Åtgärder för att motverka hemlöshet
Merparten av kommunerna motverkar hemlöshet genom att erbjuda särskilda boendelösningar och insatser för personer som av olika anledningar inte själva kan anskaffa en permanent boendelösning. De flesta kommuner anger att de arbetar med vräkningsförebyggande åtgärder. I 2025 års bostadsmarknadsenkät anger även en växande andel kommuner att de använder sig av andra verktyg i bostadsförsörjningen för att förebygga och motverka hemlöshet.
Andrahandsuthyrning vanligaste åtgärden för att motverka hemlöshet
Den vanligaste åtgärden för att motverka eller avhjälpa hemlöshet är att använda socialtjänstlagens möjligheter att erbjuda sociala hyreskontrakt efter biståndsprövning enligt 4 kap. 1 § och 2 § SoL Totalt 222 kommuner uppger att denna insats ingår i deras arbete mot hemlöshet, vilket är 12 kommuner färre än i fjol. 36 kommuner anger att de arbetar för att motverka hemlöshet genom att hyra ut bostäder i andra hand utan biståndsbeslut. Den näst vanligaste åtgärden är uppsökande verksamhet för att förebygga vräkningar, till exempel genom rådgivning eller särskilda insatser. Detta svar har 204 kommuner lämnat.
Av enkäten framgår att allt fler kommuner använder sig av metoden ”Bostad först” som en åtgärd för att motverka hemlöshet. I den nationella hemlöshetsstrategi som regeringen lade fram år 2022 återfinns målet att införa ”Bostad först” nationellt och ett flerårigt statsbidrag riktas under strategiperioden till kommuner för att stärka arbetet med att motverka hemlöshet genom den här specifika metoden. 107 kommuner anger i årets enkät att de använder sig av metoden, vilket är 18 kommuner fler än i fjol. Av fritextsvaren framgår också att ”Bostad först” är under förberedande eller uppstart i ytterligare kommuner. Svarsalternativen är utformade så att kommunerna anger om bostäderna inom ”Bostad först” erbjuds med förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt. 98 kommuner svarar att det är fråga om andrahandskontrakt, medan 17 svarar att de använder sig av förstahandskontrakt. Av de senare är det nio som enbart använder sig av förstahandskontrakt.
Bostad först
Bostad först (Housing first) – är en beprövad metod för att motverka hemlöshet för personer med social problematik. Metoden utgår från att människor behöver ett tryggt boende för att kunna göra något åt sina övriga problem. Metoden innebär att personer i akut hemlöshet erbjuds en bostad på samma villkor som andra hyresgäster. Detta kombineras sedan med frivilliga och individuellt anpassade hjälpinsatser.
Så här fördelar sig kommunernas svar på frågan vad kommunen gör för att förebygga eller motverka hemlöshet (kommunerna kunde välja mer än ett svarsalternativ). När det är färre kommuner som anger att de använder andrahandsuthyrning med biståndsbeslut som ett sätt att förebygga och motverka hemlöshet är det intressant att notera att det samtidigt är fler kommuner som anger att de använder sig av andra verktyg: som förtur och hyresgarantier, eller ägardirektiv till kommunala bostadsföretag och överenskommelser med privata fastighetsägare som går ut på att de ska sänka kraven på de bostadssökande.
Så här fördelar sig kommunernas svar på vad kommunen gör för att motverka eller avhjälpa hemlöshet (kommunerna kunde välja mer än ett svarsalternativ).
De flesta kommunerna arbetar med vräkningsförebyggande åtgärder
På frågan om kommunen arbetar med vräkningsförebyggande åtgärder svarar 238 kommuner ja, medan 35 svarar nej. 17 kommuner har inte lämnat något svar. Frågan har ställts sedan Bostadsmarknadsenkäten 2021 och antalet kommuner som anger att de har ett vräkningsförebyggande arbete har ökat stadigt sedan dess. Årets resultat är ett litet trendbrott då det totala antalet kommuner som anger att de arbetar vräkningsförebyggande har minskat med 13 jämfört med förra årets enkät och 18 kommuner har gått från att svara ja på frågan till att svara nej. Merparten av dem är kommuner med mindre än 25 000 invånare. Det är svårt att dra slutsatser utifrån kommunernas svar, men i någon mån skulle det kunna återspegla den ansträngda ekonomiska situationen, med försämrade förutsättningar att prioritera förebyggande arbete.
Utav de kommuner som anger att de arbetar vräkningsförebyggande har 136 kommuner också angett att det finns något beslut eller en strategi för arbetet med vräkningsförebyggande åtgärder i kommunen. Kommunerna har också getts möjlighet att utveckla sitt svar och här kan man till exempel utläsa att många har fastlagda eller upparbetade rutiner för samverkan med relevanta aktörer, framförallt det kommunala bostadsbolaget. Flera arbetar också med vräkningsförebyggande team, uppsökande arbete och råd och stöd till personer som riskerar avhysning. Många anger att fokus för det vräkningsförebyggande arbetet ligger på barnfamiljer. 115 kommuner har svarat ja på frågan om det finns en person som är formellt utsedd att samordna arbetet med vräkningsförebyggande åtgärder i kommunen.
Andra åtgärder mot hemlöshet: rådgivning, bo-skola och samordnare
Flera kommuner motverkar eller avhjälper hemlöshet genom att erbjuda bostadsrådgivning, bostadscoacher, budget- och skuldrådgivning samt hjälp med budgetsanering (detta alltså utöver att tillhandahålla bostäder). Syftet med insatserna är att hushållen så småningom ska kunna teckna egna förstahandskontrakt. Vissa kommuner använder korttidshyreskontrakt för att minska antalet barn i akut hemlöshet. I Stockholm finns det möjlighet att tillhandahålla genomgångsbostäder med hyreskontrakt på maximalt fem år genom den bostadssociala stiftelsen SHIS. Andra insatser för socialt utsatta inkluderar härbärge, dagverksamhet och mötesplatser som arbetar motiverande och uppsökande.
Förutom regelbundna möten med hyresvärdar har några kommuner en så kallad bo-skola där bostadssökande kan lära sig mer om hur det är att bo i hyresrätt. Andra kommuner har anställt boendesamordnare, även kallade boendelotsar, som fungerar som en länk mellan hyresvärd och hyresgäst. En del kommuner uppger att de har akut- eller jourlägenheter för personer som snabbt behöver tak över huvudet, till exempel i samband med våld. Kommuner kan även gå i borgen för hyresgäster eller bevilja hyresgarantier enligt 4:1§ i socialtjänstlagen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.