Segregationsbarometern

Segregationsbarometern är ett statistikverktyg där du kan mäta och följa socioekonomisk segregation på olika geografiska nivåer, såväl nationellt som på läns-, kommun- och områdesnivå. Syftet med verktyget är att analysera segregationens dynamik, vilket kan stödja ett strategiskt arbete för att minska och motverka segregation samt främja jämlikhet i samhället.
Att mäta och följa upp segregation
Att mäta och följa segregation är avgörande för att förstå hur skillnader i människors livsvillkor påverkar samhällsutvecklingen. Genom att analysera geografiska skillnader i exempelvis inkomst, utbildning och arbetsmarknad går det att identifiera ojämlikheter och kartlägga hur olika grupper lever och verkar. Segregation förändras över tid och att följa utvecklingen ger insikter om vilka faktorer som förstärker eller minskar segregation.
Mått att mäta segregation
Segregation är relationell, vilket innebär att analyser bör fokusera på skillnader och likheter mellan områden, kommuner och län istället för enskilda områden. I Segregationsbarometern används måtten ojämlikhetsindex och områdestyper för att visualisera och analysera socioekonomiska förutsättningar. Ojämlikhetsindex mäter graden av geografisk segregation, medan områdestyper belyser socioekonomiska villkor i olika regionala områden. Dessa mått kompletterar varandra och ger en helhetsbild av skillnader och likheter på olika samhällsnivåer.
Segregationsbarometerns ordlista
Vilka funktioner finns i Segregationsbarometern?
Segregationsbarometern erbjuder kartor, linjediagram och tabeller för att analysera segregationens utveckling. Verktyget ger översikt per kommun och län med ojämlikhetsindex och områdestyper. Fördjupade analyser kan göras med hjälp av indikatorer som till exempel inkomst, bostadsyta och gymnasiebehörighet, samt bakgrundsvariabler som kön, ålder samt inrikes- och utrikes född, allt för att få en bredare förståelse av segregationens mönster.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.