Allmännyttiga bostadsföretag finns i de flesta kommuner

Granskad:

Det fanns drygt 843 000 lägenheter i det allmännyttiga bostadsbeståndet vid utgången av 2024, enligt SCB:s statistik. Det motsvarar 41 procent av hyresrättsbeståndet och 16 procent av det totala bostadsbeståndet i Sverige. Den helt övervägande delen av lägenheterna återfinns i flerbostadshus.

Allmännyttan fortsätter växa – men de privata fastighetsägarna växer mer

I bostadsmarknadsenkäten 2025 uppger kommunerna att det allmännyttiga bostadsbeståndet ökade med drygt 4 700 bostäder under 2024. Ökningen var något mindre, knappt 190 bostäder, jämfört med 2023. Ökningen under 2024 berodde framför allt på att det är fler bostäder som har tillkommit genom nybyggen, cirka 5 050, än som har försvunnit genom försäljning, cirka 1 350. De övriga tillskotten inom den allmännyttiga bostadssektorn var inköp av 1 150 lägenheter under 2024, och ombyggnationer har tillfört knappt 350 bostäder. Å andra sidan revs det drygt 300 bostäder och cirka 25 bostäder gick förlorade genom ombyggnationer.

Enligt statistik från statistikmyndigheten SCB ökade antalet hyresrätter under 2024 med cirka 28 600. Även om allmännyttan växer i absoluta tal minskar således allmännyttans andel av det totala hyresrättsbeståndet.

Allmännyttans ställning varierar i landet

Att allmännyttans bestånd förändras på olika sätt i olika kommuner och kommungrupper över tid är självklart. Allmännyttan i Stockholms stad byggde 2024 närmare 950 bostäder, vilket motsvarar närmare en femtedel av den totala produktionen. Detta kan ställas i relation till att Stockholms stad står för cirka 10 procent av det totala allmännyttiga beståndet.

Storstockholm stod för närmare 23 procent av nyproduktionen medan Storgöteborg och Stormalmö stod för drygt åtta procent vardera av allmännyttans totala nyproduktion.

Det varierar mellan kommuner hur stor del av den lokala hyresbostadsmarknaden som ägs av allmännyttan respektive privata hyresvärdar. Det syns även i storstadsområdena, där Storgöteborg intar en särställning. I Storgöteborgs kommuner äger de allmännyttiga bostadsbolagen närmare hälften av det totala antalet bostäder som hyrs ut av allmännyttiga och privata hyresvärdar. I Storstockholm är andelen för de allmännyttiga bolagen knappt 40 procent. I Stormalmö, slutligen, är motsvarande andel för de allmännyttiga bolagen endast knappt en tredjedel.

Nästan alla kommuner har ett allmännyttigt bostadsbolag

Av landets 290 kommuner uppger sig 91 procent (265) ha ett eller flera allmännyttiga bostadsföretag, de flesta i form av aktiebolag medan ett mindre antal kommuner har stiftelser. Det är bara 18 kommuner som anger att det inte finns några allmännyttiga bostadsaktiebolag eller bostadsstiftelser i kommunen. Detta innebär i sig inte att dessa kommuner saknar kommunägda bostäder utan att de bostäder som finns ägs direkt av kommunen eller av bolag som respektive kommun inte anser vara allmännyttiga, av olika skäl. Sju kommuner har inte svarat på denna del av enkäten.

I årets enkät uppger tre kommuner att de enbart har bostadsbolag eller stiftelser som inte är att anse som allmännyttiga bostadsföretag men som förvaltar bostäder. Samtidigt uppger 19 kommuner att de både har allmännyttiga bolag eller stiftelser och dessutom bolag eller stiftelser som förvaltar bostäder men som inte är att anse som allmännyttiga bostadsbolag.

I 23 kommuner är det enbart allmännyttiga stiftelser som tillhandahåller lägenheter. I totalt nio kommuner finns det både allmännyttiga bostadsaktiebolag och stiftelser.

Nästan alla kommuner med allmännyttiga bolag har uppdaterade ägardirektiv

Ägardirektiven är kommunernas främsta verktyg för att säkerställa sitt ansvar för bostadsförsörjning med hjälp av det allmännyttiga bostadsbolaget. I tidigare års enkäter har frågor ställts angående kommunernas ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen. Dessa frågor ställdes inte i årets enkät.

I förra årets enkät uppgav dock 243 kommuner att det fanns ägardirektiv för det allmännyttiga bostadsbolaget. En kommun svarade nej och en kommun svarade inte på frågan om huruvida ägardirektiv finns.

Av de kommuner som svarade ja på frågan om det fanns ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsaktiebolaget uppgav 234 kommuner att de hade ägardirektiv från 2011 eller senare. Endast åtta kommuner hade ägardirektiv till sina allmännyttiga bostadsbolag från 2010 eller tidigare. En kommun svarade att de hade ägardirektiv men anger inget årtal. Sammanlagt 169 kommuner angav att de hade uppdaterat sina ägardirektiv år 2020 eller senare.

Allmännyttan ska drivas enligt affärsmässiga principer

Lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag började gälla den 1 januari 2011. Denna lagstiftning har i många fall lett till förändringar i ägardirektiven, framför allt när det gäller bolagens avkastningskrav. Det allmännyttiga bostadsaktiebolaget ska enligt lagen fortsätta utföra sin huvudsakliga uppgift att i allmännyttigt syfte förvalta fastigheter med hyresrätter, främja bostadsförsörjning och erbjuda hyresgästerna inflytande. Men de ska också bedriva verksamhet enligt affärsmässiga principer med normala avkastningskrav. Verksamheten får således inte ske på ett sätt som missgynnar andra aktörer eller som tvingar det allmännyttiga bostadsaktiebolaget att åsidosätta affärsmässigheten.

Boverket (2025). Allmännyttiga bostadsföretag. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsmarknaden/bostadsmarknadsenkaten/kommunernas-verktyg/allmannyttan/ Hämtad 2025-05-23