Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Årsredovisning 2023

Utgivningsår:
2024
Antal sidor:
118
ISBN (PDF):
978-91-89581-45-6
Rapport:
2024:2

I årsredovisningen redovisar Boverket sitt arbete under 2023. I avsnittet "GD har ordet" finns generaldirektörens sammanfattning av året som gick. Det avsnittet redovisas här nedan men för att få alla detaljer går det bra att ladda ner hela rapporten.

"Vi har under året upplevt en stökig tid. Det är oroligt i omvärlden och det innebär stora förändringar för samhället och även för oss på Boverket. Förutsättningarna för myndigheten har förändrats; vi har mindre medel, eftersom satsningar behöver göras inom andra områden. Det innebär att vi haft stora utmaningar som behövts hanteras med en mindre kostym. Det oroliga läget har också inneburit att säkerhetsfrågorna har hamnat i fokus.

Under Sveriges ordförandeskap i EU stöttade vi Regeringskansliet och deltog vid flera förhandlingar av europeiska rättsakter, bland annat för energiprestandadirektivet (EPBD) och byggproduktförordningen (CPR). Boverket bidrog med analyser och konsekvenser för svenska förhållanden.

I vårt arbete med nationell planering har vi varit framsynta och frågan har blivit allt viktigare under året när omvärlden förändras, det handlar inte bara om konkurrens om marken utan även behovet av en gemensam bild på den nationella nivån. Beredskapsfrågan har också kommit in på agendan kring den nationella planeringsnivån, vi behöver nu också planera vårt samhälle för beredskap och krig.

Konjunkturläget har inneburit att bostadsmarknaden har tvärstannat. Behovet av bostäder har inte minskat och obalansen blir större och större. Det har påverkat vårt verksamhetsområde och de förutsättningar som finns för att möta efterfrågan på nya bostäder. Vi har utökat vår verksamhet med ett verktyg för platsdata, som gör det möjligt att visualisera, analysera och följa segregationens utveckling över tid.

Förändringen av våra byggregler har inneburit många dialoger med intressenter i vår omvärld. Förslag till förändringar har varit ute på remiss under hösten. Arbetet med projektet Möjligheternas byggregler har väckt många reaktioner, vilket beror på att förslagen berör hela byggsektorn.

Vi har under året fortsatt att utveckla vårt interna arbetssätt och vår organisation. Det har blivit ett mer naturligt arbetssätt att lösa våra uppgifter tillsammans och genom gott samarbete.

Vi har alla verkligen slitit i år. Det har varit tufft att anpassa oss till minskade medel och samtidigt leverera för högtryck. Vi har lyckats göra detta tillsammans och det gör mig stolt. Boverket har varit och kommer fortsätta att vara expertmyndigheten som kommer med förslag på lösningar kring komplexa frågor och samhällsutmaningar."

Tillbaka till toppen