Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Beslutsformulering i beslut om åtgärdsföreläggande

Granskad:

Ett beslut om åtgärdsföreläggande ska innehålla en beslutsformulering. Det är lämpligt att beslutsformuleringen redovisas tidigt i beslutet tillsammans med lagstödet för beslutet.

Beslutets formulering

Av ett beslut om åtgärdsföreläggande ska det framgå vad som är själva beslutet, så kallad beslutsformulering. Det är lämpligt att beslutsformuleringen redovisas tidigt i beslutet tillsammans med lagstödet för beslutet. I beslutsformuleringen ska det framgå vem som beslutet om åtgärdsföreläggande riktas mot, det vill säga den som ska utföra åtgärden, och vad denne ska göra och inom vilken tid. Det ska också framgå om föreläggandet är förenat med vite.

31 §
  För varje skriftligt beslut ska det finnas en handling som visar
   1. dagen för beslutet,
   2. vad beslutet innehåller,
   3. vem eller vilka som har fattat beslutet,
   4. vem eller vilka som har varit föredragande, och
   5. vem eller vilka som har medverkat vid den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet.

19 §
  Om en byggherre, ägare, nyttjanderättshavare, väghållare, kontrollansvarig, sakkunnig eller huvudman för en allmän plats låter bli att vidta en åtgärd och därigenom bryter mot en skyldighet enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga denne att inom en viss tid vidta åtgärden
(åtgärdsföreläggande).

Förelägganden om att avhjälpa ett sådant hinder som avses i
8 kap. 2 § andra stycket eller 8 kap. 12 § andra stycket ska riktas mot den som har rådighet över hindret. Om inte annat visas ska det anses vara ägaren av byggnaden respektive den allmänna platsens huvudman. Lag (2022:909) .

37 §
  Ett föreläggande enligt 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26,
26 b eller 26 c § eller ett beslut om förbud enligt 25, 30,
31, 32, 32 a eller 33 § får förenas med vite.

Vitet får inte förvandlas till fängelse.

Frågor om utdömande av vite prövas av mark- och miljödomstol. Lag (2022:1122) .

Exempel 1 Beslutsformulering ovårdad tomt

Beslut

Med stöd av 11 kap. 19 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL, föreläggs ”namn”, ”personnummer”, i egenskap av fastighetsägare till fastigheten ”fastighetsbeteckning” med adress ”adress” att senast ”antal” månader från det att beslutet fått laga kraft städa tomten till vårdat skick, genom att utföra följande åtgärder på plats på tomten som framgår av bifogad situationsplan, se bilaga ”nummer/bokstav”. 

  1. Ta bort ”föremål”, som syns på foto ”nummer” i bilaga ”nummer/bokstav” och som är utmärkt på bifogad situationsplan.
  2. Ta bort ”bil, en röd Saab, med reg.nr. ABC123”, som syns på foto ”nummer” i bilaga ”nummer/bokstav” och som är utmärkt på bifogad situationsplan.
  3. Ta bort lös egendom som bland annat består av ”takplattor, däck, slangar och plywoodskivor” som syns i foto ”nummer” i bilaga ”nummer/bokstav” och är beläget inom markerat område på bifogad situationsplan.

Med stöd av 11 kap. 37 § PBL förenas föreläggandet med ett vite om ”belopp” kronor ifall åtgärderna inte har utförts inom ”antal” månader från det att beslutet fått laga kraft.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen