Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Boverket publicerar en uppdaterad handbok om klimatdeklarationer

Granskad:
Nyhet
Dator med tabell som visas på skärmen.
Bild: Infab

Boverket lanserar en uppdaterad handbok om klimatdeklaration inom områden som det kommit önskemål om förtydliganden. 

Det har rört sig om förtydliganden om bland annat redovisning av sammansatta byggdelar, återvunna byggprodukter, transporter, byggspill samt om miljövarudeklarationer för byggprodukter (EPD:er).

Indata för produktskedet

Indata för transport

Indata för byggspill

Klimatdata till beräkningen

När en klimatdeklaration registreras hos Boverket ska klimatpåverkan för de olika byggdelarna i byggnaden redovisas i fyra kategorier. Om andra klassningssystem för byggdelarna har använts i klimatberäkningen jämfört med Boverkets indelning så finns nu en tabell som kan användas för val av rätt kategori enligt reglerna om klimatdeklaration för byggnader.

Byggdelar som ingår

För att underlätta för aktörer i byggsektorn har Boverket även vidareutvecklat en beräkningsmall till klimatberäkningar så att det ska bli tydligare vilka uppgifter som ska sparas i fem år av byggherren. Den underlättar även inför Boverkets granskning av en klimatdeklaration i sin tillsyn. Beräkningsmallen kan du ta del av på sidan Spara underlag. Nu finns även en beskrivning av hur processen för Boverkets tillsyn går till.

Spara underlag

Processen för tillsyn av en klimatdeklaration för byggnader

Även webbutbildningen har utökats med en påbyggnadsdel för aktörer som vill lära sig mer om detaljerna i en klimatdeklaration. Den finns nu tre delar i utbildningen med tydliga avgränsningar där del 3 är den nya delen. Del 3 består av följande fyra kapitel:

  1. Redovisa rätt byggdelar.
  2. Samla underlaget i beräkningsmallen.
  3. Mer om täckningsgrad och uppräkning.
  4. Boverkets tillsyn.

Webbutbildning om klimatdeklarationer 

Alla sidor i handboken har setts över och uppdaterats så att de är aktuella.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen