Uppföljning av PBL
Boverket följer årligen upp tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen. Uppföljningen syftar till att ge ett material som i förlängningen kan ligga till grund för en utvärdering av hur väl plan- och byggprocessen fungerar samt hur ändamålsenlig myndigheternas ärendehantering är inom området. Här redogörs kort för Boverkets senaste rapportering gällande år 2024 med länkar till rapporter och öppna data.
Aktuella tendenser och rapportering av särskilda uppdrag
Boverket och länsstyrelserna får årligen uppdrag i sina regleringsbrev att följa upp plan- och bygglagstiftningens tillämpning. Även i 8 kap. 19 § plan- och byggförordningen (2011:338), PBF, regleras att Boverket ska följa upp och analysera samt regelbundet sammanställa erfarenheterna från plan- och bygglagen (2010:900), PBL, och föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen. Boverket ska också enligt 8 kap. 17 § PBF regelbundet sammanställa erfarenheterna från kommunernas tillsynsarbete samt länsstyrelsernas och Boverkets tillsynsarbete och tillsynsvägledning.
Resultaten riktar sig till politiska beslutsfattare inom stat och kommuner, tjänstemän som är verksamma i hanteringen av plan- och byggärenden samt till alla som är aktiva inom eller intresserade av plan- och byggprocessen.
Boverket tillhandahåller även öppna data i form av dataunderlag till den statistik som redovisats för uppföljningen av plan- och bygglagstiftningens tillämpning tidigare år. Dataunderlaget är främst hämtat från Boverkets plan- och byggenkäter som besvarats av länsstyrelser och kommuner och finns både som årsfiler och tidsserier.
Öppna data plan- och byggenkäterna
Tendenser utifrån Boverkets årliga uppföljning
I den senaste rapporten gällande år 2024 redovisas aktuella tendenser inom områdena översiktsplanering, detaljplanering, lov och byggande, tillsyn och markanvisning. Tendenserna grundar sig främst på enkätsvar från kommuner och länsstyrelser, men även utifrån Boverkets observationer och erfarenheter. För år 2024 har 286 av Sveriges kommuner och alla 21 länsstyrelser besvarat hela eller delar av enkäterna. Nedan redovisas kortfattat resultatet med länkar till öppna data för respektive avsnitt. Länk till rapporten ”Redovisning av tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen år 2024” finns under publikationer i Relaterad information.
Översiktsplanering
Under år 2024 har få översiktsplaner fått laga kraft, vilket är förväntat under den här delen av en mandatperiod. Majoriteten av kommunerna tog fram en planeringsstrategi och flera kommuner nämner att planeringsstrategin är ett bra verktyg i den kontinuerliga översiktsplaneringen, men att Boverkets vägledning gärna får utvecklas djupare och innehålla fler kommunexempel. Kommunerna har även mycket synpunkter gällande Boverkets föreskrifter om översiktsplan med tillhörande ÖP-modell, där det generellt önskas mer vägledning.
Detaljplanering
Många detaljplaner fortsätter att överklagas till mark- och miljödomstolarna, trots en fortsatt minskning gällande antalet beslut om detaljplaner. Boverket har även uppmärksammat att reglerna för miljöbedömning upplevs snåriga och att det finns oklarheter i hanteringen av ärenden som prövas enligt både PBL och miljöbalken. Boverket har under året även gjort en fördjupad studie avseende digitalisering av befintliga detaljplaner som bland annat visar att kommunerna tycker det är en utmaning att prioritera digitaliseringsarbetet, eftersom samma kompetenser och resurser krävs för att ta fram nya detaljplaner. För att fullt ut realisera nyttorna krävs att de digitala detaljplanerna får status som juridiskt gällande.
Lov och byggande
Även när det gäller lov och byggande har antalet ansökningar och anmälningar fortsatt minskat något under år 2024. Antalet överklagade beslut om lov och förhandsbesked, som har avgjorts i sak och upphävts av länsstyrelserna under år 2024 har också minskat ytterligare. Boverket kan även konstatera att majoriteten av byggnadsnämnderna nu kräver att kontrollplaner baseras på en riskbedömning, vilket Boverket förtydligade i sin vägledning år 2020.
Tillsyn
Gällande byggnadsnämndens arbete med tillsyn går det att se ett nytt rekord i antal påbörjade och avslutade tillsynsärenden. Statistiken visar samtidigt att antalet kommunala tillsynsbeslut som upphävs av länsstyrelsen fortsätter att öka. För år 2024 har 17 av 21 länsstyrelser uppgett att de har en aktuell treårig plan för sin tillsynsvägledning. De länsstyrelser som aktivt arbetar med tillsynsvägledning upplever att behovet fortfarande är stort ute i kommunerna.
Markanvisning
Antalet kommuner som har antagna riktlinjer för markanvisning fortsätter att öka för varje år. Uppföljningen visar samtidigt att det är långt ifrån alla kommuner som gör markanvisningar varje år. Antalet genomförda markanvisningar i landet har fortsatt att minska, vilket bland annat kan bero på bristande intresse för markanvisningar under lågkonjunkturen och att markanvisningar dras tillbaka med anledning av ointresse från marknaden.
Sammanställning av länsstyrelsernas återrapportering
I rapporten redovisas även Boverkets sammanställning av länsstyrelsernas återrapportering av specifika temauppdrag. Dessa pekas årligen ut i länsstyrelsernas regleringsbrev kopplat till uppföljningen av plan- och bygglagstiftningens tillämpning samt uppföljning av byggnadsnämndernas tillsynsarbete. För år 2024 gällde uppdragen inriktningsmål för länsstyrelsernas handläggning av överklagade beslut om lov och förhandsbesked, upplevda utmaningar gällande de statliga så kallade ingripandegrunderna vid detaljplanering samt tillsyn över olovlig användning av byggnader.
Nedan redovisas resultatet kortfattat. Länk till rapporten ”Redovisning av tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen år 2024” finns under publikationer i Relaterad information.
Inriktningsmål för länsstyrelsernas handläggning av överklagade beslut om lov och förhandsbesked
I uppdraget att redovisa inriktningsmålen för länsstyrelsernas handläggningstider för ärenden om överklagade beslut om lov och förhandsbesked, går det fortsatt att se en stor variation i hur väl länsstyrelserna når de uppsatta målen. Vanliga orsaker till att målen inte nås är bland annat personalbrist och en ökad ärendevolym de senaste åren.
Upplevda utmaningar gällande ingripandegrunderna vid detaljplanering
Länsstyrelserna har även haft i uppdrag att sammanställa upplevda utmaningar gällande de statliga så kallade ingripandegrunderna vid detaljplanering. Boverkets sammanställning visar att det finns olika utmaningar beroende på kommun och geografiskt läge. Det finns ett generellt behov av mer vägledning gällande miljökvalitetsnormer för vatten och det går att se en kompetensbrist kopplat till geotekniska frågor. Många kommuner upplever att det krävs fler utredningar än tidigare, vilket enligt länsstyrelserna delvis kan förklaras med att det är mer komplexa platser som planläggs och att flexibla detaljplaner som möjliggör för flera olika användningar i sig kräver fler utredningar för att säkerställa lämpligheten. Kommunerna upplever även att språkliga otydligheter i länsstyrelsernas yttranden påverkar tolkningen av hur många utredningar som krävs.
Olovlig användning av byggnader
I det tredje uppdraget har länsstyrelserna redovisat uppgifter från byggnadsnämnderna beträffande arbete med tillsyn mot byggnader som används i strid mot 9 kap. 2 § första stycket 3 a PBL, det vill säga så kallad olovlig användning av byggnader. Boverkets sammanställning visar att majoriteten av ärenden om olovlig användning kommer till byggnadsnämndens kännedom genom tillsynsanmälan från allmänheten. Det framkommer att olovligt ändrad användning till bostad är vanligast och att brister i brandskyddet är ett återkommande problem. De största utmaningarna i frågan upplevs vara byggnadsnämndens bevisbörda och reglerna om preskriptionstid, men generellt upplever många kommuner att de saknar tillräckliga resurser för att bedriva effektiv tillsyn.
Tidigare uppföljning
Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning från de senaste åren finns samlat under Tidigare uppföljning.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.