Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

New European Bauhaus

Granskad:

New European Bauhaus kopplar till EU:s omställningsprojekt Green Deal, det vill säga att EU vill bli världens första klimatneutrala region, och de olika medel och stöd som hör hit. Övergripande nyckelord för New European Bauhaus är beautiful, sustainable och together.

Boverket är Sveriges kontaktpunkt

Varje land har en så kallas NEB Contact Point, vilka fungerar som kontakt för de centrala EU-institutionerna, andra medlemsstater och nationella intressenter. Boverket är Sveriges Contact Point och ingår i det nationella nätverk som regelbundet träffas. I Sverige finns även ett antal så kallade NEB Partners, vilka är drivande inom det nationella arbetet. Läs mer om NEB och dess olika delar under ”Relaterad information”.

Boverket lämnade 2022 och 2023 till Regeringskansliet rapporter om dittills utfört NEB-arbete i Sverige, inklusive ett förslag på framtida arbetsupplägg. Rapporterna hittar du i "Relaterad information". Där hittar du även en länk till EU:s övergripande arbete med arkitektur.

Nätverket "European Directors of Architectural Policies" består av personer som på nationell nivå, i myndighet eller regeringskansli arbetar med frågor som rör arkitektur och den gestaltade livsmiljön. Nätverkets arbete har kopplingar till bland annat New European Bauhaus och Davosdeklarationen.

Davosdeklarationen

Med avstamp i begreppet ’Baukultur’ vill Davosdeklarationen såväl främja och öka intresset för en god byggnadskultur som stärka de kulturella aspekterna i byggande och planering. Deklarationen omfattar både befintlig bebyggelse och ny som tillkommer. Davosdeklarationen betonar betydelsen av den byggda miljöns kvalitet för välfärden, livskvaliteten och en hållbar utveckling. 

Deklarationen godkändes vid kulturministrarnas inofficiella möte i samband med Världsekonomiskt forum i Davos 2018. Det är en politisk deklaration, inte ett juridiskt bindande fördrag. Sedan 2021 finns även ett system för att beskriva olika kvaliteter i den byggda miljön. Läs mer om Davosdeklarationen i ”Relaterad information”. Där hittar du även EU-rapporten ”Towards a shared culture of architecture” som omsatt Davoskriterierna till ett verktyg samt som lyfter fram goda exempel. 

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen