Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Möjligheternas byggregler

Ny modell för Boverkets bygg- och konstruktionsregler

Utgivningsår:
2020
Antal sidor:
116
ISBN (tryck):
978-91-7563-736-5
ISBN (PDF):
978-91-7563-737-2
Rapport:
2020:31

Detta är Boverkets slutrapport av regeringsuppdraget att se över
myndighetens bygg- och konstruktionsregler.

Samhället står inför flera stora utmaningar som påverkar byggandet och samhällsbyggnadssektorn. Vi behöver bygga mycket, både bostäder och lokaler, med fokus på såväl ekonomi som kvalitet. Samtidigt behöver vi ta oss an de problem som klimatförändringarna innebär. Metoder och idéer för byggandet behöver utvecklas och bli mer innovativa. För att möjliggöra detta behövs förändringar på flera områden. Ett av dessa är byggreglerna.

Boverket har nu tagit fram en ny regelmodell som utgör ett första steg i en längre process. Målet är att samhällsbyggnadssektorn ska få utökade möjligheter och större ansvar för att utveckla byggandet. Under de kommande åren behövs ett fortsatt arbete för att utvecklingen ska bli framgångsrik och målet kan nås.

Den nya modellen innebär att bygg- och konstruktionsreglerna ska bestå av färre regler och utformas som funktionskrav. Reglerna ska varken innehålla allmänna råd, hänvisningar till standarder eller hänvisningar till andra myndigheters och organisationers föreskrifter och riktlinjer.

Mer information om Boverkets arbete med översynen av reglerna under projektnamnet ”Möjligheternas byggregler” finns i ”Relaterad information”.

Tillbaka till toppen