Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Småskalig vedeldning

Återrapporteringskrav om tidigareläggande av ekodesign

Utgivningsår:
2016
Antal sidor:
100
ISBN (tryck):
978-91-7563-355-8
ISBN (PDF):
978-91-7563-356-5
Rapport:
2016:6

Från år 2020 respektive 2022 ställer EU krav på utsläpp från vedpannor och rumsvärmare. Regeringen har bett Boverket undersöka möjligheterna att införa kraven tidigare i Sverige. Här beskriver Boverket vilka åtgärder som kan göras nu och vad som måste vänta.

  • Boverket föreslår att införandet i Sverige sker samtidigt som EU:s energimärkningskrav för att sälja pannorna börjar gälla år 2018.
  • Möjligheterna att redan nu ställa krav på utsläpp av annat än kolmonoxid från rumsvärmare är begränsade. Det beror på annan EU-lagstiftning för byggprodukter för harmonisering av bedömnings-metoder (i standarder).
  • Nya harmoniserade standarder är på gång inom det europeiska samarbetet och Boverket kommer att ange nya krav i byggreglerna (BBR) när standarderna är harmoniserade och börjar gälla.
  • Boverket kommer dock redan nu att skärpa de BBR-krav som är möjliga för rumsvärmare. Det gäller egenskaperna verkningsgrad och utsläpp av kolmonoxid.

Mer information

Mer information hittar du i "Relaterad information".

Tillbaka till toppen