Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Följ upp

Granskad:

Processteget Följ upp innebär att följa upp åtgärder samt återkoppla om strategi för riskhantering. Det handlar om att följa upp åtgärder i plan eller beslut samt återkoppla om hur det gick att utgå från strategin för riskhantering inför planläggning eller beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, i arbetet med riskhantering. Processteget Följ upp är sista steget i den process som vi beskriver, men arbetet med riskhantering avslutas inte i egentlig mening.

Uppföljning är motorn i riskhantering

Uppföljning kan sägas vara motorn i arbetet med att riskhantering. Uppföljning av arbetet med riskhantering har två delar:

  • Uppföljning av hur det fungerade att använda den strategi för riskhantering inför planläggning eller beslut enligt PBL som Boverket föreslår att regionen eller kommunen tar fram.
  • Uppföljning av hur riskfrågor togs om hand i gällande planer eller i beslut enligt PBL och hur eventuella åtgärder i som blev ett resultat av riskhanteringsprocessen har fått genomslag i efterföljande planläggning eller beslut enligt PBL. Uppföljningen kan gälla dels om de rent faktiskt har genomförts, dels om de haft den effekt som avsetts.

Uppföljning av strategin samt åtgärder för att hantera risker kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beslut enligt PBL.

Uppföljning

Uppföljning av strategi för riskhantering

Boverket föreslår att regionen eller kommuner har en strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL som kan ligga till grund för arbetet med riskhantering. Framför allt gäller detta när regionen tar fram en regionplan och kommunen tar fram en översiktsplan. Men strategin tjänar även som grund för arbetet med riskhantering i områdesbestämmelser och detaljplan eller andra beslut enligt PBL.

För det fortsatta arbetet med riskhantering i samband med efterföljande planläggning eller beslut enligt PBL, eller en regionplan eller översiktsplan ändras, är det av vikt att följa upp hur det gick att utgå från strategin. Det handlar om att utvärdera om det gick att utgå från strategin i arbetet med planering av arbetet med riskhantering, kartläggning, analysering och värdering av risker samt om den var ett stöd vid val av åtgärder för att hantera risker. Det är även bra att återkoppla till de som ansvarar för strategin så de får chans att uppdatera, utveckla eller ändra strategin om det behövs.

Uppföljning av strategin kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.

Uppföljning

Uppföljning och utvärdering av åtgärder utifrån effektivitet, kostnad och nytta

Det är värdefullt att följa upp åtgärder för att hantera risker som finns angivna i planer eller beslut enligt PBL för att se om de har genomförts och fått avsedd effekt. Om det är möjligt att följa upp och utvärderar åtgärderna utifrån åtgärdernas effektivitet, kostnad och nytta, kan detta underlätta framtida val av åtgärder. Uppföljning kan ske

  • i samband med att en ny plan ska ta fram
  • genom egenkontroll av den egna verksamheten
  •  vid kontroll av byggprojekt som under arbetsplatsbesök
  • genom extern granskning, som tillsyn kopplat till PBL eller de tillstånd verksamheten har enligt annan lagstiftning och så vidare.

Om lokaliseringen i grunden är olämplig, är det inte säkert att nyttan med åtgärder för att minska sannolikheten för risker är tillräcklig i förhållande till de insatser som krävs för att genomföra åtgärderna.

Att lämplig lokalisering är grundläggande och om åtgärder krävs för att skapa lämplighet kan du läsa mer om på sidan Ta fram åtgärder.

Ta fram åtgärder

Ansvar och skadestånd kan du läsa mer om på sidan Kommunens roll och ansvar.

Kommunens roll och ansvar

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen