Hjälp i arbetet för jämlika livsvillkor

Den ojämlikhet som präglar dagens samhälle är ett komplext samhällsproblem som påverkas av både lokala och strukturella förhållanden. Det gör att arbete för jämlika livsvillkor behöver vara sektorsövergripande och bygga på samordning och samverkan. En medvetenhet kring hur den fysiska planeringen kan påverka jämlika livsvillkor, hur statistiken kring jämlika livsvillkor ser ut samt vikten av ett normkritiskt och långsiktigt arbete kan vara till hjälp i arbetet för jämlika livsvillkor.
Samverkan
Den ojämlikhet vi ser i dagens samhälle är en komplex samhällsutmaning som berör flera samhällsområden som exempelvis bostad, utbildning och arbetsmarknad. Komplexiteten gör att många olika aktörer på både lokal, regional och nationell nivå behöver vara involverade i arbetet. Arbetet behöver vara sektorsövergripande och bygga på samverkan och samordning. Det är också viktigt att arbetet har en lokal och bred förankring med exempelvis dialoger med de boende eller andra samhällsmedborgare som berörs av de beslut som fattas och det arbete som genomförs.
Arbetet för jämlika livsvillkor blir mer träffsäkert om dialogarbeten inte begränsas till reaktioner på färdiga idéer eller förslag. Om de grupper som är berörda av utvecklingen får vara med och formulera de problem som önskas tas om hand och de frågor som ska ställas, kan det påverka inriktningen på arbetet så att det blir mer kraftfullt.
Mäta och följa jämlika livsvillkor
Genom att mäta och analysera ojämlika livsvillkor kan aktörer få en gemensam bild av läget och arbetet kan bli mer effektivt och träffsäkert. Boverket tillhandahåller ett verktyg för att mäta socioekonomisk segregation, Segregationsbarometern, som kan underlätta så att samhällsplanering på kommunal, regional och nationell nivå blir en planering som främjar jämlikhet.
Boverket utvecklar fler visuella applikationer för statistik och analys av olika datamängder som påverkar människors livsvillkor.
Segregationsbarometern – ett digitalt verktyg från Boverket
Öppna data – Bedömning av bostadsbrist
Planera för mer social blandning
Hur vi bygger vårt samhälle påverkar hur stora skillnaderna i livsvillkor blir för individer som växer upp i eller bor i olika bostadsområden. Den urbana strukturen – det vill säga hur staden är planerad och byggd – kan både inkludera och exkludera. Den kan förenkla eller försvåra möten, och den kan uppmuntra till eller avråda från att utforska andra delar av staden, till exempel genom utbudet av kollektivtrafik.
Normkritiskt arbete
Ett sätt att minska ojämlikhet kan vara att synliggöra hur ojämlikhet skapas och upprätthålls. Det kan innebära att titta på de normer som ligger till grund för den egna verksamheten och samhällsplaneringen. Normer beskriver det som anses normalt och naturligt. Ofta är normer inte synliga och ifrågasätts därför inte. Ett medvetet normkritiskt arbete kan synliggöra vägar för en mer jämlik planering.
I ett normkritiskt arbete är det viktigt att samtidigt ta in flera dimensioner. Att belysa hur olika maktordningar samverkar och hur de sammantaget påverkar en persons position och livsmöjligheter kallas att inta ett intersektionellt perspektiv. Exempelvis kan situationen för kvinnor och män se olika ut i olika bostadsområden, men om arbetet samtidigt fokuserar på andra dimensioner som exempelvis ålder, funktionsnedsättning, sociokulturella och socioekonomiska förhållanden skapas en mer komplett och även mer komplex bild av verkligheten.
Långsiktighet
Arbetet för jämlika livsvillkor behöver präglas av kontinuitet och fokus på förebyggande arbete. Att förändra ojämlika livsvillkor är en process som behöver pågå under många år. Att bryta den negativa utvecklingen tar tid och därför är långsiktighet viktigt.
Strukturella lösningar
För att minska ojämlikheten i samhället kan det behövas åtgärder på flera nivåer i samhället, vilket inkluderar insatser på ett strukturellt plan. Det kan exempelvis inkludera frågor som fysisk planering av städer, sysselsättning och flyktingmottagande.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.