Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Uppdrag att ta fram ett stöd för offentliga aktörer om byggnadsinformationsmodellering, BIM

Granskad:

Boverket fick den 28 september 2023 ett uppdrag att verka för digitalisering av byggprocesser genom att ta fram ett stöd för offentliga aktörer avseende byggnadsinformationsmodellering, BIM, för byggnader. Boverket redovisade uppdraget skriftligt den 28 februari 2024.

Om uppdraget

I uppdraget skulle Boverket föreslå vilka standarder och riktlinjer som offentliga aktörer bör använda i första hand. I arbetet skulle Boverket beakta

  • internationella erfarenheter av att digitalisera byggprocesser genom att införa stöd för användning av BIM
  • om framtagandet av specifikationer kring format, leveranser och arbetssätt för användandet av BIM i offentligrättsliga processer bör ingå
  • exempel på BIM-användning inom fastighetssektorn
  • hur användningen av BIM kan leda till effektivitetsvinster såsom sänkta kostnader för privata såväl som statliga aktörer
  • om en kartläggning av byggnadsnämndernas behov och kapacitet att implementera BIM-modeller vid handläggning av ärenden om bygglov bör ingå.

Boverket skulle också beakta nuvarande och kommande nationell lagstiftning och EU-lagstiftning samt redovisa vilka kostnader de föreslagna stöden kan ge upphov till för offentliga aktörer.

Slutsatser i uppdraget

Mot bakgrund av det som framkommit under arbetet med rapporten och de initiativ som tas inom EU, står det klart att centrala myndigheter har en roll i arbetet med implementering av byggnadsinformationsmodellering (BIM). Inte minst för att borga för nationell interoperabilitet.

Boverket identifierar grundläggande förutsättningar för interoperabilitet och lyfter fram behovet av tydlig strategi för ett gemensamt språk, samt en kravställning på informationsinnehåll i BIM-leveranser för offentliga aktörer. För att arbeta vidare med dessa förutsättningar lämnar Boverket fyra förslag i rapporten:

  • Boverket föreslår att Boverket ges i uppdrag att ta fram författningsförslag om reglering av BIM för byggnader i samverkan med Upphandlingsmyndigheten. Dessa författningsförslag bör vara formulerade på ett sätt som möjliggör ett progressivt införande av tillämpningen.
  • Boverket föreslår att Upphandlingsmyndigheten, eller annan myndighet som regeringen finner lämplig, får ett samordnande uppdrag att ta fram grundläggande krav på leveranser, baserade på ISO 19650 och öppna format, för användning i offentlig upphandling vid ny-byggnad eller ombyggnad av byggnader.
  • Boverket föreslår att Sverige bör verka för att EU-kommissionen ger i uppdrag till den europeiska standardiseringsorganisationen (CEN) att ta fram och förvalta ett gemensamt klassificeringssystem för den byggda miljön.
  • Boverket föreslår att Boverket ska få i uppdrag att utreda hur en kravställning för bygglovshandläggning kan se ut. Ett sådant uppdrag bör sorteras under ett eventuellt samordningsansvar gällande grundläggande krav på IFC.

Färdplan

I anslutning till uppdraget har Boverket beställt en underlagsrapport i syfte att ta fram en färdplan för BIM. Färdplanen pekar på behovet av ett gemensamt språk, incitament för aktörer, kravställning på lägsta nivå, utbildning samt dialog med mjukvaruutvecklare. Allt för att nå målet om en hållbar digitaliserad samhällsbyggnadsprocess.

Illustration: Boverket/WSP

I arbetet med färdplanen har ett antal kontakter tagits med intressenter inom samhällsbyggnadssektorn. Dels genomfördes två enkätundersökningar under uppdraget. Den ena riktade sig mot offentliga aktörer i form av byggherrar och förvaltare och den andra riktade sig mot byggnadsnämnderna.

Vidare genomfördes intervjuer med branschföreträdare hos ramavtalade konsulter inom arkitektur och konstruktion och det genomfördes två nätverksträffar för att samla in kunskap om de offentliga aktörernas behov och förutsättningar gällande nyttjandet av BIM.

I samverkan med andra

Vid genomförandet av uppdraget inhämtade Boverket synpunkter från Trafikverket, Post- och telestyrelsen, Myndigheten för digital förvaltning, Lantmäteriet, Upphandlingsmyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner, Sveriges Allmännytta, Samverkansforum Nätverk BIM. Synpunkter inhämtades även från andra myndigheter och organisationer som identifieras av Boverket.

Följ vårt arbete och för dialog med oss på LinkedIn

Vill du följa Boverkets arbete med digitalisering och ta del av information och löpande uppdateringar? Följ oss på Linkedin ”Digitalisering för planering, byggande och boende”.

Digitalisering för planering, byggande och boende (på Linkedin) 

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen