett verktyg för att utforska effekterna av täthet på hållbar stadsutveckling. Verktyget är baserat på en systematisk forskningsöversikt som inkluderar 229 empiriska studier som har publicerats i vetenskapliga tidskrifter (peer-reviewed). Databasen erbjuder ett evidensbaserat material som på bredden och djupet fångar relevanta samband mellan täthet och miljömässiga, sociala och ekonomiska effekter. Resultaten av forskningsöversikten har publicerats i ett temanummer om stadsförtätning i tidskriften Buildings and Cities.

Smart Density (på Spatial Morphology Group's webbplats)

Systematic review and comparison of densification effects and planning motivations (publikation på Buildings and Cities’s webbplats)

Lästips

Meta Berghauser Pont tipsar om vidare läsning inom området.

Spacematrix

Metod att med hjälp av olika former av mått på bebyggelsetäthet beskriva den byggda formen hos olika stadsområden som kvarter och stadsdelar. Därigenom kan man bland annat identifiera bebyggelsetyper inom dessa områden.

Spacematrix (publikation på TU Delft OPEN’s webbplats)

Ohållbar förtätning

I det Formas-finansierade projektet ”Täthet och hållbarhet: praktikens normer och forskningens slutsatser” kartläggs och analyseras kunskapsläget kring förtätning.

Förtätning – en (o)hållbar strategi? (artikel på Rådet för hållbara städers webbplats)

Funktionell förtätning

Kvinna med en laptop i knät i trädgårdsmiljö utanför flerfamiljshus.
Förtätning kan utmana olika aspekter och värden av hållbarhet. Foto: Scandinav/

I artikeln ”Funktionell förtätning - med utgångspunkt i människors upplevelser och platsers förutsättningar” beskriver Madeleine Granvik vid Uppsala universitet olika typer av förtätning och dess effekter utifrån platsers förutsättningar och boendens upplevelser och oro att kvalitéer byggs bort. Genom platsanalyser har studier av förtätningsprojekt i olika stadsdelstyper gjorts i städer och orter. Detta har byggt upp en kunskap om olika sätt att förtäta och dess effekter kopplat till bland annat fysiska, sociala, kulturbestämda och estetiska resurser.

Med begreppet funktionell förtätning lyfter Madeleine vikten av att förtätningsprojekt anpassas till den befintliga stadstypens kvalitéer och boendens behov med stöd av Habitatagendans hållbarhetsvariabler. Artikeln finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse” och bygger på forskning inom landskapsplanering inom ämnet uthål­lig samhällsbyggnad.

Metoder

Madeleine Granvik lyfter här en metod inom området.

FOMA-Manualen

Madeleine Granvik har tillsammans med bland annat Per G Berg tagit fram FOMA-Manualen som är ett verktyg för att följa upp effekter av förtätningsprojekt i Svenska Kommuner.

Ny manual för att utvärdera effekter av förtätning av stadsmiljöer (artikel på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats)

Grönskan i den byggda miljön och dess hälsoaspekter 

Barn som klättrar i träd.
Utmanande utemiljöer är viktiga för barns motoriska utveckling men också välbefinnandet i stort. Foto: Scandinav

Patrik Grahn, Johnathan Stoltz och Anna Bengtsson vid Sveriges lantbruksuniversitet på Alnarp forskar kring de samband som finns mellan människors hälsa och välbefinnande, och närheten till natur och grönområden. De har tillsammans skrivit artikeln ”Grönskan i den byggda miljön och dess hälsoaspekter - betydelsen av närhet, storlek och olika upplevelsevärden” som finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Artikeln baseras på forskning inom landskapsarkitektur med inriktning mot miljöpsykologi. Forskarna lyfter här fram flera hälsovinster som går att koppla till dagsljus, solljus och frisk luft, och att vistelse i mångsidigt berikade naturmiljöer påverkar hjärnans funktion, kroppens läkningsprocesser och psykisk återhämtning.

Lästips

Forskarna tipsar om metoder för evidensbaserad design och indikatorer för hälsofrämjande urbana grönområden. De tipsar också om länkar till mer läsning om hälsofrämjande effekter av utevistelse och utemiljöer för gamla och unga. 

Evidensbaserad design av utemiljö i vårdsammanhang (rapport på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats)

Indikatorer för hälsopromoverande urbana grönområden (rapport på Naturvårdsverkets webbplats)

Utveckla utemiljöer för gammal och ung (rapport på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats)

Hälsofrämjande effekter av naturkontakt och utevistelse (rapport på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats)

Andra lästips är de vägledningar som Boverket har tagit fram om ekosystemtjänster, kommunal grönplanering och nationell trädtäckning i svenska städer och tätorter.

Ekosystemtjänster i den byggda miljön (på Boverkets webbplats)

Grönplanera! – En vägledning om kommunal grönplanering (på Boverkets webbplats)

Nationell kartläggning av trädtäckning i större tätorter (på Boverkets webbplats)

Välfärdens landskap

Lampa med lampskärm i park med flerbostadshus i bakgrunden.
Grönområden i 1970-talets flerbostadsområden var en viktig del i välfärdsplaneringens landskap. Foto: Boverket

Mattias Qviström vid SLU i Uppsala visar i artikeln ”Välfärdens landskap - historiska studier som utgångspunkt för dialog om morgondagens byggda miljö”, på värdet av historiska studier för att kritiskt granska dagens planering. Historiska studier möjliggör ett uppmärksammande av de ideologiska skiften som sker i stadsbyggandet. Studierna kan därmed bidra till en diskussion om vilka värderingar som bör forma morgondagens stad.

Mattias ger en kort introduktion till begreppet Välfärdens landskap och vilka hälsokvaliteter som eftersträvades i planeringen på 1970-talet. Med utgångspunkt i exemplet Smedby diskuteras betydelsen av normer i stadsplaneringen för att skapa rumslig rättvisa. Artikeln bygger på forskning inom landskapsplanering, med inriktning mot land­skaps- och planeringshistoriska studier och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Lästips

Ta del av Mattias Qviströms lästips inom området.

Bloggen Välfärdens landskap

Stadens landskap är en del av vår välfärd. Dess platser, från torg och cykelvägar till lekplatser och grönstråk, ger utrymme för vissa aktiviteter, och speglar också vissa samhällsideal. Den här bloggen reflekterar över landskapets betydelse för välfärden – och hur välfärden i många fall hotas av dagens stadsbyggnad. 

Blogg Välfärdens landskap 

Den byggda formens koppling till dagsljus och solljus

Hög husfasad i tegel där himlen skymtar.
Urban förtätning i tät stadsmiljö. Foto: Marie-Claude Dubois

I artikeln ”Den byggda formens koppling till dagsljus och solljus - konsekvenser för hälsa, välbefinnande och energianvändning”, belyser Marie-Claude Dubois vid Lunds universitet urban dagsljusplanering utifrån effekter på medborgares allmänna hälsa och livskvalitet och utifrån energieffektiva byggnader och städer. Artikeln finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse” och bygger på forskning inom byggnadsfysik med inriktning mot belysnings­teknik.

Metoder

Här följer Marie-Claude Dubois tips på metoder för digitala verktyg för dagsljusberäkningar, program med fokus på belysning samt dagsljusberäkningar som ingår i energisimuleringsverktyg.

Dagsljusberäkningar

Exempel på digitala verktyg för dagsljusberäkningar:

Velux Daylight Visualizer (på Velux webbplats)

Climate Studio (på Solemmas webbplats)

Honeybee (på Ladybugs webbplats)

Radiance (på Radiance Onlines webbplats)

Lighting Calculations Excel Sheet (på Mepworks webbplats)

Belysning

Program med fokus på belysning:

Download Dialux lightning design software (på Dialux webbplats)

Energisimuleringsverktyg

Dagsljusberäkningar som ingår i energisimuleringsverktyg:

Highlights in IDA-ICE 5.0 (på EQUA:s webbplats)

EnergyPlus (på EnergyPlus webbplats)

Även BIM program som Autodesk Revit innehåller dagsljusberäkningar.

Autodesk (på Autodesks webbplats)

Exempel

Marie-Claude Dubois ger här några exempel på dagsljusberäkningar som finns publicerade i olika rapporter.

1.7 Daylight calculations and measurements (på Velux webbplats)

Moderniserad dagsljusstandard (på Lunds universitets webbplats)

Daylight and energy as active drivers in the design process of a new school in Enköping, Sweden (på IOP Science webbplats)

Lästips

Här kan du ta del av Marie-Claude Dubois lästips inom ämnesområdet.

Dagsljus

Läs mer om dagsljus i stadsplanering, hur dagsljus kan mätas och upplevas samt dagsljus och belysning i Norden här. 

15-2016 Dagsljus i stadsplanering (på ARQs webbplats)

Upplevt och uppmätt (på White Arkitekters webbplats)

15-2017 Daylighting and lighting under a nordic sky (på ARQs webbplats)

Podcast Sustainable Lighting Design

Denna podcast är en del av ett forskningsprojekt om hållbarhet inom ljusdesignområdet. Projekt utförs av ljusdesignern Isabel Villar och hållbarhetsspecialisten Maha Shalaby.
 
Podcast Sustainable Lighting Design (på Spotify for Podcasters webbplats)

Det urbana klimatet

Torgbildning i parkmiljö med vilstolar.
Öppen plats där både vegetation och solskydd används för att minska värmestress. Foto: Scandinav

Fredrik Lindberg och Sofia Thorsson vid Göteborgs universitet skriver i artikeln ”Det urbana klimatet - bebyggelsens påverkan på utomhusklimatet”, om vikten av att ta hänsyn till mikroklimatet tidigt i planeringen. Detta för att minska oönskade klimateffekter i den byggda miljön och skapa hälsosamma, attraktiva och hållbara miljöer för dagens och framtidens invånare. Den betydelse som bebyggelsestrukturen, men också vegetationen och materialvalen, har på mikroklimatet lyfts. Utifrån forskningen beskrivs också vad vi kan tänka på för att förbättra mikroklimatet i den redan byggda miljön.

Artikeln bygger på forskning och praktisk tillämpning inom naturgeografi/ geografi med inriktning mot stadsklimatologi och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”.

Metoder

Fredrik Lindberg och Sofia Thorsson ger här några exempel på klimatplaneringsverktyg.

Urban Multi-scale Environmental Predictor

Urban Multi-scale Environmental Predictor (UMEP) är ett öppet klimatplaneringsverktyg riktat mot forskare och praktiker. Verktyget kan användas för en mängd olika applikationer relaterade till termisk utomhuskomfort, energiförbrukning i städer, begränsning av klimatförändringar etc.

UMEP Manual (på UMEP Manual)

Ladybug

På Ladybug Tools webbplats finns öppna verktyg som kan användas vid klimatplanering i CAD (3D Computer-Aided Design)-miljö.

Ladybug Tools

Lästips

Fredrik Lindberg och Sofia Thorsson tipsar här om vidare läsning inom ämnesområdet.

Värmestress i urbana utomhusmiljöer

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en rapport om värmestress i urbana utomhusmiljöer. Rapporten sammanfattar aktuell kunskap, åtgärdsmöjligheter och metoder för identifiering av hälsoskadlig värme i utomhusmiljön.

Värmestress i urbana utomhusmiljöer (rapport på Folkhälsomyndigheten webbplats)

Vardagliga offentliga rum, torg och platser

Barn som leker vid fontän i stadsmiljö.
En omsorgsfull gestaltning av det offentliga rummet kan bjuda in till en mångfald av aktiviteter och utgör en viktig demokratisk fråga. Foto: Scandinav

I artikeln ”Vardagliga offentliga rum, torg och platser - samband mellan byggd form och platsers ianspråktagande”, lyfter Mattias Kärrholm vid Lunds universitet att det offentliga rummet fyller många viktiga funktioner och är en viktig demokratisk förutsättning. Människor har olika stort behov av de resurser som det offentliga rummet har att erbjuda, samtidigt som möjligheten till mobilitet också varierar. En större ensidighet hos offentliga platser minskar den grad av tillgänglighet som dessa platser kan erbjuda. Om det däremot finns förutsättningar för en levande mångfald med olika slags aktiviteter och grupper skapas en högre grad av offentlighet.

Artikeln finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse” och bygger på forskning inom urban design med inriktning mot använd­ningsstudier.

Lästips

Mattias Kärrholm har ett lästips inom området.

Arkitekturens territorialitet

Mattias Kärrholm har skrivit en avhandling om arkitekturens territorialitet. I avhandlingen utvecklas redskap för att beskriva och belysa arkitekturens roll i upprättandet av olika slags territorier inom det offentliga stadsrummet. Sådana territorier kan till exempel omfatta serveringar, cykelvägar och parkeringsrutor, men också olika gruppers eller individers revir. 

Arkitekturens territorialitet: till en diskussion om territoriell makt och gestaltning i stadens offentliga rum (publikation på Lunds universitets webbplats)

Gestaltade livsrum

Ungdomar som sitter i en pocket-park intill en väg i stadsmiljö.
Det behöver inte vara resurstungt att skapa rum för människor att samlas. Här exempel från aktivering av ett område på Nørrebro, Köpenhamn. Foto: Gehl

I artikeln ”Gestaltade livsrum - med utgångspunkt i människors upplevelse och skala”, beskriver Liselott Stenfeldt på Gehl Architects vikten av att sätta människors behov i fokus vid stadsutveckling, och att tillämpa grundläggande principer när det kommer till människors relation med den byggda miljön. I texten belyser Liselott vikten av offentlig och privat indelning av stadsmiljön, vilket blir särskilt viktigt när det kommer till att balansera behovet av det trygga privata och det mer sociala halvprivata rummet med efterfrågan på fler offentliga rum.

Artikeln bygger på observationsmetoder av stadsliv och finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse”. Fokus ligger på empirisk forskning om vilka rumsliga kvaliteter som gör offentliga rum och platser vistelsevänliga, med kvalitetskriterier sam­manställda till ett neutralt verktyg för välbefinnande i rummen mellan husen.

Metoder
på webbplatsen Gehl People har Liselott Stenfeldt några exempel på metoder och verktyg som möjliggör analyser av hur människor använder stadens rum.

Gehl People

De 12 kvalitetskriterierna

En metod som kan användas av alla i ett tidigt skede av designprocessen, för att skapa en bättre förståelse av de olika kvaliteterna som är representerade i ett utvalt stadsrum.

Public Life Public Space

En metod grundad på observationer som kan användas för att bättre förstå hur människor använder ett stadsrum (om man går, cyklar, leker, samtalar, handlar etc.) samt vem de är (åldersgrupper, kön etc.). Detta verktyg är bra att använda både för att skapa en ”0-punkt-mätning” i starten av en process samt för att evaluera ett pilotprojekt eller en förändring. 

Eye Level City

En digital metod där medborgare kan bidra med kvalitativa data som möjliggör att vi kan få en bättre förståelse för människors känsla för tillhörighet till en stad.

Amenity mapping

En digital metod som ger oss en överblick över en funktionell sammansättning i ett utvalt område

Exempel

Liselott Stenfeldt har några exempel där metoder och verktyg använts i praktiken.

Built to Play Impact Assessment

I utvecklingen av ”Built to Play Impact Assessment” användes Public Life Public Space metoden tillsammans med Gehls12 kvalitetskriterier, med syftet att bättre förstå vilken inverkan olika typer av invitationer till lek har haft för barn och familjer i 90 områden runtom i USA.

Built to Play Impact Assessment (på Gehl People)

Thrive Zones

I projektet ”Thrive Zones” har Gehl kopplat observerade data om livet i staden med lokala luftföroreningsdata från Google Street View-bilar för att skapa en bottom-up strategi för hur staden fysiskt och socialt kan tackla luftföroreningsproblem på kvartersnivå.

Thrive Zones (på Gehl Peoples)

FoodScapes projektet

Hälsofrämjande stadsplanering är viktigt. För att kartlägga matlandskap och hur detta kan fungera som relationsbyggare mellan människor och platser, har Gehl bland annat utvecklat en specialiserad version av public life public space metoden i FoodScapes projektet.

Project Foodscapes(på Gehl Peoples)

Lästips

Ta del av Liselott Stenfeldts lästips inom området.

Data Action: Using Data for Public Good

Att arbeta med data i stadsplanering kräver att man har ett etiskt förhållningssätt och att man kan balansera eget förnuft, intuition, samvete och kunskap på ett bra sätt. I förlängning av detta är det inspirerande att läsa Docent på Technology and Urban Planning, MIT Sarah Williams bok ”Data Action: Using Data for Public Good”.

Data Action: Using Data for Public Good (på MIT Press Directs webbplats)

Mission neighbourhood – (re)forming communities

En helt ny bok på marknaden med fokus på kvarteret som skala för att diskutera arkitektur och stadsplanering heter ”Mission neighbourhood – (re)forming communities” och är redigerad av Christian Pagh och Thomas Cook. 

Mission Neighbourhood (bok på Danish architectural Press)

Gatans form och funktioner

Vy över Hässleholms resecentrum.
Resecentrum utgör oftast en komplex miljö med flera olika trafikslag och trafikanter och kräver särskild omsorg vid utformningen för att bli en attraktiv, trygg och säker miljö. Foto: Hans Ekestang

Alexander Ståhle på Spacescape (tidigare KTH) lyfter i artikel ”Gatans form och funktioner - samband mellan gatans utformning, kvalitet och mångfunktionalitet”, behovet av multifunktionella gator som möter dagens samhällsutmaningar. Alexander menar att det krävs nya riktlinjer, guider och regelverk för att skapa en mer hållbar och levande gatumiljö. Denna text lyfter erfarenheter från bland annat forskningsprojektet Smarta gator. Artikeln finns publicerad i kunskapsöversikten ”Den byggda formens betydelse” och bygger på forskning inom arkitektur med inriktning mot urban design.

Metoder

Här hittar du ett flertal olika verktyg för att analysera olika funktioner, målpunkter och trafikflöden i gaturummet som Alexander Ståhle sammanställt.

Gatufunktionsindex

Räknar antalet funktioner på gatan, från 1 till 100. Inom kategorierna sociala, trafikala, ekonomiska, ekologiska och tekniska. Indexet kan användas för att utvärdera befintliga gator eller analysera förslag till nya gatuutformningar. Indexet finns beskrivet i Designguide för smarta gator. 

Gatufunktionsindex (på forskningsprojektets Smarta gators webbplats)

Streetmeter

På webbplatsen Streetmeter finns ett analysverktyg för gator som beräknar värden från olika typer av gatuutformning.

Street Performance (på Streetmeters webbplats)

Sociotopkarta

En metod som bygger på att fråga medborgare att kartera värden och användning av offentliga rum. Digitala dialogplattformar, till exempel på webbplatsen Placetoplan, är ett bra verktyg för att samla in synpunkter.

Placetoplan.se 

Exempel

Alexander Ståhle ger här några exempel från praktiken som syftat till att skapa mer trivsamma multifunktionella gaturum.

Framtidsgatan

Inom projektet Framtidsgatan på webbplatsen Smartagator.se omvandlades fem gator i Stockholm, en i Göteborg och två i Umeå temporärt för mer grönska, vistelse, cykel och gångtrafik.

Smarta gator & Framtidsgatan (på Smartagators webbplats)

Gata Stockholm

Stockholm stads handbok Gata Stockholm har tagits fram för att skapa en enhetlig standard och kvalitet för stadens gator. Handboken är ett planeringsstöd, främst vid utformning av nya gator. Den tydliggör vilka funktionskrav och förutsättningar som man behöver ta hänsyn till i planeringen.

Handböcker och riktlinjer vid byggnation i Stockholm (på Stockholm stads webbplats)

Sommargågator

Tillfälliga gågator som möbleras med uteserveringar, sittplatser, aktivitetsytor och grönska under sommarmånaderna.

Somliga gator är somriga gator - En jämförande studie av Sveriges sommargågator (publikation på Lunds universitetsbibliotekets webbplats)

StreetMoves

Projektet är en större nationell mission om att driva transformationen av våra gaturum. Med hjälp av tillfälliga interaktiva lösningar framtagna för att svara på gatans specifika behov kan kommuner eller invånare skapa plats för lek, odling, utegym, sociala knutpunkter eller annat som ger gatan liv. På webbplatsen SteetMoves ArkDes kan du läsa mer om projektet.

StreetMoves 

Gatuutvecklingsplan

I Gävle håller kommunen på att ta fram en plan för hur trafiknät och gatumiljöer ska utvecklas i stadens centrala delar. Projektet görs i tät dialog med medborgare, politik och myndigheter. Gatuutvecklingsplanen bygger på Designguide för smarta gator.

Tyck till om nya förslag till Gävles gator i centrum (på Gävle kommuns webbplats)

Lästips

Ta här del av Alexander Ståhles lästips inom området.

Smarta gator

Inom forskningsprojektet Smarta gator har KTH, Chalmers, VTI, Spacescape, White och Sweco tagit fram en Designguide för smarta gator. Denna handbok är tänkt att användas av alla offentliga myndigheter och privata aktörer som utformar och utvecklar gator i Sverige, vilket är i synnerhet kommuner och konsulter inom trafik- och stadsplanering.

Designguide för smarta gator (bok på Svensk Byggtjänsts webbplats)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen