Boverkets nya kontor

Boverket har flyttat in i ett nybyggt kontorshus på Skeppsbrokajen 16 i Karlskrona. Som hyresgäst har myndigheten ställt höga krav i upphandlingen av hyresavtalet och varit mycket engagerade under genomförandefasen. Målet har varit att uppnå bästa möjliga resultat avseende arbetsmiljö, gestaltning och hållbarhet. Därmed har byggnaden blivit en god förebild inom flera av Boverkets ansvarsområden.
Insiktsfull kravställning genom hela processen
2019 var de lokaler som Boverket hyrde i kvarteret Sparre i Karlskrona inte längre ändamålsenliga. De var för stora, för dyra i drift och i alltför dåligt skick. Två hundra meter långa korridorer, sex olika trapphus och enskilda kontorsrum erbjöd få möjligheter till möten eller aktivitetsbaserade arbetssätt.
2020 påbörjade Boverket arbetet med att handla upp nya kontorslokaler som skulle kunna inrymmas såväl i en befintlig byggnad som i nybyggda lokaler. I upphandlingen ställde Boverket väl genomarbetade funktionskrav (skall-krav) och bedömningskrav på lokalens utformning och användbarhet. Kraven gällde bland annat en sund och trivsam arbetsmiljö, god gestaltning och lågt klimatavtryck. I upphandlingen ställdes också krav på sakkunnig inom tillgänglighet, akustiker under projektering av ljudmiljön samt ljusdesigner för planering av belysningslösningen. Vidare fanns miljökrav samt krav på kontorets läge med närhet till kollektivtrafik och maximalt en kilometer till Karlskrona centralstation. Ett viktigt krav var delaktighet under byggprocessen avseende utformning och anpassning av kontoret utifrån verksamhetens behov.

Skanska, som vann upphandlingen, erbjöd sig att uppföra en ny byggnad på Skeppsbrokajen. Byggherre blev ett Skanskaägt projektutvecklingsbolag och totalentreprenör blev Skanska. Fastighetsägare, och därmed hyresvärd för Boverket efter inflyttning, blev Vacse AB.
Medarbetarna bidrog med sina synpunkter
2022, när upphandlingsarbetet var klart, fortgick så processen med en diger medarbetardialog i tre steg. Först fick samtliga medarbetare vid Boverkets kontor i Karlskrona och Malmö tycka till genom en individuell enkät. Sedan hölls workshops med samtliga myndighetens enheter. Slutligen hölls arbetsworkshops med representanter för enheterna och arbetsmiljöombud. Alla dessa tankar och idéer utmynnade i en verksamhetsanpassad planlösning som överlämnades till byggherren. Boverkets projektgrupp för nya kontoret, representanter för enheterna och arbetsmiljöombuden medverkade även i workshops där ett inredningskoncept arbetades fram med fokus på att skapa ett kontor som skulle främja vi-känslan.
Cirkulära lösningar och viktiga certifieringar
Boverkets höga krav på kvalitet och hållbarhet har stimulerat hyresvärd och byggföretag att optimera metoder, material och energieffektivitet. Boverkets strävan efter cirkulära och klimatsmarta lösningar i samklang med FN:s klimatmål avspeglas till exempel i kraven på återbruk av inredning, närhet till hållbara transporter såsom tåg, buss, båt och cykel samt låg energianvändning. Arbetsplatsen har också utformats för att stimulera exempelvis cykling till jobbet, bland annat genom cykelgarage och omklädningsmöjligheter.


Återbruk av möblemang och material har genomsyrat hela projektet. Då Boverket har haft gedigen kvalitet på sina möbler har en stor mängd av dem kunnat restaureras och återanvändas i det nya kontoret. Övrig befintlig inredning har antingen sålts eller skänkts för återbruk av andra.
Även tidigare nyttjat byggmaterial har kommit till användning på nytt. Skanska har till exempel återbrukat en viss mängd material för stommen och för det invändiga glaset i entrén. Vidare har byggnaden fått tjäna som pionjärprojekt för byggentreprenörens vidareutveckling av klimatsmarta pålar av grön betong.
Utöver de förstklassiga certifieringarna BREEAM Outstanding, som avser miljö, och WELL Platinum, som avser inomhusmiljö för god hälsa och välmående, kommer kontoret även att uppnå Energiklass A (till skillnad mot Energiklass E i de förra lokalerna i Sparre) och Noll CO2-belastning. Sammantaget är Boverkets kontor en av ytterst få byggnader i Sverige som möter samtliga dessa kriterier. De utgör ett kvitto på att kontoret är ett klimat- och hållbarhetsmässigt referensprojekt för samhällsbyggnadssektorn både när det gäller byggprocess och förvaltningsskede.
God, sund och effektiv arbetsmiljö

Fokus har legat på att skapa en miljö för arbetsglädje, berikande samverkan och värdeskapande möten. Boverkets kontor har en arbetsmiljö som är understödjande och funktionell och har en interiör som är lätt att tycka om. Entrén välkomnar med mjukt rundade väggar och leder vidare till en foajé med träväggar. Sedan vidtar en inre ljusgård, våningarnas inre balkonger och en stor trappa i trä. Ljud- och ljusteknik är av högsta kvalitet och kraven på ljudisolering och tillgång till dagsljus är högt ställda.
Ständigt dagsljus och direkt tillgång till utemiljö
Arbetsplatserna, som är rikt varierade med allt från rum för enskilt arbete till öar för samtal och lagarbete, är placerade i ytterfil runt om byggnaden för ständig tillgång till dagsljus. Husets inre domineras av den väl tilltagna ljusgården där dagsljuset flödar in från ovan och här går det att samla hela personalstyrkan. Det är högt i tak, luftigt och mycket trä, och den omväxlande färgsättningen går i mjuka jordfärger.

I upphandlingen ställde Boverket krav på direkt tillgång till en grön utemiljö för arbete och återhämtning. Detta har tillgodosetts genom en rikt varierad takterrass som erbjuder möjlighet till såväl arbete som rörelse och social gemenskap utomhus.


Främjar gemenskap och aktivitetsbaserat arbetssätt
Ett ledord i utformningen har varit rundgång, vilket innebär att medarbetarna inte nödvändigtvis behöver gå samma väg fram och tillbaka till en plats inom kontoret. De kan välja olika vägar och trappor. Byggnaden är blott 40 gånger 40 meter, så det är aldrig särskilt långt till någon kollega. Även de medarbetare som vanligtvis arbetar i Malmö har ett eget skåp i Karlskrona och tillgång till hela utbudet av enskilda och gemensamma arbetsplatser. Alla dessa initiativ ska ge en god och varierad arbetsmiljö och bana väg för ett aktivitetsbaserat arbetssätt.

Omsorgsfullt gestaltad miljö

Skanska har samarbetat med arkitektkontoret SandellSandberg för att möta Boverkets målbild avseende förebildlig gestaltning och rumslig kvalitet i byggnadens alla delar. Inspirationen till byggnadens yttre har arkitekterna till exempel hämtat från blekingsekans svarttjärade skrov och röda blymönja. Byggnaden har en genomtänkt gestaltning från helhet till detaljer och rymmer såväl uråldrig teknik som framtida högteknologi. Träpanelen är sotad enligt en 4 000-årig japansk metod, de klimatsmarta fönsterglasen har förmågan att ställa in sig själva för bästa ljus och värme och halva taket är täckt av solceller.
Universell utformning möter olika behov
När det gäller universell utformning och förståelse för alla människors olika behov finns det flera goda exempel. Det finns skyltar med piktogram och punktskrift samt hissknappar som kan nås med fötterna. Såväl receptionsdisk och kapphyllor som terrassinredning har nedsänkta nivåer och ledstängerna har informativa taktila markeringar.
Det finns hörselteknik på flera platser i huset och i rummen kan medarbetarna välja olika designade ljusscenarier och grad av insynsskydd. En medveten satsning på social densitet har resulterat i goda individuella möjligheter att välja avskild eller central placering.
Utöver all gestaltning för berikande arbetsmiljö och universell utformning har Boverket samarbetat med Statens konstråd kring såväl framtagande av ny som exponering av befintlig konst. Dels har det skett ett urval inom befintlig konstkollektion, dels har konstrådet bidragit med nya inslag. Boverket vill utmana känslor och sinnen genom att lyfta fram närmare 150 traditionella och nydanande konstverk.

Långsiktigt ekonomiskt hållbarhetstänk motiverade Boverkets flytt
Målsättningen när det gällde ekonomisk hållbarhet var att skapa en attraktiv, hållbar och effektiv arbetsplats inom nuvarande hyreskostnad.
- Hyran blev ungefär densamma – kring 13 miljoner kronor.
Dock hade hyran i kvarteret Sparre blivit mycket högre om lokalerna hade anpassats efter verksamhetens behov. Flera andra faktorer spelar också in och gör flytten från Sparre till Skeppsbrokajen välmotiverad och ekonomiskt hållbar:
- Den nya byggnaden är optimerad för energieffektivisering, vilket ger lägre driftskostnader.
Nya kontoret är på 4 200 kvadratmeter medan lokalerna i kvarteret Sparre var på omkring 9 000 kvadratmeter. Utöver lägre kostnader för värme och el medför det avsevärt lägre kostnader för service såsom skötsel, städning och bevakning.
- Lokalerna i Sparre hade ett stort renoveringsbehov.
Att stanna hade krävt en alltmer omfattande renovering och ombyggnation. Det hade resulterat i en betydande hyreshöjning.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.