Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Ny föreskrift om certifierade byggprojekteringsföretag

Granskad:
Nyhet

Genom en ändring av plan- och bygglagen introduceras en ny typ av aktör. Den nya föreskriften, som börjar gälla den 1 mars 2024, möjliggör denna ändring.

Ändring i plan- och bygglagen 1 augusti 2022

1 augusti 2022 ändrades plan- och bygglagen. Ändringarna innebar att det infördes en ny typ av aktör i lagen, ett så kallat certifierat byggprojekteringsföretag. Om en byggherre väljer att använda ett sådant företag ska byggnadsnämnden inte pröva sådana krav som omfattas av certifieringen, varken inför beslut om bygglov eller startbesked. Möjligheten infördes inte för alla byggnader utan enbart för vissa bostadshus.

För att lagändring skulle kunna börja gälla behövde dock Boverket ta fram föreskrifter. Dessa är nu beslutade och börjar gälla den 1 mars 2024.

Boverkets nya föreskrift i korthet

Föreskriften innebär att dessa företag ska ha

  • ett kvalitetsledningssystem,
  • särskild sakkunskap och erfarenhet av att bedöma utformningskraven på ändamålsenlighet och tillgänglighet samt de tekniska egenskapskraven, och
  • vara certifierat för detta ändamål.

De byggnader som omfattas är nybyggnad av bostadshus, som kan ha en viss lokalyta, och inte innebär en komplicerad insats för räddningstjänsten.

Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:1) om certifierade byggprojekteringsföretag

Vägledning till Boverkets föreskrifter

Boverket kommer under våren 2024 att påbörja ett arbete med att ta fram och uppdatera befintlig vägledning på PBL kunskapsbanken kopplade till certifierade byggprojekteringsföretag.

Certifierade företag

När dyker certifierade byggföretag upp på marknaden?

Certifieringsorgan börjar ackreditera sig efter att Boverkets föreskrift har börjat gälla. Först när denna ackreditering är klar kan intresserade företag börja certifiera sig. Företagen kan sedan sannolikt börja verka på marknaden som tidigast under våren 2025.

På sidan Föreskrift för certifiering av byggprojekteringsföretag kan du ta del av bakgrunden till Boverkets uppdrag och pågående status på arbetet.

Föreskrift för certifiering av byggprojekteringsföretag

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen