Kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen
Riksdagen har tagit beslut om en ändring av lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Lagändringen började gälla den 1 mars 2025. Uppdateringen har gjorts med syftet att förbättra kommunernas planering och samordning av bostadsförsörjningen.
Lagändring
En stor förändring i lagen handlar om att riktlinjer för bostadsförsörjningen byter namn till handlingsplan för bostadsförsörjningen.
En annan förändring innebär att kommunerna nu genom handlingsplanen även ska redovisa de faktiska behov av tillskott av nya bostäder som behövs i kommunen, och därmed inte enbart hur de planerar förbyggande som tidigare. Dessutom ska handlingsplanen redovisa kommunens planerade åtgärder för att nå sina mål. Uppgifterna i handlingsplanen ska särskilt grundas på en analys av den demografiska utvecklingen, marknadsförutsättningarna och de bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala bostadsmarknaden.
De flesta kommuner har riktlinjer för bostadsförsörjningen
Som framgår ovan har lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar (bostadsförsörjningslagen) ändrats den 1 mars 2025. Bestämmelserna i 2 § i den nya lydelsen ska tillämpas första gången senast under den mandatperiod som inleds efter ordinarie val 2026. Kommunfullmäktige ska, enligt den nya lydelsen, anta en handlingsplan för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod, enligt 2 § tredje stycket bostadsförsörjningslagen. Bestämmelserna i 1, 4 och 6 §§ i den äldre lydelsen gäller fortfarande för riktlinjer som antagits enligt 1 § tredje stycket i den äldre lydelsen till dess riktlinjerna har ersatts med en handlingsplan enligt 2 § i den nya lydelsen, dock längst till utgången av den mandatperiod som inleds efter ordinarie val 2026.
Detta innebär rent praktiskt att kommunfullmäktige ska ha antagit en handlingsplan för bostadsförsörjningen före utgången av mandatperioden som inleds efter ordinarie val 2026, det vill säga före valet i september 2030. Detta betyder också att en kommun fortfarande kan anta nya riktlinjer för bostadsförsörjningen även efter lagens ikraftträdande den 1 mars 2025. Bestämmelser som refererar till riktlinjer fortsätter att gälla fram till dess att kommunfullmäktige har antagit en handlingsplan enligt de nya reglerna.
Hälften av landets kommuner, 147 stycken, svarar att de har riktlinjer som är antagna under nuvarande eller föregående mandatperiod. Så har också 118 kommuner svarat att nya riktlinjer/ny handlingsplan beräknas antas under 2025. Ytterligare ett knappt tjugotal kommuner uppger att de har påbörjat ett arbete med nya riktlinjer eller att man räknar med att kunna anta nya riktlinjer under de närmaste åren.
Det är framför allt kommuner med färre än 25 000 invånare som svarar att de har riktlinjer som är äldre än från 2018. Av de 49 kommuner som har så pass gamla riktlinjer tillhör 35 den kommungruppen, men här återfinns även två kommuner i Storstockholm och fyra högskoleorter. Ungefär en tredjedel eller 17 av de 49 kommuner som svarat att de har riktlinjer som är äldre än 2018 svarar att de beräknar ha nya riktlinjer eller en ny handlingsplan antagna under 2025. Sammantaget är det 105 kommuner som svarar att de räknar med att anta nya riktlinjer eller en ny handlingsplan under 2025.
Fler kommuner har riktlinjer i dag än för tio år sedan
Jämfört med för tio år sedan är det många fler kommuner som har riktlinjer i dag. En viktig förklaring till det är den så kallade kommunbonusen, som gav kommunerna möjlighet att söka statsbidrag för ökat bostadsbyggande åren 2016–2018. Ett av villkoren för att få kommunbonusen var att kommunen under innevarande eller föregående mandatperiod hade antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen enligt bostadsförsörjningslagen. Statsbidraget var dessutom kopplat till bostadsbehovet hos nyanlända och skulle stödja kommunerna att bygga mer.
Det som har drivit arbetet framåt är det faktiska behovet av planering för bostadsförsörjningen, eftersom befolkningsökningen har lett till en större efterfrågan på bostäder. Detta märks även i kommuner där efterfrågan tidigare inte har varit särskilt hög. En annan viktig förklaring är att de ändringar som skedde i bostadsförsörjningslagen år 2014 och 2022 förtydligar kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.