Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Verktyg för att minska och motverka boendesegregation

Hur planering, gestaltning och bostadsutveckling kan bidra till att förändra relationell boendesegregation

Utgivningsår:
2023
Antal sidor:
80
ISBN (PDF):
978-91-89581-43-2
Rapport:
2023:26

I rapporten "Verktyg för att minska och motverka segregation" ger Boverket en övergripande bild av hur planering, gestaltning och bostadsutveckling kan bidra till att förändra relationell boendesegregation. Rapporten vänder sig till kommuner, regioner, myndigheter och aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen som söker inspiration för att förstärka segregationsperspektivet i sitt arbete.

Vårt samhälle står i dag inför många sociala utmaningar som ökad boendesegregation och ökade klyftor mellan olika grupper i samhället. Boendesegregation leder till att medborgarnas tillit till samhället minskar och att alla inte ges samma livschanser.

Boverkets rapport "Verktyg för att minska och motverka segregation" lyfter fram förutsättningar för ett mer effektivt och välriktat segregationsarbete. Den ger också inspiration till hur exempelvis planering, gestaltning och bostadsutveckling kan användas för att minska och motverka relationell boendesegregation. Rapporten lyfter även den speciella problematik som kan finnas på landsbygden och gör en nordisk utblick till Finland och Danmark.

Även om det inte finns någon enskild lösning på segregationsproblematiken kan olika tankesätt och åtgärder kombineras på olika sätt och förhoppningsvis ge inspiration i det fortsatta segregationsarbetet.

Tillbaka till toppen