Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Tiden med billiga rörliga bolån är över

Marknadsrapport februari 2012

Utgivningsår:
2012
Antal sidor:
19
ISBN (tryck):
-

Bostadslån med rörlig ränta har varit billiga i Sverige. Bundna lån är däremot ofördelaktiga, räntan är hög och det är dyrt att förtidsinlösa bundna lån.

I rapporten jämförs den svenska bolånemarknaden med den danska och tyska. Vi har valt dessa marknader då de är olika den svenska marknaden och har en tradition med bundna räntor som försäkrar hushållen mot räntehöjningar.

Tiden med billiga rörliga bolån är över. Bankernas finansieringskostnader ökar till följd av regler och krav på längre finansiering och mer eget kapital. Kreditrisken inom banksystemet och på bostadsobligationer har gått upp vilket ytterligare leder till dyrare bolån. De korta billiga bolåneräntorna som har varit snävt sammankopplade med styrräntan mellan 2002 och 2009 har snarare varit en exceptionell företeelse än ett normaltillstånd.

Publikationen är utgiven av BKN, Statens bostadskreditnämnd.

Tillbaka till toppen