Kostnadskalkyler som upprättas och intygas före årsskiftet
Boverket har nyligen beslutat om föreskrifter och allmänna råd (2025:2) om ekonomiska planer, kostnadskalkyler, intygsgivare och intygsgivning. En bostadsrättsförening som upprättar en kostnadskalkyl och hinner få den intygad senast den 31 december 2025 får använda Boverkets allmänna råd från 2017 enligt ordalydelsen i föreskrifternas övergångsbestämmelser. Det kan dock i vissa fall vara lämpligt att i stället följa de nya föreskrifterna, om föreningen inte hinner upprätta och få den följande ekonomiska planen intygad före årsskiftet.
Föreskrifternas övergångsbestämmelser
Boverkets föreskrifter beslutades den 28 maj 2025 och måste tillämpas vid all intygsgivning av kostnadskalkyler och ekonomiska planer som sker från och med den 1 januari 2026.
Övergångsbestämmelserna är formulerade på ett sådant sätt att en bostadsrättsförening kan tillämpa 2017 års allmänna råd när den upprättar en kostnadskalkyl som hinner intygas före den 1 januari 2026. Det gäller även om den följande ekonomiska planen inte kommer att upprättas och intygas förrän tidigast den 1 januari 2026 och planen då alltså måste uppfylla kraven i föreskrifterna.
Skillnad mellan 2017 års allmänna råd och föreskrifterna
Följer föreningen det som står i 2017 års allmänna råd uppfylls i praktiken också föreskrifterna inom de flesta områden.
En viktig skillnad mellan 2017 års allmänna råd och föreskrifterna är dock att föreskrifterna kräver att amorteringstiden, relaterat till föreningens hus, inte överstiger byggnadskomponenternas vägda genomsnittliga livslängd (2 kapitlet 24 § andra stycket föreskrifterna). I 2017 års allmänna råd anges att amorteringstiden inte bör överstiga husets nyttjandeperiod (2 kapitlet 19 § tredje stycket 2017 års allmänna råd).
Det innebär att kostnaderna i planen kan bli högre i den ekonomiska planen än i kostnadskalkylen, allt annat lika. Och det i sin tur kan få betydelse för en förhandstecknare.
Konsekvenser för förhandstecknare
En följd kan bli att en förhandstecknare får rätt att frånträda förhandsavtalet. En sådan möjlighet ges i bostadsrättslagen om de avgifter som ska betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än det som anges i förhandsavtalet (5 kapitlet 13 § första stycket 3 bostadsrättslagen [1991:614]). Och avgifterna ska ju grundas på kostnadskalkylen (5 kapitlet 6 § samma lag).
Men det kan också uppstå situationer där kostnaderna, och därmed avgifterna, å ena sidan blir högre, till nackdel för en förhandstecknare, men å andra sidan dock inte så pass höga att rätten att frånträda förhandsavtalet infaller. Det kan försätta förhandstecknaren i en svår sits.
Kan vara lämpligt att föreningen följer föreskrifterna trots ordalydelsen i övergångsbestämmelserna
Det kan därför i en del fall vara lämpligt att en bostadsrättsförening följer föreskrifterna när den upprättar kostnadskalkylen, trots att denna kommer intygas före årsskiftet, om den följande ekonomiska planen kommer att intygas tidigast den 1 januari 2026.
Föreskrifterna och de nya allmänna råden
De beslutade föreskrifterna och nya allmänna råden liksom konsekvensutredningen finns i Boverkets författningssamling.
Boverkets allmänna råd från 2017
Också 2017 års allmänna råd finns i Boverkets författningssamling.
Läs mer om föreskrifterna
Den 5 juni 2025 publicerade Boverket en nyhet om föreskrifterna.
Föreskrifter och nya allmänna råd om ekonomiska planer och kostnadskalkyler beslutade
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.