Om Boverkets bostadsmarknadsenkät

Bostadsmarknadsenkäten är en årlig nationell undersökning som riktar sig till landets 290 kommuner. Resultaten från enkäten ger en unik och sammanhållen bild av bostadsmarknaden i Sverige. Svaren i enkäten består av kommunernas bedömningar i olika frågor och speglar därmed bostadsmarknaden i hela landet. Boverket presenterar sammanställningar på nationell nivå, länkar till regionala analyser och öppna data på kommunnivå. I år har 287 kommuner besvarat enkäten.

Unik översikt på bostadsmarknaden

Syftet med Boverkets bostadsmarknadsenkät, BME, är att bidra till en löpande uppföljning av utvecklingen på bostadsmarknaden samt att spåra trender och tendenser kring den framtida utvecklingen. Svaren består av kommunernas bedömningar i olika frågor och ger därmed en sammanhållen bild av bostadsmarknaden i hela landet.

Boverket samlar in uppgifterna i samarbete med länsstyrelserna som har kontakt med kommunerna och kvalitetssäkrar kommunernas svar. Länsstyrelserna bidrar även med bedömningar och synpunkter på resultaten från det egna länet. Även om inte alla kommuner besvarar samtliga delar i enkäten så är bostadsmarknadsenkäten unik. Ingen annan undersökning fångar in läget i kommunerna på samma sätt.

Kommunerna bedömer läget på bostadsmarknaden

I bostadsmarknadsenkäten ber vi Sveriges samtliga kommuner att bedöma läget på bostadsmarknaden utifrån vilka bostäder som efterfrågas i kommunen och vilka behov som finns. Kommunerna tar bland annat ställning till huruvida det råder underskott, överskott eller balans på den lokala bostadsmarknaden och vilka sorters bostäder som behöver tillkomma de närmsta tre åren utifrån vad som efterfrågas i kommunen.

Nytt från och med bostadsmarknadsenkäten 2025 är fler frågor specifikt om kommunens bostadsbehov och att kommunerna ombeds bedöma hur väl kommunens bostadsbehov är uppfyllda på en sexgradig skala. 

Bedömningarna av läget på bostadsmarknaden presenteras på olika nivåer. Först redovisas kommunernas bedömning av läget på bostadsmarknaden på riksnivå, sedan följer presentationer av läget i olika kommungrupper.

Läget på bostadsmarknaden är en bedömningsfråga

Om det råder underskott, balans eller överskott på bostadsmarknaden i kommunen eller till vilken grad behovet är tillfredsställt i kommunen är en bedömningsfråga. En kommun som bedömer att det råder balans på bostadsmarknaden har ett bostadsbestånd som möter efterfrågan. Men samma kommun kan bedöma att bostadsbehovet inte är fullt ut tillfredsställt. Efterfrågan kan också bedömas olika, det kan råda överskott, underskott eller balans i olika delar av kommunen.

Förutsättningarna på bostadsmarknaden varierar

I storstadsregionerna är det många som flyttar in och som efterfrågar alla former av bostäder, vilket till exempel kan leda till ökad trångboddhet eller att anställda på ortens arbetsplatser behöver pendla över stora avstånd. På mindre orter är problemet ofta att anpassa bostadsbeståndet till de behov som finns, till exempel att få fram billiga hyresrätter så att ungdomar kan flytta hemifrån. Det handlar också i många fall om att tillgänglighetsanpassa bostadsbeståndet efter den åldrande befolkningens behov. På mindre orter kan det dessutom finnas ett problem med överskott på bostäder.

Vem gör vad?

Boverkets roll

Boverket administrerar bostadsmarknadsenkäten, analyserar kommunernas svar samt publicerar analyser och öppna data från undersökningen.

Länsstyrelsernas roll

Länsstyrelserna har kontakt med kommunerna i samband med undersökningen och kvalitetssäkrar kommunernas svar.

Kommunernas roll

Kommunerna besvarar bostadsmarknadsenkäten.

Boverket (2025). Om bostadsmarknadsenkäten. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsmarknaden/bostadsmarknadsenkaten/om-bostadsmarknadsenkaten/ Hämtad 2025-05-23