Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Grundförutsättningarna för friluftslivet har försämrats

Granskad:
Nyhet

Naturvårdsverkets uppföljning av Sveriges tio friluftslivsmål visar att grundförutsättningarna för friluftslivet har försämrats, särskilt i och kring tätorter. Samtidigt genomför aktörer i samhället många insatser för friluftslivet som har gett resultat.

Det övergripande målet för friluftspolitiken är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv med allemansrätten som grund.

Uppföljningen visar att flera av målen har en positiv utveckling. Samtidigt finns det tydliga utmaningar kopplat till både tillgång till natur och hur tillgänglig naturen är. Nåbarhet med kollektivtrafik, bristande information om naturområden och exploatering av tätortsnära natur påverkar utvecklingen negativt.

Förutsättningar för målet Tillgänglig natur för alla och Attraktiv tätortsnära natur, som Boverket följt upp, riskerar att försämras framöver. Trots flera kunskapshöjande insatser från statliga myndigheter, riskerar åtgärdstakten att sakta ner, bland annat som effekt av den sänkta budgeten för skötsel av värdefull natur.

Uppföljningen omfattar även förslag för att förstärka arbetet med friluftsliv och leda till en mer positiv utveckling för friluftsmålen.

Naturvårdsverket är samordnande myndighet för uppföljningen som genomförts tillsammans med Boverket, Folkhälsomyndigheten, Skolverket och Skogsstyrelsen. 

Uppföljning av målen för friluftslivspolitiken 2023 (publikation på Naturvårdsverkets webbplats)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen