Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Att bo i Karlskrona

Granskad:
Karlskrona skärgård. Foto: Andreas Blomlöf

Karlskrona; med vind i seglen, en öppen stad vid ett öppet hav, en del av Sveriges trädgård – kärt barn har många namn.

Om Karlskrona

För att förtydliga lite ligger Karlskrona i Sveriges sydligaste skärgård och består av 1 650 öar, kobbar och skär. Själva staden grundades 1680 av Karl den XI som tilltänkt huvudstad i Sverige med sitt strategiska läge. Nu blev det som du vet inte så, men än i dag ligger marinbasen och varvet mitt i centrum. 

I centrum finner du över 100 butiker, ett flertal gym och ett stort utbud av restauranger, pubar och caféer. Kulturutbudet är stort och varierat med allt från italiensk opera, svensk punk, riksteaterns uppsättningar och stadsvandringar i historisk miljö. För barn och ungdomar bjuds bland annat den kommunala kulturskolan och för den som vill spela i band finns till exempel musikhuset Oden och Ungdomshuset Porslinan.

Centralstationen ligger i centrum och ger dig möjlighet att resa med tåg direkt till Köpenhamn, ta en flygbuss till Ronneby Airport eller enkelt ta dig fram med lokaltrafik. Från handelshamnen kan du även pendla med vägfärja till ön Aspö, och du kan numera även pendla till arbete genom en kort båttur från ön Sturkö.

Utbildning

Om du eller en närstående planerar att studera i Karlskrona finns bland annat Blekinge Tekniska Högskola (BTH) som fokuserar på it och hållbarhet. Exempel på utbildningar är Civilingenjör i datorsäkerhet, Sjuksköterskeprogrammet, Fysisk planering, Software Engineering och Digitala spel. I Karlskrona ligger även Hyper Island (HI) som tillsammans med branschen skapar och ger bland annat utbildningarna Digital Media Creative och Motion Creative.

Idrott

Det går inte att nämna Karlskrona utan att nämna stadens ishockeylag KHK som spelat i SHL och som drar fullt hus på arenan med jämna mellanrum.

Med sina 600 medlemmar är Karlskrona Lyckå Ridklubb en av stadens större idrottsföreningar med tävlingsryttare på nationell nivå. Klubben arrangerar själva tävlingar på nationell ett par gånger per år.

Karlskrona är även ett namn på handbollskartan, med HIF Karlskrona som mest framgångsrikt för närvarande. Två av landets äldsta handbollsklubbar finns också här i form av Kungliga Flottans IK och IFK Karlskrona.

För friidrottsintresserade är också Karlskronaklubben KA 2 IF Friidrott ett välkänt namn.

Företag

Boverket som statlig arbetsgivare är i gott sällskap i Karlskrona där du även finner bland annat Försäkringskassan, Kustbevakningen, Länsstyrelsen, Skattemyndigheten och Polisen.

Försvarsmakten har verksamhet i Karlskrona och är en stor arbetsgivare med över 1 000 anställda. Även Region Blekinge med sjukhus i både Karlskrona och Karlshamn sysselsätter fler än 1 000 personer.

Natur

Karlskrona ligger vid havet och som Sveriges solsäkraste stad (i ständig kamp med Visby) råder ingen brist på badmöjligheter och aktiviteter till sjöss. Boverket huserar dessutom i lokaler på Sparregården – ett stenkast från Stumholmen där många boverkare tar sig ett lunchdopp när vädret tillåter.

Hela 25 naturreservat finns att utforska i Karlskrona. Det finns gott om vackra vandringsleder och du kan med cykel ta dig runt nästan hela kommunen på cykelbana med utpekade cykelleder.

Vill du ha sällskap på din runda finns förslagsvis Friluftsfrämjandet som anordnar vandringar, kräftfiske och aktiviteter för hela familjen.

Vill du veta mer om Karlskrona eller kika på staden i realtid kan du läsa mer i relaterad information.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen