Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Inkluderande bostadsbyggande med statligt stöd – en idéskiss

Utgivningsår:
2024
Antal sidor:
85
ISBN (PDF):
978-91-89581-50-0
Rapport:
2024:7

Boverket har på eget initiativ tagit fram en rapport som innehåller en skiss på en modell som kan hjälpa de hushåll som har svårt att få sina bostadsbehov tillgodosedda på den lokala bostadsmarknaden. Förslaget är inte fullt utrett utan modellen utgör en grund för diskussion och vidare utredning.

Bakgrund

Målet på bostadsmarknaden är att konsumenternas efterfrågan ska möta ett utbud av bostäder som svarar mot behoven. Bostadsförsörjningslagen ändrades den 1 oktober 2022. Lagändringen innebär bland annat att kommunerna ska analysera vilka bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala bostadsmarknaden. Analysen genomförs med stöd av ett underlag som Boverket förser kommunerna med. Kommunerna har sedan ett antal verktyg och styrmedel för att hantera de bostadsbehov som inte är tillgodosedda. Boverket kan dock se att det finns behov av ytterligare verktyg som riktar sig till hushåll som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden.

Om denna rapport

På eget initiativ har Boverket i denna rapport tagit fram ett förslag till en svensk modell för inkluderande bostadsbyggande. Den bygger på samverkan mellan stat, kommun och byggaktörer för att inom ramen för nyproduktionen understödja bostadsförsörjningen för hushåll som har behov av att förbättra sin bostadssituation men svårigheter att få tag i en ekonomiskt överkomlig bostad som svarar mot behovet.

Modellen innebär i korthet att kommunen anvisar mark för inkluderande bostadsbyggande, med krav på att en viss andel av lägenheterna ska ha lägre hyra och fördelas med förtur efter kriterier som kommunen fastställer. Intresserade byggaktörer tar fram koncept som inkluderar lägenheter med lägre hyra och staten möter upp med ett stöd, som kompenserar byggherren för minskade intäkter från de lägenheter som har lägre hyra.

Drivkraften har varit att hitta en modell som uppfyller tre krav:

  • att öka utbudet av ekonomiskt överkomliga bostäder
  • att förbättra träffsäkerheten i fördelningen av dessa bostäder
  • att bidra till att motverka boendesegregationen.

Förslaget är inte fullt utrett utan modellen ska ses som en principskiss, som ger en grund för diskussion och vidare utredning.

Tillbaka till toppen