Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Stadsfastigheter i Malmö stad sätter processer för återbruk

Granskad:

I Malmö har staden börjat sätta interna processer för hur byggmaterial ska tas om hand vid ombyggnationer och rivningar. Tegelstenar, fönster, dörrar och andra byggprodukter samlas i interna återbrukslager för att användas internt eller läggas ut till försäljning.

Återbruk först

Tegelstenar.
Tegelstenar är en av de produkter som återbrukas. Foto: Viktor Holm

Stadsfastigheter är en verksamhetsavdelning inom Malmö stad som bygger och förvaltar lokaler för Malmö stads verksamheter. Avdelningen gör regelbundna återbruksinventeringar och är bland de första i landet att jobba på det här sättet.  I Malmö stad finns en policy som går ut på att när staden ska riva byggnader ska det upprättas en förteckning över det som eventuellt kan återbrukas.

– Stadens ambitiösa klimatmål innebär att vi alltid kommer att tänka återbruk först, det kan vara stora delar av en byggnad, som stommen, eller delar av fasader, fönster eller golv. Det är en stor vinst att kunna behålla stora delar av en gammal byggnad av flera skäl. Det ger karaktär, något äkta och genuint, som många efterfrågar i dag, och så undviker man klimatpåverkan jämfört med att bygga nytt, säger Anna Bernstad, hållbarhetsstrateg vid Stadsfastigheter i Malmö stad.

– Nästa steg är att ta hand om enskilda produkter som fönster, golv, trä, sten och betong, som ofta kan användas på något sätt igen.

Egen lagerhållningsplats

I Malmö finns sedan länge Malmö Återbyggdepå för produkter och material som kan återanvändas. Och här kan både privatpersoner och byggföretag köpa material. Det övergripande målet för Malmö stad är naturligtvis att minska byggandets negativa klimatpåverkan, men också att bevara den charm och estetik som finns i äldre byggnader och miljöer. Och Anna Bernstad har märkt ett stigande intresse för återbrukade miljöer.

Anna Bernstad
Anna Bernstad är hållbarhetsstrateg vid Stadsfastigheter i Malmö stad. Foto: Peter Adamsson

Större efterfrågan från branschen

– Vi har de senaste åren märkt ett betydligt större intresse för att arbeta med återbruk. Ett intresse som kan komma från privatpersoner men också från arkitekter, bostadsutvecklare, miljökonsulter, byggföretag och från materialleverantörer, som vill rekonditionera produkter. Det finns en väldigt stor potential, samtidigt som vi ser en hel del hinder på vägen, vilket är vanligt när det kommer något nytt som kräver att vi tänker lite annorlunda, säger Anna Bernstad.

Krav på att kunna lagra och leverera

Det är hinder som handlar om att när man ska rita och bygga behöver man veta vilket material och produkter som finns att köpa. Det ställer krav på lagerhållning och marknadsplatser. Det finns också en kvalitetsaspekt som handlar om att material kan behöva testas för att bedöma hur länge produkten eller materialet håller. Och allt det här måste naturligtvis rymmas i en affärsmodell där det inte får vara betydligt dyrare att använda återbruk.

Malmö stimulerar återbruk

Malmö stad inser att samhället måste stimulera återbruk i början, och stödja de initiativ som tas, för att kunna bygga upp strukturer. Anna Bernstad tycker att hon i dag möter de som har mycket stora ambitioner och som inte ser några hinder, en annan grupp är ambitiösa men mer realistiska, och en tredje grupp som blir allt färre, som främst ser hinder och problem.

Regler och krav bör ses över

Hon ser också att en hel del behöver förändras vad gäller samhällets regler och krav. Och hon menar att samhället kan via plan- och bygglagen ställa krav på återbruk vid rivningslov, och Boverkets byggregler borde göra det möjligt att återbruka i större utsträckning. Hon tycker också att tillsynen vid rivningslov borde förbättras för att ha bättre koll på vad som kan återbrukas. Även detaljhandeln för byggmaterial kan göra en hel del och erbjuda återbrukade produkter.

Det händer mycket nu

Trots att det finns hinder och att mycket arbete återstår ser hon hur andra kommuner som Mölndal, Göteborg, Umeå, Lund och Helsingborg är på gång.

– Det bubblar lite överallt nu i landet och jag tror att vi om 5–10 år har en betydligt mer mogen marknad. En marknad där det är naturligt att många entreprenörer och fastighetsbolag återbrukar, där arkitekter och bostadsutvecklare tar tillvara fler äldre byggnader och där samhället underlättar återbruk, säger Anna Bernstad. 

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen