Många kommuner behöver fler seniorbostäder

Granskad:

Det finns seniorbostäder i 214 av landets kommuner enligt bostadsmarknadsenkäten 2025. Av dessa bedömer knappt 47 procent av kommunerna att det skulle behövas fler. Generellt behövs det ett större och varierat utbud av bostäder för äldre personer, som kan möta de olika behov som finns.

Detta är en seniorbostad

Seniorbostäder är helt vanliga bostäder inom det ordinarie bostadsbeståndet som är avsedda för personer över en viss ålder. Tanken är att bostäderna ska vara utformade efter äldres behov av tillgänglighet, trygghet och med större möjlighet till gemenskap. Seniorbostäder finns som hyresrätt, bostadsrätt, ägarlägenhet och kooperativ hyresrätt och du hyr eller köper din bostad på eget initiativ.

Seniorbostäder kan skilja sig mycket åt i sin utformning och i vad de har att erbjuda. Ibland är det enda utmärkande att alla som bor i huset är över en viss ålder, medan andra boenden erbjuder service och aktiviteter. Vissa boenden tillhandahåller servicetjänster medan det i andra är de boende själva som arrangerar aktiviteter och samverkar för en trygg och bekväm tillvaro.

Seniorbostäder (på Seniorvals webbplats)

Seniorbostäder har många likheter med trygghetsbostäder, men i en trygghetsbostad är det krav på att gemensamhetsutrymmen och aktiviteter ska finnas vilket det inte är i seniorbostaden. Åldersgränsen skiljer sig också åt.

Jämför boendeformer (på Seniorvals webbplats)

Balans i 47 procent av kommunerna

Av de 214 kommunerna som uppger att de har seniorbostäder svarar 101 att det är balans i kommunen. 100 av de 214 kommunerna uppger dock att de har ett underskott på seniorbostäder. Sex kommuner säger att det finns ett överskott på boendeformen. Totalt sju kommuner har inte besvarat frågan.

Insatser för att motverka underskott på seniorbostäder

Av de 55 kommuner som svarat att de saknar seniorbostäder uppger 18 att det finns ett behov av denna boendeform, medan 15 kommuner svarar att det inte finns något behov.

Kommunerna uppger olika insatser som görs för att motverka underskottet på seniorbostäder. Exempelvis nämner kommunerna ombyggnad av befintliga bostäder och lokaler, samverkan med kommunens bostadsbolag, markanvisningar och dialog med exploatörer för att stimulera nybyggnation av bostäder riktade mot seniorer. En kommun tar upp att de har genomfört en kartläggning av målgruppens ekonomiska förutsättningar att efterfråga seniorbostäder i nyproduktion.

Många kommentarer gäller också vikten av att de äldre måste ha möjlighet att efterfråga bostäderna. I några kommuner nämner man att seniorbostäder har byggts men att boendeformen har fått ändras då lägenheterna stod tomma. Nedan följer några citat från kommunerna angående seniorbostäder.

”De flesta lediga lägenheter är nybyggnation med relativt hög hyra. Detta riskerar resultera i att seniorer med en lägre pension dras sig från att flytta till bättre anpassade bostäder vilket på sikt ökar trycket på kommunens särskilda boende.”

”Det finns ett underskott av seniorboende i närhet av affär etcetera. Många bor på landet och i hus där det blir svårt att bedriva avancerad vård eller möta behov av hemtjänst. Frågan är dock mer komplex då det handlar om efterfrågan och ekonomi hos kommunens invånare.”

”Det finns en stor efterfrågan men också en viss tröghet att flytta från sitt invanda boende. Ekonomin är en stötesten när man går från egen betald villa till en relativt dyr hyresrätt. Då tvekar också bostadsmarknadens aktörer.”

Det finns seniorbostäder i samtliga högskolekommuner

I högskolekommunerna finns det seniorbostäder i samtliga kommuner, och även i Storstockholm med bara något undantag.

Lägst andel seniorbostäder har kommungruppen övriga kommuner med färre än 25 000 invånare, där 65 procent av kommunerna uppger att de har seniorbostäder. Där har skett en ökning jämfört med förra året, då andelen var 59 procent.

Det byggs fortfarande relativt få nya seniorbostäder

Totalt 47 av landets kommuner bedömer att det kommer att påbörjas drygt 1 700 seniorbostäder under de närmaste två åren. Det är cirka 250 fler än vad som förväntades för perioden 2024–2025. Förväntningarna är fortsatt låga liksom de har varit de senaste sex två-årsperioderna.

Stapeldiagram över antal seniorbostäder som förväntas påbörjas närmaste tvåårsperiod och i hur många kommuner. Antal seniorbostäder som förväntas påbörjas närmaste tvåårsperiod och hur många kommuner bostäderna förväntas byggas i. Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2016–2025. Illustration: Boverket

Kommunernas förväntningar på antalet påbörjade bostäder har historiskt varit högre än vad som faktiskt har påbörjats. Under de senaste åren har det varit svårare för kommunerna att göra bedömningar av byggandet. Utfallet har under femårsperioden 2019–2023 i genomsnitt varit 67 procent av förväntningarna, där inbromsningen av byggandet 2023 drog ner genomsnittet. Utfallet kan skilja sig betydligt mellan kommungrupperna, där bedömningarna för Storgöteborg under de senaste fem åren har varit betydligt mer träffsäkra än för övriga kommungrupper.

I förhållande till antalet invånare i kommungrupperna är det förväntade tillskottet på seniorbostäder den närmaste tvåårsperioden störst i Stormalmö. Där förväntas ett tillskott på 0,36 bostäder per tusen invånare.

Det lägsta tillskottet seniorbostäder per invånare förväntas i ”Storstockholm”, med 0,10 bostäder per tusen invånare.

Stöd till bostäder för äldre

Det finns ekonomiska stöd att söka för att öka antalet hyresbostäder för äldre och för att öka äldres möjligheter till gemenskap och trygghet.

Stöd till bostäder för äldre

Granskad:

Här redovisas hur kommunerna i landet har svarat på ett urval av frågorna som rör seniorbostäder i bostadsmarknadsenkäten 2025. Fler svar finns i Öppna data, se "Relaterad information". Förra årets svar inom parentes.

Finns det seniorbostäder i kommunen?

  • Ja: 214 (202)
  • Nej: 55 (62)
  • Vet ej: 10 (15)
  • Inget svar: 11 (11)

Hur bedömer ni för närvarande utbudet av seniorbostäder i kommunen?
Svaren är utifrån de 214 (202) kommuner som svarat ja på föregående fråga. 

  • Balans på bostadsmarknaden: 101 (95) 
  • Underskott på bostäder: 100 (86)
  • Överskott på bostäder: 6 (4)
  • Inget svar: 7 (17)

Finns det något behov i kommunen av seniorbostäder?
Svaren är utifrån de 70 (74) kommuner som svarat nej på frågan om det finns seniorbostäder i kommunen. 

  • Ja, det finns ett behov: 18 (29)
  • Nej: 15 (19)
  • Vet ej: 22 (22)
  • Inget svar: 0 (0)
Boverket (2025). Seniorbostäder. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsmarknaden/bostadsmarknadsenkaten/olika-grupper/aldre/seniorbostader/ Hämtad 2025-05-19