Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2017

Utgivningsår:
2019
Antal sidor:
44
ISBN (tryck):
978-91-7563-632-0
ISBN (PDF):
978-91-7563-633-7
Rapport:
2019:8

Allt färre kommunala bostadsbolag lämnar otillåtna värdeöverföringar. De totala värdeöverföringarna från kommunala allmännyttiga bostadsbolag var drygt 827 miljoner kronor under 2017. Det framgår av den årliga redovisning som Boverket presenterar i denna rapport.

Allmännyttiga bostadsbolag ska varje år lämna uppgifter om beslutade värdeöverföringar till länsstyrelserna som i sin tur lämnar en redovisning till Boverket. Värdeöverföring är exempelvis vinstutdelning och överföring av koncernbidrag till moderbolag. Boverket sammanställer sedan en rapport som innehåller de allmännyttiga kommunala bostadsbolagens värdeöverföringar. Det är totalt 263 allmännyttiga kommunala bostadsbolag som har lämnat uppgifter om värdeöverföringar för räkenskapsåret 2017.

Av de 263 bostadsbolagen har:

  • 61 procent inte lämnat någon värdeöverföring
  • 38 procent lämnat värdeöverföringar med tillåtet belopp
  • 1 procent lämnat värdeöverföringar utöver tillåtet belopp.

Andelen bolag som lämnat otillåtna värdeöverföringar ligger på 1 procent, eller tre bolag, och det är en minskning med 1 procentenhet jämfört med 2016. Det är den lägsta siffran sedan bestämmelserna infördes år 2011. Totalt har 609 000 kronor överförts utöver vad som är tillåtet. Det är en kraftig minskning jämfört med år 2016 då siffran låg på 3,6 miljoner kronor.

Bestämmelserna om begränsning av värdeöverföringar finns i lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, AKBL. Från bestämmelserna om begränsning av värdeöverföringar finns några undantag, exempelvis om bolagets vinst lämnas till bostadsförsörjningsåtgärder som främjar integration eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer som har en svag ställning på bostadsmarknaden. Lagstiftningen innehåller inga sanktioner om bostadsbolagen lämnar värdeöverföringar utöver tillåtet belopp.

Tillbaka till toppen