Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Möjligheter att etablera bokaler

Utgivningsår:
2015
Antal sidor:
56
ISBN (tryck):
978-91-7563-297-1
ISBN (PDF):
978-91-7563-298-8
Rapport:
2015:37

Boverket har undersökt om det finns hinder för möjligheten att etablera så kallade bokaler. I uppdraget ingick att se om det finns något i regelverken, exempelvis i Boverkets byggregler, som hindrar att bostäder och lokaler disponeras tillsammans i en byggnad.

Rapporten pekar på att det finns en mängd lagstiftningar och regelverk som har skilda krav för bostäder och lokaler och därför är det oftast lämpligast att skilja dem åt i separata enheter. Dessa enheter kan sedan knytas samman med ett specialkontrakt som exempelvis har skett i Rosengård. Kontrakten har dock inte prövats rättsligt förutom av den lokala hyresnämnden.

Om uppdraget

Bakgrunden till uppdraget är att så kallade bokaler kan bidra till en ökad attraktivitet i till exempel miljonprogramsområden genom en ökad integrering av boende och andra verksamheter som handel, restauranger med mera. Genom att samma person ges möjlighet att bo och arbeta på samma plats ges bättre förutsättningar för ett ökat lokalt socialt engagemang inom området än om det enbart finns traditionella bostäder och lokaler. I uppdraget ingick enbart att analysera eventuella hinder för bokaler, och inte strategier för att generellt öka attraktiviteten i miljonprogramsområden.

Tillbaka till toppen