Ny kammarrättsdom och författningsändringar
Handboken har kompletterats med ett referat av en dom från Kammarrätten i Sundsvall. Domstolen prövade om sökanden skulle anses bo i ett enbostadshus eller i en lägenhet på övervåningen i ett tvåbostadshus. Dessutom har några sidor justerats på grund av en lagändring och för att Boverkets nya byggregler har trätt i kraft.
Kammarrättsdomen
Kammarrätten i Sundsvall prövade i målet (2348–24) om sökanden skulle anses bo i ett enbostadshus eller i en lägenhet på övervåningen i ett tvåbostadshus. Hur detta bedömdes hade betydelse för sökandens möjlighet att få bostadsanpassningsbidrag för att installera en stoltrapphiss till övervåningen. Om sökanden kunde anses bo i hela huset skulle bidrag inte lämnas, eftersom alla funktioner fanns på entréplanet. Kammarrätten delade sökandens uppfattning att han bodde i en egen lägenhet på övervåningen.
Här kan du läsa mer om denna del av domen.
Domstolen konstaterade också att bytesbestämmelsen i 9 § första stycket lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag bara är tillämplig när sökanden har flyttat rent faktiskt. Att sälja bostaden och sedan hyra den av den nya ägaren gör inte att bytesbestämmelsen ska tillämpas.
Här finns mer information om möjligheten att få bostadsanpassningsbidrag när man har flyttat.
En ändring i lagen om bostadsanpassningsbidrag
6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag har justerats något. Bestämmelsen innebär att en person, som på grund av sin funktionsnedsättning, bor i en viss typ av bostad som pekas ut i lagen, och som beviljats efter en särskild biståndsprövning, inte kan få bostadsanpassningsbidrag.
Ändringen i 6 § beror på att en ny socialtjänstlag (2025:400) har trätt i kraft. Hänvisningen i 6 § till den tidigare socialtjänstlagen (2001:453) har ersatts med en hänvisning till den nya socialtjänstlagen och motsvarande bestämmelser i den lagen. Paragrafen har också ändrats något språkligt. Ingen ändring i sak är avsedd. (Proposition 2024/25:89 sid. 788.)
Här finns mer information om vad 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag innebär.
Boverket har tagit fram nya byggregler
Du som handlägger eller beslutar i ärenden om bostadsanpassningsbidrag behöver ibland sätta dig in i plan- och bygglagstiftningen. Dit räknas plan- och bygglagen (2010:900), plan- och byggförordningen (2011:338) och Boverkets byggregler.
Det kan till exempel handla om att du vill kontrollera om en åtgärd som sökanden vill ha bidrag för behöver utföras på grund av brister i bostadens skick (8 § lagen om bostadsanpassningsbidrag). Observera att när du bedömer om sökanden tidigare har avvikit från till exempel kraven på tillgänglighet så ska du tillämpa de bestämmelser som gällde när den eventuella avvikelsen gjordes.
Du kan också behöva ta del av plan- och bygglagstiftningen när en sökande uppfyller villkoren för bidrag och bidragets storlek ska bestämmas. Bidraget ska då uppgå till ett belopp som gör det möjligt för sökanden att utföra anpassningen i enlighet med plan- och bygglagstiftningen.
Boverket har tagit fram nya byggregler. I Boverkets PBL kunskapsbanken finns mer information.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.